Motivation

Många av oss som tränar mycket och regelbundet får ibland frågan hur vi orkar. För mig är det enkelt: ja jag blir fysiskt trött av träningen i mina muskler, men jag blir även full av energi i kroppen så i längden blir det som en positiv spiral. Men, och jag tror att det är oändligt viktigt att poängtera, det är inte så jäkla kul jämt. Jag själv är inte tokmotiverad varenda dag.

Jag kan elda på motivationen genom att träna olika saker, köpa träningskläder, läsa bloggar och tidningar och allt det där – men trots alla hejarop genom shopping och ord så är det fortfarande inte toppskitjäklakul alltid. Därför är jag heller inte helt övertygad om den numera erkända begreppet ”motivation är något man förtjänar”. För nä, ibland är omotivation helt oförtjänat och då sitter man där och fattar ingenting. Hello what happened?

Jag tror att man kan få motivation och ja, motivation kan man förtjäna. Men omotivation behövs ibland för att elda på mer motivation.

Man förtjänar motivation när man börjat med en förändring och ser resultaten av den. Kicken från upptäckten av definierade muskler, snabbare löparben eller en mer hälsosam siffra på vågen ger ordentligt med bränsle till den fortsatta träningen. Men, det är svårt att komma till en förändring utan att faktiskt börja på den. Och som bekant är det första steget jäkligt högt. Därför behövs motivationen, kanske mer än någonsin, även i början – trots att man inte riktigt förtjänat den än. I den inledande motivationen är nyårslöften inte att förringa. De ger en spark i baken – även om den är lätt och kort. Hejarop i form av tidningsartiklar och blogginlägg, roliga träningskläder och TV-program taggar till en och puttar på i rätt riktning för att den motivation som man förtjänar sedan ska ta vid.

Trots att kroppen blir starkare, benen snabbare och allt det där man blir så väldigt glad och taggad av så händer det att man vaknar upp och inser att man är uttråkad. Att det som var så roligt igår inte är lika skoj idag. Och man är rädd för att den motivation och framgång man har haft har övergett en. Vad fan hände?

Man kan tröttna även på allt det som är underbart och fantastiskt!

Tänk dig en varm sommar. Det är över 30 grader varje dag, solen steker och himlen är ständigt blå. Man skrattar av lycka i början. Sommardagarna leker, huden är gyllenbrun och varje dag är en sommarfest. Dagarna går och blir till veckor och det börjar bli jobbigt med den tryckande hettan, värmen som alltid tränger sig på och solstrålarna man inte kan gömma sig från. Vattnet sinar i brunnarna, flugorna surrar i ögonen och längtan efter doften av sommarregn sveper in över gatorna. Man börjar förbanna solen. Även den mest inbitna soldyrkare börjar längta efter regn!

Man kan tröttna på allt – även om det är underbart och fantastiskt. Men så kommer ett sommarregn och man får tid och tillfälle att pusta ut och svalka sig lite, och att börja längta efter allt det där som är underbart och fantastiskt igen. Som träning. Adrenalinkickar. Lyckorus. Härliga minnen. Svett som rinner och puls som maxas. Ben lika fulla av spring som av mjölksyra. Träningsvärk och ett och annat skavsår. Ögon som glittrar och en kropp som lever. Det är bara det att allt det som är roligt faktiskt inte är roligt jämt – för någon. Men glädjen kommer tillbaka, kanske ännu lite starkare och ännu lite envisare, efter ett sommarregn.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
  • Jag tröttnar aldrig på sol, men fasen vad jag kan vara trött på träningen ibland. Inte kul alls. Men som man kan läsa ibland, ”Motivation is what get’s you started. Habit is what keeps you going.”

    gullfot 2010-01-26 12:10:53 http://gullfot.blogspot.com
    Svara
  • Oj, det där var sjukt fint! Shit va bra man mådde av att läsa det. Tack!

    Sara 2010-01-25 13:03:20
    Svara
  • Riktigt bra inlägg!!

    Erika 2010-01-24 21:01:42
    Svara
  • Har ju sagt det förr, men måste få säga det igen. Du är grym, alltid rätt på det. Du kommer gå långt.
    Hoppas vi ses på gymmet snart 🙂

    Anna 2010-01-24 08:47:33
    Svara
  • Vilken bra inlägg! 🙂 En sån bra liknelse med sol/regn. För visst älskar jag soliga sommardagar, men sedan längtar man ju faktiskt efter regn efter ett tag. Så rätt.

    Ellen 2010-01-23 23:05:31 http://runninghero.wordpress.com
    Svara
  • Mitt i prick!!! Det gäller bara att kunna hantera dessa stunder av omotivation. För min del brukar det funka att ”stänga av” tankarna då omotivationen rullar in. Bara tänka vad man ska ta på sig och så göra! Väl ute brukar det kännas rätt bra.

    Carina 2010-01-23 22:04:52 http://carinatranar.blogspot.com
    Svara
  • Word! 🙂

    Jenny 2010-01-23 17:45:06 http://jennysundin.blogg.se
    Svara
  • skriver också nu om motivation:D

    carro 2010-01-23 16:34:55 http://www.fitnesssessan.blogspot.com
    Svara
  • Huvudet på spiken. Du är alltid så rätt.

    Jag gillar det svenska vädret med olika årstider som verkligen löser av varandra. Jag älskar att hinna bli trött på snön och stekhet sol. Jag älskar känslan av att det faktiskt inte känns så jävla skitbra jämt.

    Kan det vara så med träning och prestation att det är liksom en snabbspolande årstidsmaskin? Att kroppen går in i sina tycka-om-faser som du beskriver och att fomrsvackorna är av godo?

    Tänk att tappa känslan totalt. Inga dalar – inga toppar.

    MarathonMia 2010-01-23 15:29:44 http://marathonmia.blogspot.com/
    Svara
  • Fantastiskt Sara!! Detta inlägg måste jag nog hylla som ett av de bästa du har skrivit!! Speciellt gillar jag de två sista styckena med jämförelsen med sommaren, så klockrent!!

    izza 2010-01-23 14:46:26
    Svara
  • Ja visst är det så. Liksom med allt i livet är det upp och ner. Jobb, bloggande, träning; galet, vad tråkigt det skulle vara om allt var roligt jämt – och vad skulle då vara det som bär en framåt och gör så att man kämpar trots att det känns riktigt jäkligt.

    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!