Plyo vadå?

Are you ready for plyo frågar Oxygen Magazine mig i det där sista numret från förra året. Hell yeah kunde jag sagt tillbaka. För jäklarns vad det hoppas. Överallt. Det hoppas till Shaun T och Insanity och det hoppas som en form av funktionell styrka för triathleter. Det hoppas på de Easy linepass jag går på och det hoppas burpees till ve och förbannelse. Men så får man resultat också.

Oxygen skriver att när tyskarna från öst gjorde succé (ja det var ett tag sedan, i början av 70-talet) så var det tack vare deras särskilda ”plyo”-träning. De hoppade, alltså. Med hoppövningar kan man också blanda in lite explosivitet och det är uppenbarligen hur bra som helst. Dessutom tränar man nervsystemet, närliggande ligament och allt det där som bäddar in diverse kroppsdelar. Så förutom cirkelträning och crossfit så kan det vara bra att hålla koll på termen plyometrics och kanske hoppa lite nu och då…

Plyometricsövningar som Oxygen tipsar om är armhävningar (på knä funkar utmärkt) där man i uppåtrörelsen trycker på lite extra och faktiskt gör som ett hopp med armarna, vanliga upphopp, jogg med höga knän, hopp i sidled (över ett snöre på marken eller kanske en bräda), ligga på rygg och kasta en boll rakt upp i luften (tyngre boll=tyngre övning) och vanliga ankelhopp (inte lika djupa som upphopp) där man jobbar på att skjuta ifrån med vader och anklar… Tränar du Insanityprogrammet så finns där ett helt pass som heter plyo.

Happy hopping!

(Plyometrics kan också resultera i positiva effekter för löpare enligt denna Stadiumartikel, även om det inte låter särskilt positivt att vara stel?)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!