Munhälsa

En av de mardrömmar jag minns mest handlade om att jag tappade alla tänder i min mun. Det var hemskt. Dålig munhälsa ger mig fortfarande ångest och för egen del väljer jag hellre ”snygga tänder” än en ”snygg kropp”. Därför såg jag fram emot frukosten på Clarion Sign som Oral B bjudit in till: munhälsa är en viktig del av min hälsa.

Vi började med att äta frukost och fick sedan borsta tänderna. Den övre tandraden borstade vi med en eltandborste från Oral B och den undre tandraden borstade vi med vanlig tandborste. Sedan fick vi suga på en sådär där röd tablett som avslöjar de orenheter som fortfarande finns kvar i munnen. Övre tandraden var rätt okej men den nedre var rätt rosa. För att inte tala om tungan! Där gömmer sig en hel del orenheter.

Eltandborsten vann en självklar seger över den manuella tandborsten. Dessutom var tandhygienisten från Oral B noga med att påpeka att med eltandborsten var det inte lika lätt att åsamka skador på tandköttet som med manuella borsten.

Eftersom vi bara testade en tandborste så vet jag inte hur den står sig i konkurrensen med andra borstar. Jag har sedan tidigare en eltandborste från Philips (Sonicare) men Oral B känns lite vassare. Dessutom medföljer ett jäkligt praktiskt fodral som rymmer både skaft och borstar. Det finns också en liten manick som klockar dig när du borstar och efter 2 minuter visas en glad gubbe. 2 minuter är tiden som rekommenderas vid tandborstning – men i snitt borstar vi bara 46 sekunder!

Jag har sedan tidigare haft tandställning (fast den tiden minns jag knappt nu) och har fortfarande en tråd på baksidan av tänderna som ska hålla dem på plats. Jag försöker göra det till en vana att gå till tandläkaren en gång i halvåret. Mest för att ta bort tandsten. Några hål har jag aldrig haft men däremot har jag lätt för att samla på mig tandsten oavsett hur mycket jag borstar tänderna. Istället för tandtråd (som jag inte kan använda på grund av tråden på baksidan av tänderna) använder jag tandstickor som gör rent där det är svårt att komma åt.

När jag växte upp gick jag hos folktandvården men de kan glömma mina besök nuförtiden. Jag har många minnen från tandsköterskor med dåligt humör. De senaste åren har jag gått till Mälarkliniken och det kan jag varmt rekommendera. Att gå till tandläkaren ska vara en positiv upplevelse, ungefär som att gå till hårfrisören eller ett spa. Annars vill man ju inte gå dit!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
  • Innan jag börja använda min eltandborste (oral-B såklart) hade jag hål i tänderna varannan månad kändes det som. Jag skyller på mina ”dåliga” gener men tandläkaren skyller på min borstning och mitt godisätande. Vet inte riktigt vad som är sant:) Kan rekommendera www.postmedental.se och www.tretti.se om ni vill köpa billiga eltandborstar.

    Lina 2010-11-15 15:42:26
    Svara
  • Jag har för mig att jag läst nånstans att det där med att drömma om att tappa tänderna betyder att man är rädd att tappa kontrollen. Och det kan ju stämma. Man vill ju ha koll på läget! 😉

    Prralin 2010-06-14 08:31:08 http://prralin.blogspot.com
    Svara
  • Riktigt bra bloggevent! När jag häromsistens frågade min tandläkare om det verkligen var så himla mycket bättre med eltandborste än vanlig så tittade han bara på mig och sa ”kör du med brevduva, eller med SMS?” 🙂

    Mikkan 2010-06-13 21:30:42 http://njutmaten.blogspot.com
    Svara
  • Prralin: udrar vad drömmen betyder. och som sagt, jag försöker gå dit en gång i halvåret – med betoning på försöker. haha

    Jenny: i know! borsta i grupp är ingen hit, det känns rätt intimt med tandborstning av ngn konstig anledning…

    Sara 2010-06-13 20:39:47
    Svara
  • Usch bland det värsta jag vet är att se när någon annan borstar tänderna, ännu värre borsta tillsammans med någon. Vet inte varför jag tycker det är så sjukt äckligt, men jag klöks bara jag ser någon spotta jämte mig haha. Galen fobi 😀 Men gå till tandläkaren har jag inga problem med, trots att jag går till Folktandvården. Tandsköterskan jag haft senaste åren är jättegullig, men hade en grym tant när jag var yngre på ett annat ställe haha.

    Jenny, Halmstad 2010-06-13 20:33:59 http://millbergskan.blogg.se
    Svara
  • Usch, mardrömmar om att tappa tänderna har jag också haft. Och har! Tänderna spricker, ramlar ut och plötsligt står jag med hela handen full av tänder som ramlat ut…

    Trots flera år av tandställning och återkommande ”skruvningsbesök” hos tandregleraren så kvarstår min tandläkarrädlsa. Jag önskar att jag också varit duktig och gått dit en gång i halvåret (och att jag aldrig haft några hål!), men nu är det istället två år sen sist men jag har ett ångestfyllt besök på onsdag att se fram emot… :/

    Prralin 2010-06-13 20:28:42 http://prralin.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!