Hård träning

Det finns ett klassiskt fel som många gör när de tränar, framförallt vad gäller löpträning: man tränar de hårda passen för lätt och de lätta passen för hårt (nej det är inte jag som har kommit på det). Det är därför jag försöker vara noggrann när jag reggar min träning på Funbeat. En tuff träningsvecka ska innehålla många tuffa pass medan en lättare vecka ska innehålla många lite lättare pass.

Det är inte så mycket minutrarna som är viktiga, utan snarare intensiteten. Jag blir lite nojjig, till exempel passet igår: 50 minuter långt och med en del väldigt pulshöjande aktiviteter där pulsen gick mot 90%. Men jag höll ju inte 90% genom hela passet utan tippar mot att det snarare låg mellan 75-80% i snitt. Hur hårt skulle ni registrera ett sådant pass på en skala mellan 1-5? Räcker det med att man nått 90% några gånger för att det ska vara ett hårt pass för kroppen, eller ska man ligga riktigt högt i puls under en viss tid?

Denna vecka som varit har varit en vecka 3 (jag kategoriserar dem 1-4 där 1 är lätt och 4 är riktigt tufft), det vill säga ganska tufft men det är ändå en bit kvar till fullt ös medvetslös. Hela den här periodiseringsgrejen är ett experiment som är rätt så kul och som jag hoppas lära mig mycket av – framförallt vad min kropp klarar av och vad den blir trött av. Nästa vecka är en vecka 2 och det ska bli himla intressant att se hur den utvecklar sig (jag vet att den kommer utveckla sig med en massa längdåkning mot slutet av veckan).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!