Varför Naturdiet?

Idag börjar jag min 2 veckorsperiod med Naturdiet. Jag kommer att äta frukost som vanligt (som en kung!) och sedan byta ut lunch och middag mot Naturdiet. För mig kommer det alltså inte att bli en VLCD – very low calorie diet (vilket rent medicinskt innebär en diet på 800 kcal/dag).

Varför?

Okej, det uppenbara först: jag vill gå ner i vikt! Min kostsammansättning de närmsta 2 veckorna kommer inte vara en vanlig low calorie diet och det är inget konstigt med det. Det är ju i princip samma sak som både Viktväktarna och Viktklubb.

Jag har aldrig testat det där med måltidserättningar och det är ett skäl till varför jag är nyfiken. När jag ätit få kalorier så har det varit med mat (LCHF eftersom jag har PCOS). När jag lyckats bäst har jag ätit samma mat  – just för att det tillåter mig att inte tänka på mat hela tiden. Frågan om ”vad ska vi äta idag?” är jag stundtals oändligt trött på men den kommer ju aldrig att upphöra.

Det är lätt att planera sitt liv kring mat. När man fyller år ska man fira genom att äta. Kompisar ska bjudas över på middag. Man besöker olika platser i världen och turistar ofta genom magen. Nyckeln för mig är att inte koncentrera hela livet kring mat. Därför har det funkat riktigt bra att äta samma mat när jag gått ner i vikt. Och Naturdiet blir ju verkligen en repris på detta.

Eftersom jag aldrig har testat måltidsersättningar så kan jag ju rimligtvis inte heller ha någon riktig uppfattning om dem. Hur kan man veta när man aldrig testat? Jag vill gå in för detta med en ”open mind”.

Jag ser inte Naturdiet som en quick fix som ska lösa alla mina problem. Jag ser det som en rivstart och en motivationskick. There is no wrong way – there is only your way. Det är som ett träningskonvent: något som är a little too much men som funkar som en kick och som man inte bör göra varje dag. Men det motiverar. Precis så ser jag på den här testperioden. Dessutom är det alltid givande att kliva utanför lådan lite. Ni vet, den där lådan där man har sitt pick och pack och framförallt sina tankar och åsikter.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
  • Du är så klok och långsiktig. Jag tror att det fungerar bra med olika ersättningar som en Quick start som du beskriver – problemet är om man bara använder det som jojo-bantning. Börjar man se resultat på vågen så ger det ju merkänsla och en bättre väg in i fortsatt viktnedgång.

    Och själva grejen är ju ”Det som fungerar bäst för just dig”.

    MarathonMia 2010-08-31 12:53:32 http://marathonmia.blogspot.com/
    Svara
  • Dagens bästa: Jag har precis druckit lunch! =D

    Lycka till med rivstarten och att dammet yr..

    Micce 2010-08-30 20:14:58
    Svara
  • Tror inte på dessa ersättningar som koncept i sig, men det som du skriver att du vill få bort alla ständiga tankar på mat tycker jag låter som ett koncept i sig. Sen vad själva måltiden består av är av mindre betydelse, och då kan det ju vara klokt med en ersättning som säkert innehåller de näringsämnen man behöver. Lycka till – blir intressant att följa!

    Sofie RW 2010-08-30 19:15:28 http://www.runnersworld.se/blogs/sofie/
    Svara
  • En annan diet är att flytta till Norge för här finns minimalt med ätbart till skyhöga priser. Sverige a la efterkrigstiden i urval

    pilla 2010-08-30 18:30:43 http://www.pernillabredolt.blogspot.com
    Svara
  • Förbränningen går ju ner när man äter för lite kalorier och sedan när du börjar äta som vanligt igen kommer du att gå upp jättemycket eftersom kroppen tar åt sig allting och lägger på sig som fett. Om man har bantat tidigare i sitt liv förstör man sin förbränning. Börja aldrig banta alltså.

