Jag har en hemlig men enorm kärlek för juice- och smoothiebarer. Det började redan under tidigt 2000-tal, då jag bodde på Irland samtigt som den Keltiska tigern vrålade som högst. I ett i övrigt ganska sunkigt köpcentrum fanns en juicebar, som jag tror hette något på Monkey, som jag älskade. Jag hade aldrig sett något liknande förut! På menytavlan fanns en mängd olika shakes och juicer med roliga ingredienser (proteinpulver, alger eller jordnöttsmör till exempel). För det är just det som är det fina med juicer och shakes – det finns lika många skäl att älska dem som det finns sätt att kombinera innehållet!
I Malmö finns juicebarkedjan Red Fellas. Såklart jag var tvungen att testa den när jag var där! Jag valde en smoothie som var fruktigt fräsch och med en frisk men varm ton av ingefära. Riktigt god!
Tyvärr finns det några mindre bra grejer med dagens juice- och shakeställen:
1. Det är vanligt att man gör sina smoothies på vaniljyoghurt. Jag förmodar att det är den sockrade varianten. En vettig lösning på det kan vara att erbjuda kunden ett val: vill du ha smoothien gjord på sockervaniljyoghurt eller vill du ha den gjort på naturell yoghurt? Det går ju att få sin latte gjord på olika slags mjölk!
2. Varför är nästan alla juicebarer uppbyggd i sann fastfoodstil? Varför är jag tvingad att ta min shake mitt i språnget. Red Fellas vibrerade av puls och har fåtöljer att sitta i – men det är inget ställe man stannar och umgås på. Hit kommer man, äter och går. Som på McDonalds. Blueberry i Stockholm är inget undantag. Inte heller Naked Juice Bar.