Snölöpning med Inov-8 X-talon

Nu har jag gjort det: premiärsprungit med de nya skorna. Snöstormen utanför dörren kom perfekt till lunchlöpturen och hade bäddat min rätt så snälla löparslinga med ett lager snö ovanpå den ihopsjunkna blandning av is och snömodd som låg där förut. Snön är tung och fuktig och det som virvlade runt i luften var inte decemberlätta mjuka snöflingor utan strösocker som bits i både ögon och kinder när det är motvind.

Tack vare vädret hade jag lunchtimman för mig själv. Jag mötte några stackare med hund men de var inburrade i tjocka dunjackor. What a perfect day for a run med greppiga skor tänkte jag och förvånades över att det förvisso blåste och snöade – men att det inte var så kallt.

När jag springer med nya skor – särskilt med skor som är så upphåsade och ”speciella” som dessa – är det klart att man analyserar från steg 1. Hur känns det? Hur känns dom? Vad händer när jag springer såhär? Sådär?

För det första så märks det att skorna är greppiga. Jag tog några steg på parketten hemma och de suger sig fast i golvet och låter som ett par spikskor. Grabben blev förskräckt och trodde att hela golvet var förstört. För det andra så är dessa skor ganska smala i modellen enligt spec och sådant brukar oroa mig. Men det märkte jag inte alls av när jag sprang. Enligt rekommendation beställde jag skorna i 1 storlek större än min normala storlek och jag vet inte jag. Skon är rätt långsmal i tån men mina fötter är rätt bredhuggna därfram. Det finns således en del outnyttjad space i tåpartiet men jag vet inte riktigt vad jag ska med det till? 1/2 storlek större än vanligt hade kanske varit bättre. Däremot är skon så pass lätt och smidig att det känns både normalt och behagligt att ha den här storleken.

Jag sprang på nysnö idag. Här och var fanns en del hjulspår från bilar som kört före mig. I vanliga fall hade jag aktivt letat upp spåren och sprungit i dem. Idag sprang jag lätt och glatt lite varstans. Greppet är bra med dessa! De funkar toppenbra på snö – och ännu bättre på is! Jag letade upp en slänt som jag vet var isig innan dagens nysnö och tog mig uppför den utan att halka. Det är fortfarande jobbigare att springa på snö än på barmark, men skillnaden är mycket mindre i dessa skor.

När jag sprang på snön så märkte jag inget negativt med att jag sprang med en lätt sko. Jag tog några steg på asfalt under en bro och då märks skillnaden mer: skon blir stummare (eller om det är mina ben?). Dagens pass var ungefär 30 minuter långt men jag ser fram emot att dra ut med dessa skor på en timmeslång löptur till att börja med. Jag har aldrig sprungit i något annat än tunga, dämpade Volvoskor så det blir till att ta ett steg i taget med dessa nya X-talons.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
  • Hej Per! Roligt att du hittade det här inlägget som jag skrev för rätt länge sedan – jag är fortfarande såld på dessa skor! Jag brukar inte frysa om fötterna när jag springer så jag använder ungefär samma strumpor som annars. En hit är kompressionsstrumpor från GoCoCo så täcker man dessutom hela underbenen. Jag är vanligtvis varm om fötterna så det brukar räcka. Annars kan man ju använda tjockare strumpor!

    admin 2011-10-24 12:43:23
    Svara
  • Hej,
    letar vinterskor och är sedan tidigare såld på Inov8.
    Även jag som ren amatörlöpare har blivit frälst av känslan i mina RocLite318 som jag springer med i löparspåren.
    Din review uttrycker precis vad jag letar efter.

    En sista liten fråga, vad har du för strumpor när du springer med dina Talon i vinterväglag?
    Det kan ju bli rätt blött menar jag..

    Per 2011-10-24 12:30:29
    Svara
  • […] och plusgraderna i luften har polerat snön på marken. Underlaget är halt och perfekt för mina X-talons. Det kändes som om jag flög fram över snöisen och det var grymt. Den känslan ska jag ta med […]

    Träningsmotivation | Träningsglädje 2010-02-26 00:57:55 http://www.traningsgladje.se/?p=6289
    Svara
  • Coolaste skon ever!!! Jag tror nog att jag ganska snart har ett par i min ägo!

    Carina 2010-01-28 21:09:57 http://carinatranar.blogspot.com
    Svara
  • Yay! Grattis! Jag har väntat på att få läsa vad du tyckte!

    Det är också skönt att de aldrig blir tunga fastän de blir blöta!

    funrun 2010-01-27 21:58:53 http://markatta.com/mary/funrun
    Svara
  • Nu blev jag verkligen galet sugen på ett par sådana! Och vinter tänker det tydligen vara ett tag till.

    Svara
  • Vad härligt det låter! Såna där vill jag också ha!!

    Therese 2010-01-27 16:30:07 http://theresewahlgren.blogspot.com
    Svara
  • Nu vet du varför vi har tjatat! 🙂

    gullfot 2010-01-27 16:27:26 http://gullfot.blogspot.com
    Svara
  • Åhhh! Jag vill haaaa!

    Anna 2010-01-27 15:56:10 http://metrobloggen.se/annoula
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!