    Linda 2010-08-30 17:24:49
    Svara
  • Jag har testa en gång! Jag kan säga en sak: det är tuffare att äta en måltid + 2 måltidsersättningar än att byta ut alla mål. Dricker man under 800 kcal och LC så utsöndras (hormoner, ämnen…?)som gör att man inte blir hungrig längre. Det är när man börjar äta igen som det tuffa kommer. Samtidigt är det längtan till tuggandet som gör att vissa sabbar det också, så jag vet inte vad som är bäst 🙂 Ska bli spännande att följa dig! Stort lycka till!

    ofelia 2010-08-30 16:57:45
    Svara
  • Erika: ja absolut! 🙂

    Sara 2010-08-30 14:59:46
    Svara
  • Det ska bli väldigt spännande att följa dig. Jag är själv väldigt sugen på att testa någon slags detox. Som alltså inte innebär att leva på juice och vatten en vecka utan leva på bra saker och således rensa ut det dåliga. Jag är bara så fruktansvärt mycket för kaffe så jag tror jag väntar en vecka till. Lycka till. Du är superduktig och framför allt väldigt inspirerande.

    idamari 2010-08-30 14:57:12 http://idamarithornberg.blogspot.com
    Svara
  • Ja, det har jag full förståelse för och det hoppas jag framgick av mitt inlägg också! Ändå är det som du säger så att jag är så van att vara just jag att man liksom blir häpen ibland när man läser om helt andra sätt att äta på. Men jag dömer ingen och jag hoppas det inte lät så! Bara lite förundrar ibland över hur olika man kan vara. Kör hårt 🙂 Ser fram emot att läsa om dina kommande veckor!

    Erika 2010-08-30 14:52:59 http://sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Spännande och höra hur det går för dig.
    Jag har inte testat att göra något sådant, men däremot har jag provat smoothien någon gång när jag varit stressad och behövt ha i mig något. Det jag tycker är synd är att dom är så otroligt söta i smaken.

    Cilla 2010-08-30 14:30:25
    Svara
  • Erika/Sandsnövatten: håller helt med dig i ditt tänk kring att allt kretsar kring mat. det är en grej vi har med oss som är svår att arbeta bort. och det vill jag int ei längden – bara just nu.

    många av de som kommenterar som är emot sådana här lösningar är människor som inte behöver en sådant här alternativ. era kroppar har kanske aldrig ens varit överviktiga och ni äter när vi behöver och ni äter vad ni vill. och då blir det ju svårt att sätta sig in i situationen och att ens tänka en annan tanke än att det jag ska göra nu aldrig skulle funka. och det förstå jag. det finns ingen mening som helst för en normalviktig person som dessutom tränar hårt att köra en sådan här typ av lösning. men det finns andra människor också – som vill precis dit ni är idag. 🙂

    Sara 2010-08-30 14:12:14
    Svara
  • Helt klart intressant läsning för en som har en annan syn på mat! 🙂 Men det är som du säger, there’s no right way, only your way – man måste ju känna vad som passar en själv bäst.

    Lunch och middag med Naturdiet skulle förmodligen ta knäcken av mig både fysiskt och psykiskt så jag blir väldigt imponerad av dig om du grejar detta! Vilket du såklart kommer att göra =D Får man verkligen i sig alla vitaminer etc som man behöver med dom där dock? Undrar en orolig bloggläsare:)

    En annan grej, att livet kretsar mycket kring mat tycker jag egentligen inte är så konstigt, det är ju något av det mest grundläggande ”vi sysslar med”, som sova, och sex (!) haha. Stenåldersmänniskan tror jag tänkte grymt mycket på mat. Jag tror problemet snarare är att ”tänket” kanske inte är anpassat till nutidsmänniskan med ett överflöd av mat och extrapris på kladdkaka. Vad vill jag säga med det, hm, att man inte per automatik har ett problem bara för att man tänker mycket på mat tror jag.

    Erika 2010-08-30 14:08:31 http://sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Tack för era kommentarer, åsikter och hejarop. Detta kommer bli roligt! Jag har precis druckit lunch! 🙂

    Jag kommer alltså INTE att ligga på 800 kcal/dag. Jag kommer ligga någonstans runt 1000-1200 beroende på frukost.

    Sara 2010-08-30 13:20:07
    Svara
  • 800 kcal är VÄLDIGT lågt så risken är ju att du blir vrålhungrig på kvällen och överkonpenserar då. Minst 1200-1300 skulle jag rekommendera. Jag ser måltidsersättningar som ett helt ok alternativ för just rivstarter. Men man ska ha i åtanke att det lätt blir en jojobantning och man rasar i vikt för att sedan gå upp lika mycket, och lite mer därtill eftersom att kroppen kommer at suga åt sig allt när du väl börjar äta igen. Men lycka till!

