Antirörelsen

En sak som alltid slår mig lika hårt varje gång när jag läser bloggar (främst de utanför träningskretsen) är hur alla äter. Det är kladdkakor hit och macarons dit. Hela tiden, verkar det som. Förmodligen är en macaron till latten de enda tjejerna äter för de är ständigt utrustade med modellben och magasinvänliga modellkroppar. Bland exemplen finns Kenza, Mogi, Foki, Anna Hibbs och Blondinbella.

På ett sätt gillar jag mönstret. Det känns sunt och hälsosamt att blogg-it-tjejerna verkar äta utan att skämmas för sig. Det är trendigt att äta! Att bloggförebilderna beskriver en sådan verklighet känns mycket mer positivt än att bara käka salladsblad och vatten i lightversion. De förmedlar en slags antirörelse mot allt det traditionellt onyttiga.

Samtidigt så ligger ångesten som en våt filt över fantasin. Bor tjejerna i superkroppar som klarar av att äta godsaker och vanlig mat utan att utvidgas till något annat än en size small. Vad skapar detta för verklighet för de som läser – är det återigen en illusion som sprids via bloggarna? En illusion om att allt är picture perfect och en illusion att avundas, idolisera – och fortsätta läsa om. Precis som de ”riktiga” kändisarna.

Jag vet inte vad jag ska tycka. Vet du?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
  • […] uppsving för sport inom mode, men nog märks det lite extra just nu. Hälsotrenden vinner mark och det här som jag skrev om 2010 känns rätt så avlägset. Visst finns det fortfarande en dos av choklad, […]

    Svara
  • […] har gjort en liknande notering som jag gjorde häromveckan. Det verkar vara himla tufft att vara ohälosam och smal. Bloggkommentatorerna undrar […]

    Tufft att vara ohälsosam och smal | Träningsglädje 2010-08-30 15:23:57 http://www.traningsgladje.se/2010/08/tufft-att-vara-ohalsosam-och-smal/
    Svara
  • Själv kämpar jag för att komma ur en ätstörning och fastnar på samma sak i deras bloggar, hur många kalorier kan de sätta i sig under en dag! Men det är kanske det enda de lever på som fler har tänkt ovan…

    Sara 2010-08-25 18:19:49 http://resanmotsundvikt.blogspot.com/
    Svara
  • Åh, jag tycker detta är tudelat! Klart att mat ska vara en positiv grej, men jag tror dessvärre inte att dessa tjejers beteende är sunt. Hur många aktiva modeller/ballerinor etc erkänner att de går på sträng diet för att hålla vikten? Såna saker kommer ut när deras karriär är slut och då viftas det bort som att just de personerna är undantag..

    Den enda av de bloggare som nämns här som jag egentligen vet något om är Blondinbella, och jag tycker att hon ständigt växlar storlek (även om det så är mellan XS och M).. Hon har tidigare skrivit om hur mkt hon tränar och visat sallader och olika dieter hon ätit (om jag inte minns helt fel) så.. Ja, jag vet inte…

    Louise 2010-08-24 08:40:44 http://www.uppladdningen.net
    Svara
  • Nu följer jag inte dessa icketräningsbloggar alls (känner bara till Blondinbella) så jag vet inget om deras matvanor förutom det som Sara precis skrivit, men för mig låter det som att de kan undvika att gå upp i vikt genom att kräkas upp det. Ingen annan som tänkte på bullemi? då kan du verkligen äta skit hela dagen och ändå inte gå upp i vikt (och ätstörningar är ju inte så way off i tänkandet så som samhället ser ut nu) Eller så bor de helt enkelt i superkroppar. Men eftersom det är väldigt ovanligt att man kan äta skitmat utan att gå upp i vikt, så är jag skeptisk.

    Hilda 2010-08-24 03:25:51 http://HildaRalsmark–TheIronWomanProject
    Svara
  • Intressant inlägg.
    Jag tror som någon redan skrivit att det har mycket att göra med att många av tjejerna är UNGA, tonåringar, under 20.. jag vet själv med mig att när jag var yngre kunde jag äta HUR MYCKET som helst utan att gå upp i vikt. i och för sig tränade jag mycket men jag märker stor skillnad nu på hur fort respektive långsamt jag kan gå upp och ned i vikt. Men jag tror inte att Kenzas vackra yttre avspeglar sig på insidan.. Där ser det nog rätt skitigt ut, så mycket pizza, läsk, och annan snabbmat hon äter.

    sanna 2010-08-23 17:05:02 http://capturethismoment.blogg.se
    Svara
  • jag tror tyvärr (eller vad man nu ska säga) att det handlar om förbränningen. De flesta av dessa tjejer är ju tonåringar fortfarande och då kan vissa käka en massa skit utan att något händer. Jag har massor med kompisar som åt som hästar under hela min tonårstid men inte lade på sig ett gram. För de flesta hinner dock verkligheten ikapp dem när de blir äldre och skaffar barn osv.

    Tänkte bland annat på Laila-bakar som någon tog upp, hon har ju faktiskt lagt på sig en del efter sin graviditet, kanske beroende på att hon fortsatt med samma kak-konsumtion som tidigare?

    Jag är mest glad att jag lägger på mig när jag svullar för mycket för då håller jag koll på min kost och mår kanon på köpet. Även om man inte går upp i vikt av all skräpmat kan ju inte kroppen må bra inombords, menar jag!

