Därför går du ner i vikt när du tränar

Det bästa sättet att gå ner i vikt är att träna. Och då snackar jag inte om att bränna kalorier. Jag kanske är lite konstig – men när jag tränar blir jag så sjukt ohungrig! Att äta känns som det jobbigaste som finns. Mycket jobbigare än sista spinningintervallen eller de två sista repsen.

Jag tror att KarinTri håller med mitt påstående till rubrik. Visserligen vet jag inte hur hennes hunger påverkas av träningen – för det har vi nog aldrig pratat om – men däremot vet jag att hon som iron man-triathlet tränar så långa pass att hon liksom tränar förbi måltiderna. Och det är ju också ett sätt att gå ner i vikt (om man nu vill det).

Jag planerade för trerätters på hemmaplan ikväll med klassisk toast skagen, asiatisk wok till varmrätt och ”nyttig” gino till efterrätt. Men det där skulle jag aldrig orka sätta i mig nu. Efter att ha kört crosstraineruppvärmning, ben- och magstyrka och sedan ett spinningpass skulle jag helst vilja ha maten injicerad på något sätt.

Det där är mönster som följt mig ganska länge. När jag tränat långa pass (ultralöpning eller ultralångt längdskidpass) så har jag aldrig orkat äta. Förut har jag därför fått i mig för lite energi – eftersom jag inte orkat äta det jag duktigt haft med mig. Men jag har lärt mig och brukar numer ha med mig mycket drickbart (pucko är favoriten).

Jag funderar en del på varför det är såhär. Varför går det bra att dricka min måltid (hello smoothie!) medan det vänder sig i magen vid tanken på att äta maten?

På väg till gymmet!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
  • Beror nog lite på hur hårt man tränar. Längre intensivare pass innebär påfrestning på matsmältningssystemet, t.ex. har jag för mig att jag läst att maratonlöpare kan få små blödningar i magtarmkanalen. Kanske även är så att kroppen efter ett intensivt träningspass fortfarande är så koncentrerad på att ta hand om musklerna och föra bort slagg et.c. så den inte har resurser för en tung måltid. Tycker det verkar helt logiskt att tillföra kroppen lättsmält energi under/efter ett intensivt pass.

    Ulrika 2010-07-26 15:26:40 http://ulrikamakinglemonade.blogspot.com
    Svara
  • Jag äter mycket men bättre när jag tränar. Jag blir inte så hungrig och vill äta ”rätt” efter att ha tränat en hel del kalorier.

    När jag inte tränar känner jag mig tung och tjock och äter mer… 🙁

    Kramis.

    Coyntha 2010-07-26 10:20:53 http://coyntha.wordpress.com
    Svara
  • tack för peppen Sara – det behövdes. Och du har mycket rätt i att tankar på Frlösakull vänder det mesta till solsken!

    För mig kommer det som en bomb några timmar efter kraftig ansträngning, då blir jag hungrig som en varg. Så bäst för mig, för att undvika överkonsumtion är att trotsa ohungern och pilla i mig nåt tätt inpå.
    Vid halvhård träning så kan jag också lika gärna hoppa maten, faktiskt.

    Fine 2010-07-26 07:15:08 http://fine.webblogg.se
    Svara
  • Vad skönt att du blir ohungrig när du tränar! 🙂 Jag har inte märkt någon direkt skillnad i hunger de dagar jag tränar, men jag antar att jag är lite som KarinTri där. Tränar jag har jag liksom inte tid att äta 🙂

    Annars verkar det rimligt att man blir hungrigare av träning. Kroppen vill ju vara i balans energimässigt.