    Sporty Spice 2010-08-30 13:16:38 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara
  • Emliscious skrev ungefär ordagrant vad jag tänkte skriva, så nu slapp jag 🙂 Jag hade personligen aldrig klarat av två veckor med naturdiet, jag älskar mat för mycket för det. Men jag önskar dig lycka till och tror du har alla förutsättningar att lyckas – eftersom du går in i det med öppna ögon och med rätt inställning. Kör hårt!

    Anna (orka mera) 2010-08-30 12:47:55 http://blogg.piggelina.se
    Svara
  • Förresten, jag har tittat lite på HAIS Box också nu, de har träning tisdagar och torsdagar 17.30-19.00 boxning motion, där man kan hoppa in när man vill börja! Kostar 700/termin eller 1200/år… funderar på det som alternativ till thaiboxningen då den var lite halvdåliga tider… Verkar minst lika kul som thai!

    Jenny 2010-08-30 12:32:58 http://millbergskan.wordpress.com
    Svara
  • Helt rätt, man ska prova saker! Det värsta som kan hända är ju att man upptäcker att det inte alls passar en själv. Är inte jätteförtjust i just pulverdieter, men mest då jag tycker det är vidrigt rent ut sagt att dricka något när jag är jättehungrig 🙂

    Go for it! Bara man är medveten om att det inte är en quick fix och att man lever lyckligt ever after sen så ser jag absolut inget fel i det? Jag tycker alla har rätt att säga sin åsikt, men INGEN kan säga att något JAG gör är FEL FÖR MIG! Det är helt upp till var och en tycker jag!

    Lycka till! Och hör av dig när du är i Halmstad och redo för morgonpromenad i gryningen, haha! 😀

    Jenny 2010-08-30 12:31:37 http://millbergskan.blogg.se
    Svara
  • Lycka till med testperioden och kickstarten! Ska bli intressant att följa. Personligen tycker jag illa om dessa ersättningar, men de fungerar ju uppenbarligen för vissa – så de kan ju inte vara helt värdelösa! 😛

    ..och det är alltid kul att testa något nytt! 🙂

    Lotta 2010-08-30 12:12:47 http://www.fullfartframat.se
    Svara
  • HEJJA DIG!!
    Jag äter själv cambridgepåsar nu och är mer än lovligt babianless på folk som ska ha åsikter om allt och inget.
    För mig passar påsarna, jag vet att det fungerar och jag kämpar hellre lång tid med att lära mig att bibehålla en ny, lägre, vikt än tar den tiden UNDER TIDEN jag går ner i vikt om du fattar vad jag menar!
    Det är ingen quickfix och det är inte alltid lätt, men det är värt det i slutändan! Jag vill personligen bara komma ner i en bra vikt där också skaderisken minskar för min träning!
    Hejja dig – det kommer gå jättebra!!

    DrAnnika 2010-08-30 12:01:52 http://drannikajoggar.blogspot.com
    Svara
  • klart det kan vara värt att testa nya saker, och du gör det ju såklart med rätt inställning (du är ju en smart tjej som du bevisat många gånger förr!). Min personliga åsikt om varför jag är emot måltidsersättning är för att det inte är särskilt hållbart, jag tror mer på att lära sig vilken typ av mat/hur man ska äta för att nå sina mål. Tror mer det handlar om livsstil än maten i sig, och jag vill hellre ge mig på något som jag kan ägna mig åt under en längre tid än några veckor!

    emliscious 2010-08-30 11:54:04 http://emliscious.blogspot.com/
    Svara
  • Ska bli spännande att följa, den risk som finns (som jag även varit med om att folk i min närhet råkat ut för) är ju att man går ner jättefort men när man går tillbaka till vanlig kost, dvs den kost man tänker äta resten av livet, så går man upp direkt igen. verkar även rätt vanligt med humörsvängningar (troligen pga lågt kaloriintag), illamående osv. Lycka till.

    sanna 2010-08-30 11:50:30 http://capturethismoment.blogg.se
    Svara
  • Äsch, varför inte testa? Jag ska själv göra ett liknande test, med vanlig proteindrink som ersättning för olika mål olika dagar beroende på hurveckan ser ut. Dock kommer den passa bäst när jag kommer hem från träningen elva på kvällarna, för det är för lätt att dricka oboy då. Oboy efter träning kan man ju tycka är inte så farligt, men för en socker och godisråtta som jag är det lätt med många ursäkter för att få dricka oboy, men no more!

    Ska bli kul att följa ditt experiment samtidigt som jag gör mitt eget!

    Anna 2010-08-30 11:35:31
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!