Vinyasa yoga

Jag gick på en yogaklass på lunchen. Tänkte att det nog kunde vara bra och stillsamt för min häl. Och det var det nog, om man ligger i barnets position varenda gång man ska tänja vaderna. Vilket blir rätt ofta. Särskilt som om halva klassen spenderades i hunden.

Även om klassen var en hel timma så tyckte jag inte att vi hann med så mycket. Först så andades vi väldigt länge, mellan 10-15 minuter handlade enbart om andning (i skräddarposition). Sedan gjorde vi 5 solhälsningar där vi stod i hunden väldigt länge. 5 andetag var det säkert men på de där 5 hann jag göra 10 – även om jag pressade ur mig luften allt vad jag kunde.

Efter det gjorde vi en otroligt skön övning där vi öppnade höfterna och sedan körde vi trädpositionerna. Jag har aldrig lyckats så bra med trädet som idag och det berodde nog på den där förövningen. Vi stod rätt länge i trädet och på slutet kände jag mig lite bortdomnad i vaden – eller stum snarare. Och återigen fick jag ett kvitto på att jag gör allt mycket bättre med vänster ben än med höger. Högra benet, ja kanske hela sidan, är stel som på en 60-åring! Dessutom har jag sämre balans på högern. Och varenda gång jag har ont någonstans så är det på högersidan. Det finns ett samband mellan allt och jag funderar lite på vad man ska göra åt det. Var börjar jag?

Efter trädet så gick vi ner och gjorde typ 2 positioner på golvet – sedan var passet slut. Jag som knappt tyckte att vi hade börjat. Och såhär i efterhand undrar jag vad det egentligen är för skillnad mellan vinyasa yoga, som var det jag gick på idag – jämfört med ashtanga? Är det så att mellan många av de olika yogatyperna så är det inte alltid positionerna som skiljer utan följden? I hathayoga gör man ju också träd och sådant – men varför heter det hatha? När man gör träd och sådant även i vinyasa (och kanske även ashtanga även om jag inte minns det rakt av just nu).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
  • Hej.

    Jag ser att detta inlägget är ifrån 2010 och hoppas du fått svar på alla dina frågor och att du funnit en yogaform som passar just dig (kanske en där man inte står i hunden lika mycket). Jag vill i alla fall försöka svara på frågorna så gott jag kan och tillägga lite till de kommenterar som redan finns. Det finns skillnader mellan vinyasa yoga och ashtanga yoga. Vinyasa yoga är en nyare form av yoga och som blivit populärt de senaste åren. Det är ett dynamisk flöde där man kombinerar andning med rörelse. Man koncentrerar sig på yogapositionerna och hur man går från en position till nästa position. Varje rörelse styrs av ett andetag. Detta gör att vinyasa yoga klassar också ofta kallas vinyasa flow. Den största skillnaden från ashtanga yoga är däremot att en vinyasa yogaklass kan se olika ut varje gång du gör den.

    Ashtanga yoga har nämligen olika serier där man gör samma positioner i samma följd varje gång. Man börjar med primary serie och går sedan över till intermediate och sedan till advanced. Jag har hållit på med ashtanga i flera år och håller mig till första serien. Så man behöver inte gå vidare heller. Det finns likheter mellan ashtanga och vinyasa, så som att båda brukar innehålla solhälsningar och ibland även samma asanas (positioner), beroende på vad man väljer att lägga in i vinyasa yogan. Trädet är inte ursprungligen med i ashtanga serien, utan är en modification som vissa brukar sätta in istället för Ardha Baddha Padmottanasana, en position som kan vara påfrestande för knäna om man inte har öppna höfter.

    Gällande att du har en sida av kroppen som är stelare än den andra är helt normalt. Det är sällan som en person är lika öppen och lika stark på båda sidorna av kroppen. Jag är bland annat starkare på höger sida, men mer öppen (vighets mässigt) på vänster). Det viktiga här tror jag är att acceptera att det är så vi är och ge kärlek till den sida av kroppen som gör oss frustrerade.