    Frida 2010-08-23 16:12:18 http://fridasworld.devote.se
    Svara
  • Mkt stav fel där- även om man Äter*

    Anna 2010-08-23 15:54:24
    Svara
  • Verkligen tänkvärt! har också funderat en hel del kring detta. De kanske inte äter hela Morotskakan (size super stor )som ligger på café fatet utan nöjer sig med halva lr någon sked?! vissa har ju den förmågan att bara äta lite: själv är jag för snål för att lämna något så gott jag har betalat för med en fika är ju = småpengar för ex blondinbella så då kan man kanske lyxa till det å bara äta någon sked till kaffet?! För även om man åter hälsosamt resten av dagen måste vell en choklaskaka om dagen visa sig på vågen?! Annars vill jag verkligen veta deras hemlighet..

    Anna 2010-08-23 15:53:04
    Svara
  • Bra att de visar att vanliga människor kan fika lagom mycket! Som någon skrev, ingen mår bra av att leva på kladdkaka men sådär ibland gör ju ingenting – om man inte vill gå ner i vikt eller dyl. Det är bullar och kladdkakor hos mig trots träningsblogg. Inte alltid men ibland – kanske som ett motstånd till alla kesellaburkar. Jag mår bra ändå för jag äter en jäkla massa bra mat, också, t ex kesella. Lagom, ett jäkla bra ord! 🙂

    Erika 2010-08-23 15:39:00 http://sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Pilla: 🙂 fast det gick inte så bra för tyra, hon skadade sig när hon gick från noll till hundra (häcklopp)…

    Sara 2010-08-23 15:01:40
    Svara
  • @ Sara: nej, da blir det ju inte manga kakor pa en dag – och vem orkar leva pa 15 kakor? Fast om de inte tränar, aker taxi överallt och dricker lite champagne sa visst – men da kan vi räkna dessa bloggerskor som suddgummin till utseendet snart.

    och vad är det för träningstrend som startat bland dem? blondinbella ska biffa till sig, och Kenza gymma? ska
    de bli träningsbloggare?

    PS: tack för NYC battipset!

    Pilla 2010-08-23 15:00:24 http://www.pernillabredolt.blogspot.com
    Svara
  • Hmmm -frågan är ju bara om de äter vanlig mat också – eller om dagens kaloriintag bara består av det som visas upp – fikat. Lite som fransyskorna som dricker champagne och äter croissanter (men bara vanlig mat 2 gånger i veckan)- skulle jag lägga till sånna saker till mitt vanliga matintag skulle vågen dundra iväg trots att jag tränar mycket. Alltså måste de ju avstå från annat. Antar jag?

    Jag blir lite skeptisk. Sen kan det faktiskt vara så att somliga människor har en fantastisk förbränning (avis!) och att ingenting fastnar på utsidan fram tills de fyllt 30…

    MarathonMia 2010-08-23 13:39:38 http://marathonmia.blogspot.com/
    Svara
  • Det är ett helt jävla jobb att hålla sig smal.

    Esroth 2010-08-23 13:14:23 http://esroth.com
    Svara
  • Frida: intressant tanke!

    Camilla: javisst är det bra – om det inte är en tvärtombild som inte är sann som de förmedlar.

    Ulrika: tja, läser man kenzas blogg så handlar det sällan om en kaka.

    Anna: ja jag vill också se ett matschema 🙂

    Pilla: som sagt, av bilderna på kenzas blogg att döma så är det inte en kaka det handlar om. och anna hibbs snackar rätt ofta om pizza, chips och BJ. det handlar ju inte om 100 (= en kaka) extra kcal direkt.

    Sara 2010-08-23 12:55:45
    Svara
  • Min personliga tanke som slagit mig angaende den trend det är att visa bakverk i bloggar är att modebloggarna äter en kaka, inte 3 eller 5 per gang. Och äter man en normal diet frukost, lunch och middag – sa vad gör en kaka? det ingar, och det är säkerligen mycket mer nyttigt an vad träningsbloggare brukar arrangera sina ätardagar med 10 kakor som…

    Pilla 2010-08-23 12:38:54 http://www.pernillabredolt.blogspot.com
    Svara
  • Jag har också funderat på det där. Eller hur Leila i Leila bakar kan hålla vikten med tanke på att hon har byggt sin karriär på sötsaker?

    Jag har heller inget svar, men skulle tycka att det var skönt och veta hur det ser ut i verkligheten. Vilka strategier kör bloggtjejerna (och Leila) med för att hålla vikten?

    Att få se vilka val de gör för att kunna äta sådär. Lite som att jag gillar när kändisar står för att det ligger jäkligt mycket jobb/halvsvält bakom att se ut som de gör istället för att säga att ”jag älskar att trycka i mig hamburgare” bara för att inte verka ätstörda.
    För alla modebloggare kan väl inte vara sådana där som kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt?

    anna n 2010-08-23 11:12:05
    Svara
  • Jag tycker framförallt att det är bra att de visar att de äter kakor! Och en kaka kan ju de flesta äta utöver maten utan att det sätter sig på kroppen. Det är väl när det inte stannar vid en macaron utan vid en halv kladdkaka som det börjar bli ett problem.

    Ulrika 2010-08-23 09:49:15 http://traningseffekt.blogspot.com
    Svara
  • Nu läser ju jag inte mycket bloggar utanför tränings och kost världen… så… jag vet inte.

    Men på sätt och vis är det ju bra att det är ok att äta det bara de inte känner att de inte kan äta något mer den dagen.

    Camilla - BMI 36 2010-08-23 09:40:41 http://www.bmi36.wordpress.com
    Svara
  • Bra att du tog upp det :). En tanke som slår mig är om modebloggarna ”måste” visa kakbilder för att dem åter sallad resten av tiden för att kompensera. Och om viktbloggar ”måste” visa ”salladsbilder” för att kompensera kakorna som äts när ingen ser… Bara en tanke. Är det inte så är det bra att allt visas och uppmuntras, mattrend är fint.

    frida 2010-08-23 09:19:08 http://fridfullt.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!