Om framtid och nu

Jag inser mer och mer att jag är en rastlös person. Jag jagar saker hela tiden. Tankar, känslor och upplevelser. Jag längtar efter sommaren och när den är här längtar jag efter hösten. Jag suktar efter en tom sandstrand och när jag är där saknar jag människorna. Jag vill ha det bästa bordet på caféet med utsikten och vill hela tiden byta upp mig så fort någon annan bredvid mig lämnar platsen utan att inse att jag redan har bästa bordet. Alldeles för sällan kommer jag på mig själv med att tänka annorlunda. Alldeles för sällan påminner jag mig själv om att jag är nöjd. Jag strävar per automatik alltid mot att det ska bli bättre. Få det bättre. Göra det bättre.

Jag hittade ett guldkorn häromdagen och jag skulle vilja kopiera hans inlägg rakt av. Men det finns redan skrivet på hans blogg så jag återger istället några rader som jag instämmer i fullständigt:

Min blogg har ju varit väldigt fokuserad på att nå mål och framgång, och det har även fått mig att inse ett och annat. Bland annat att man inte blir lyckligare av att nå sina mål, och att risken finns att man lämnas tom och frågandes när målen väl är nådda. //…// Lösningen ligger förstås mitt emellan dessa två kontrapoler, men det verkar inte vara en helt enkel gräns att hitta. I alla fall inte för mig. Man måste förstå att glädjen ligger i att längta, inte i att faktiskt få det man längtar efter. Eller som folk brukar säga: meningen är inte målet, utan vägen dit. Sedan gäller det att längta lagom mycket, så att man blir upprymd, men inte stressad. Tillräckligt för att man ska hinna slappna av och njuta av det man har, men ändå inte stagnera i sin utveckling. //…// Livet är en balans. Det är inte första gången jag inser det, och det är säkert inte din första heller. Men balans är ett lurigt ord… balans mellan vad?!

Fastän sommaren är mitt ibland oss så är den redan förbi i mitt huvud. Jag bläddrar ivrigt bland höstens veckor i kalendern och lever inte alls i nuet utan hittar mig själv i september och oktober. Saker ska planeras och upplevas och drömmar ska förverkligas och det ska bli så kul och så bra. Där i framtiden. Och jag påminns om att jag måste dra i bromsen och backa tillbaka. För jag är nu. Framtiden finns inte än trots att drömmarna bor där. Men kanske är det just därför som man rymmer från nuet och lustfyllt vältrar sig i det som komma skall?

Medan drömmarna lockar mig från min dagliga närvaro så vill jag samtidigt förverkliga varje dag. Kan den dag som jag förgyller nu fylla mig med mer tillfredsställelse än den dröm jag är på väg till men ännu inte gjort till verklighet? Jag vill leva min dröm här och nu och varje dag men det är likt en prinsessaga kanske en omöjlighet?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
  • Att det är så svårt att lära sig njuta av stunden just nu och vara nöjd… Har själv lite samma problem och jobbar hårt för att försöka bli bättre på det. Har efter en period med stress och stora funderingar i livet utvecklat ätstörningar och försöker gå upp i vikt efter att ha lyckats gå ner några kilo för mycket. Tror att det är viktigt att arbeta med den mentala biten kring träning, kost och sin egen självkänsla också. Bloggen blir lite som en utvärdering kring tankar och funderingar på datorn för mig, kan tänka mig att din blir lite samma ibland. Gillar din blogg stark för den stor för en sund kosthållning, du unnar dig saker och njuter av det. Arbetar själv för att kunna unna mig något gott (och lite onyttigt) ibland utan att få världens skuldkänslor och ångest
    kram Sara

    Sara 2010-07-16 13:01:37 http://resanmotsundvikt.blogspot.com/
    Svara
  • Att vilja framåt och ha det bästa ser jag som en jätteviktig drivkraft. Samtidigt som det är superviktigt att leva här och nu. Motsatsförhållande? Grejen är att man kanske ska sträva framåt i det stora men förlika sig i det lilla.

    Tack för bra tips på blogg!!!

    Carina 2010-07-16 09:54:23 http://carinatranar.blogspot.com
    Svara
  • Jag tror att det är många som känner igen sig.. Man ser framåt, man vill planera, vad ska jag göra sen och så glömmer man upp att leva här och nu. Dock har du ju tagit första steget, stannat upp och tänkt till om du vill fortsätta på samma sätt eller försöka göra något åt det… 🙂

    Förresten. Jag befinner mig i Halmstad i helgen och behöver råd för var jag ska gå för att få bra/fin(säker powerwalk på morgonen. Vi bor mitt inne i stan, det är inte aktuellt att köra iväg utan jag vill kliva ut från hotellet men var ska jag sedan gå den kommande timmen… Tacksam för ett litet råd. 🙂

    Hannas mamma laddar 2010-07-15 18:29:05 http://hannasmammaladdar.wordpress.com/
    Svara
  • Word! Word word word!

    Kommer så väl ihåg en händelse för ett par år sedan som har fått mig att tänka till. Summan är att det ÄR inte kul att alltid få det man vill ha. Det är härligt att längta! 🙂

    Dessi 2010-07-15 17:45:11 http://www.dessi.se
    Svara
  • Det är vanligt förekommande, det du skriver Sara. Jag tror det skulle berika ditt liv oerhört om du fick vara närvarande.
    Killen min är riktigt grym på att meditera, om man nu kan vara grym på just det (hela grejen är ju att man inte ska mäta) och han har lärt mig en hel drös med tekniker för att bli mer närvarande.
    Ett tips är att spana in Gil Fronsdals talks han ger. Gil är en av Amerikas mest kända buddister och lär ut mindfulness utanför San Fransisco. PÅ ett väldigt ”såhär gör man” sätt – jag vet att yoga inte är din grej och detta är inte alls samma sak.
    Varje söndag får man komma och lyssna på ett talk helt gratis, och varje gång är det olika teman.
    Det finns ett talk som är en grym inkörsport till allt det här med att vara närvarande och finna ro i nuet (huu va new ageigt det låter) Här har du det, plus ett talk han höll om mindfulness ang mat och att äta. Fruktansvärt bra!

    http://www.audiodharma.org/talks/audio_player/1648.html

    http://www.audiodharma.org/talks/audio_player/1271.html

    fine 2010-07-15 15:59:56 http://fine.webblogg.se
    Svara
  • Jag känner verkligen igen mig, det är så, varför vill man alltid längre fram, längre bort, eller till någonting annat när det som är här och nu är det som ska uppskattas. Jag får mig sannerligen en tankeställare av dessa ord, du skriver det så bra. Tack!

    idamari 2010-07-15 15:43:41 http://idamarithornberg.blogspot.com
    Svara
  • Tack för dina ord Pelle. De gjorde min dag!!

    Sara 2010-07-15 15:26:48
    Svara
  • Tror många känner igen sig i dina tankar kring svårigheten att leva i nuet och vara nöjd med vad man har. Det är typiskt mänskligt, men det faktum att du reflekterar kring det är ju positivt. Du skriver verkligen jättebra och välformulerat, dessutom tar du fina bilder. Har svårt att hitta en bättre blogg. Intressant, varierat och roligt innehåll!
    Mvh /Pelle

    Pelle 2010-07-15 15:09:29
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!