    Hoppas du fick några klartecken om du inte redan har fått svar på detta. Har du några fler frågor kring yoga (framför allt ashtanga och/eller vinyasa) är du mer än välkommen att maila mig.

    Evelina 🙂

    Evelina 2016-09-02 14:04:47
    Svara
    • Svar på Evelinas kommentar.

      Hej Evelina, kul att du hittade det gamla inlägget. Och för dina svar! Jag gillar numer hunden väldigt mycket! 🙂 Däremot är ashtanga ingen favorit i sig just pga serien som är lika.

      Sara Rönne 2016-09-02 16:11:14
      Svara
  • Annika: låter grymt med en sådan känsla – men tyvärr känner jag inte igen mig hur gärna jag än vill. 🙁 fast yinyoga låter rätt vettigt, jag behöver komma åt den där stretchen!

    Sara 2010-07-13 15:12:49
    Svara
  • Ashtangayogan är samma rörelser varje pass… En koreografi där den föregående rörelsen förbereder för den andra… Första ggr jag gick, kom jag hem och grät… undrade varför i helvete jag betalat över tusen spänn för en nybörjarkurs där allt var så svårt… kunde inte hålla balansen, nå ner till golvet, få ihop händerna bakom ryggen…pust! MEN… efter ett par ggr började det så sakteliga lossna och nu har jag gått minst 1 oftast 2ggr i veckan i tre terminer… Nu har vi sommaruppehåll några veckor… och jag har börjat få ont i ryggen… kör numera även en ggr i veckan Yinyoga… man håller en position/stretch i 3-5 minuter.. ländrygg, bäcken, höfter ffa… gör förbannat ont MEN… jag springer aldrig så bra som dagen efter ett ashtanga eller yinpass… det lossar upp ALLT! Det bästa är att jogga på morgonen och köra ett ashtanga pass på kvällen – grymt! Lycka till!

    Annika Knober 2010-07-13 15:05:36 http://www.annikaknober.blogg.se
    Svara
  • Petra: tack för klargörandet, nu fattar jag!! 🙂

    Sara 2010-07-13 14:11:04
    Svara
  • Ashtanga och Vinyasa är former av Hathayoga. Alla består av andning, positioner för styrka, balans och flexibilitet. De olika namnet hänger mest ihop med vilken Yogi Master som ligger bakom stilen. Kör du Hathayoga skapad av Mr Bikram kallas det för Bikramyoga. Den stora skillnaden mellan Ashtanga + Vinyasa och Hatha + Bikram är att de förstnämnda utförs i ett flow, där man går in i en position och sedan över i en annan i en serie. Bikram och Hatha däremot är positioner som man kör en efter en och utan ”flowet”. Men många av positionerna är de samma.

    Petra Stegman-Axlund 2010-07-13 13:51:22 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara
  • Emma: ja jag borde kanske knäcka lite. men jag har knäckfobi. usch.

    Ellen: ska testa pilates imorgon är det tänkt, om det inte är för soligt. då kanske jag prioriterar stranden istället…. men det ska iaf bli ett pilatespass denna vecka!

    Sara 2010-07-13 13:19:08
    Svara
  • Jag har varit på en yoga som hette ”Ashtanga Vinyasa yoga”, det var Solhälsning med hunden, hunden, hunden hela tiden och jättelänge. Jag tror att ashtanga och vinyasa påminner om varandra ganska mycket, båda är ju ganska kraftfulla yogavarianter.
    Jag har svårt för yoga, får ont i handlederna av hunden och ont i ryggen av skulderstående. Jag är en pilatestjej!!

    Ellen 2010-07-13 13:15:26 http://gylleneloparskor.se
    Svara
  • Jag har samma problem som du. Ær svagare, stelare och har sæmre balans på ena sidan. Jag går och får behandling regelbundet hos en kiropraktor. Ær næmligen sned i bæckenet vilket bidrar till många av de hær problemen. Kiropraktor kan verkligen rekommenderas!

    Emma 2010-07-13 13:04:30
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!