    Dessi 2010-07-26 01:34:32 http://www.dessi.se
    Svara
  • Oj, jag kan inte klara mig utan alla mina mål. Jag blir sådär sjukt jäkla sur om jag inte får mat i magen. Ju mer jag tränar – ju mer äter jag.
    Tycker det är intressant dock att de perioder jag tränar intensivare (kör ju blockupplägg på min träning) så är jag ALDRIG sugen på sötsaker, snacks, snabbmat etc. När jag är inne i det lugnaste blocket (som jag varit nu i en vecka) får jag sug för både chips, öl, drinkar och annat som inte är bra.
    Men min filosofi är ju som alltid att man ska göra och äta lite av varje, så så länge snacksen håller sig till att ätas under lugna blocket är jag NÖJD!

    sanna 2010-07-25 23:37:30 http://capturethismoment.blogg.se
    Svara
  • Japp jag håller med till viss del. En vanlig dag skulle jag aldrig lyckas hoppa över ett mål mat, då blir jag vrålhungrig. Men om jag äter frukost, tränar 5-7h över dagen, och då missar lunchen känner jag inte samma hunger. Men det är alltså UNDER passet. Sen efter passet äter jag bra mat igen, men är ju inte vrålhungrig, men ”normal”-hungrig.
    Funkar för mig iaf, att träna över en måltid. Och efter väldigt långa pass (som en ironmantävling t.ex) kan man tro att jag ska äta allt jag ser, men då är man faktiskt inte så sugen på mat. Mer bara trött 🙂

    Karin Tri RW 2010-07-25 22:36:15 http://www.runnersworld.se/blogs/karintri/index.htm
    Svara
  • Precis sådär fungerar jag med, träning och att äta bra/mindre hänger ihop för mig. Nu när jag inte har tränat på fem månader pga en knäskada har jag verkligen haft skitsvårt för att hålla igen på maten och framför allt VAD jag äter.
    Hoppas på att vara igång snart igen!

    Sandra 2010-07-25 22:16:04 http://bebislarv.blogspot.com
    Svara
  • Jag är precis sådär också. Om jag tränar mycket och länge så blir det som att jag varken orkar fixa mat eller äta den. Då överkonsumerar jag fil. Tror dock inte jag tjänar på det för då får jag ju inte i mig nog med mat för att få ut maximalt av träningen. Men det är oftast om jag tränar på kvällen som jag inte orkar äta något och då behöver man ju inte fylla på lika mycket som efter morgonträningen!

    Ida 2010-07-25 20:24:53 http://www.idmi.blogg.se/traningspepp
    Svara
  • 🙂 jag är oxå precis tvärtom,tränar jag mycket äter jag mer, men bra mat. Jag har mycket lättare att gå ner i vikt om jag tränar mindre, för då har jag lättare (vågar) att dra in på kalorierna 🙂

    Sophia 2010-07-25 20:12:10 http://sophiastraningsglod.blogspot.com/
    Svara
  • Jag är också precis tvärtom, fast mest för att jag när jag inte tränar, istället småäter mer och kommer mig aldrig för att äta de riktiga målen, medan jag inte slarvar med den riktiga maten när jag tränar. Om hungrig blir jag då också.

    Men vad är egentligen problemet med att inte kunna äta direkt efter? Blir återhämtningen mycket sämre om du äter 3 timmar efter träningen, eller kommer sug efter mindre nyttiga grejer om du inte får i dig energi efter avslutat pass?

    Svara
  • lustigt att läsa. jag är precis tvärtom. när jag är inne i bra träningsrutiner kan jag äta hur mycket som helst och blir hungrig på en timme typ. så där så att det stör min vardag lite…

    ida 2010-07-25 19:17:07 http://halsorummet.blogg.se
    Svara
  • Intressant!
    För här är det tvärtom- när jag tränar mycket så kan jag äta mycket.. Jag får verkligen bromsa mig själv och ju hårdare jag tränar desto mer måste jag passa så jag inte överäter! min aptit skenar och jag får i mig hur mycket som helst. När jag inte tränar har jag noll aptit…
    lustigt hur olika man är!

    haha japp nu har jag fogat mig och accepterat ett liv i tights 😉

    emliscious 2010-07-25 19:08:31 http://emliscious.blogspot.com/
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!