Om att känna sig dålig fastän man är bra

Jag sitter hemma med en anings mensvärk och äter lite för sega skumtomtar för att de ska vara optimalt goda och dricker varm äppelbrygd med kanel och vanilj som jag köpte från Österlen i sensomras. Mörkret har lagt sig och jag har skakat av mig hysterin från ICA Maxi som jag upplevde för några timmar sedan. Alla skulle ha prinskorv och gravad lax men jag skulle mest ha palsternacka och en himlans massa choklad. Inte för att äta – hallå, jag äter ju skumtomtar! – utan för att göra fina tryfflar av (bland annat dessa Mariannetryfflar) och ge bort. Jag har ransonerat bort kvällens träningspass och tar vilodag idag istället för imorgon. Istället för träning ska jag ge mig på ett filosofisk inlägg. Ett inlägg om att känna sig lite dålig fastän man är bra.

Det onda i kärnan när man känner sig lite dålig fastän man är bra är att man jämför sig så jäklans illa med alla andra. Man stirrar sig enfaldigt blind på sina egna svagheter och jämför dem med någon annans styrkor. Och det kan handla om mest vad som helst: jobbet och arbetskollegor, bloggar och andra bloggare, löpning och andras distans eller tempo, träningstimmar och andras intensitet – you name it!

Jag sitter också fast i den fällen ibland. Jag ser på mina bloggkamrater och beundrar deras styrkor. Ser upp till vissa inlägg och vissa händelser och undrar var min plats i hela den här bloggosfären egentligen är. Sedan kommer jag på bättre tankar och ger mig själv en mild imaginär örfil och skärper till mig. Jag har en plats för att jag är jag och varje inlägg på den här bloggen är en anledning i sig. Jag är nöjd och glad och stolt att jag går min egen väg och har min egna mål och ska inte jämföra mig med någon alls. Det finns ingen som kan ta min plats för det finns lika många platser som det finns bloggare. Den tillfälliga osäkerheten är som det där molnet på en annars klarblå himmel och är där enbart för att jag jämfört mina svagheter med alla andras styrkor. En sådan jämförelse kan aldrig bli korrekt, det är som att jämföra äpplen och päron för att använda en typisk ekonomiklysha.

Det pratas ibland om att bloggare hetsar varandra. Att de som springer marathon känner ett tomt ”jaha” eftersom så många är så insnöade på att springa långt. Det är den där felaktiga jämförelsen som spökar igen. Och som jag sagt i ett tidigare inlägg  – jag tror inte att Usain känner sig dålig när han springer 100 meter för att Haile springer typ 42 095 meter längre.

På samma sätt finns det ingen anledning att känna sig dålig för att någon annan tar mer i bicepscurls, för att någon annan står längre i jägarvila eller plankan eller springer sina intervaller snabbare på löpband eller kan cykla fler timmar på en spinningcykel eller kan springa flera mil i veckan eller kan gå upp och bränna av bra pass redan tidigt på morgonen eller vad det nu kan vara. Det är kanske den personens styrka. Din styrka är förmodligen något helt annat, något som du kan göra under längre tid eller mer med vikt – eller kanske mer framgångsrikt. Så sluta upp med att jämföra din svagheter med andras styrkor. Du är grym och du har en given plats: i bloggosfären, i löparspåret eller på gymmet.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
  • […] Och jag hade 2 val: att känna mig totalt misslyckad och rätt värdelös (som vanligt jämför man ju sina sämsta sidor med någon annans bästa sidor och hänger envist och felaktigt upp hela livets känslostorm på det), eller att lyssna till vad […]

    If you have a body you’re an athlete! | Träningsglädje 2010-02-19 13:30:21 http://www.traningsgladje.se/?p=6155
    Svara
  • […] på vad som verkligen är viktigt, min egen utveckling, min egen träningsglädje, mina egna mål. Sara skrev ett fantastiskt inlägg om det där med att jämföra sina egna svagheter med andras styrkor, för ett tag sedan och det […]

    Konsten att springa hellre än bra. « ÄTA TRÄNA KÄMPA 2010-02-04 23:04:56 http://atatranakampa.wordpress.com/2010/02/04/konsten-att-springa-hellre-an-bra/
    Svara
  • Hittade till din blogg idag och nu hamnar den på min lista över bloggar jag ska fortsätta följa. Tack för en bra blogg och ett synnerligen tänkvärt inlägg.

    Jasmine 2009-12-31 00:05:31 http://halftenskabort.blogg.se/
    Svara
  • Kram till er alla underbara och tack för era kommentarer!

    traningsgladje 2009-12-22 14:50:13 http://traningsgladje.se
    Svara
  • Kul att du hittade ”mina” goda tryfflar Sara. 🙂 Hoppas att de blev bra.

    Bra inlägga bw.

    Visst kan det lät bli att man jämför sig med andras prestationer men någonstans måste man se till sina egna förutsättningar och mål. Jag försöker verkligen att inte påverkas utav vad jag läser. Svårt men viktigt. Jag tycker att det är kul att tävla. Men inte om det vardagliga livet, då vill jag njuta. Och även när det kommer till min träning exempelvis inför tävling. Jag tycker om att läsa olika träningsbloggar för att få bra tips och motiveras.

    GOD JUL KRAMAR!

    Åsa 2009-12-22 12:21:10 http://asaehrnholm.blogg.se
    Svara
  • Du är grym! Mycket bra sagt. Du är du och du är unik, finns ju bara en som dig!
    Julkram!

    Anna 2009-12-22 10:13:38
    Svara
  • Väl talat!
    Det som är bra med att det finns folk som är så jäklla bra åå nåt är att man kan se hur de gör och sen ta med sig delar av det till sig själv – precis så som du konstaterar några inlägg upp om Burpees!

    Kram!

    Sofy 2009-12-22 09:55:28 http://www.uppochhoppa.se
    Svara
  • Där satte du ord på mina konstiga tankar. Har inte riktigt kunnat sätta ord på den missnöjdhet jag har ibland. Tack för ett bra och mycket tänkvärd inlägg. Detta ska jag ta med mig. God Jul! Hälsningar Sofia

    Sofia 2009-12-22 08:52:16
    Svara
  • Tack för ett bra inlägg! Jag läser din blogg dagligen och gillar det du skriver. Men framförallt gillar jag när du skriver inlägg som det här. Du slår huvudet rakt på spiken och det är som att du skriver rakt till just mig. Och jag behöver såna här små påminnelser ibland. Så TACK för att du skriver!

    Helena 2009-12-22 08:25:56
    Svara
  • […] är tacksam över att Sara skrev det här inlägget och satte ord på saker jag har funderat länge på. Precis vad jag behövde läsa […]

    Dagens tacksamhet: « ÄTA TRÄNA KÄMPA 2009-12-22 00:35:01 http://atatranakampa.wordpress.com/2009/12/22/dagens-tacksamhet-32/
    Svara
  • Bra skrivet!

    Sporty Spice 2009-12-21 23:26:06 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara
  • Tack för att ni uppskattade mitt inlägg. Jag hamnar själv i fel tankar, men det gäller att tänka till igen och inte jämföra fel saker. Kram på er!

    traningsgladje 2009-12-21 22:48:25 http://traningsgladje.se
    Svara
  • Du är så klok Sara 🙂 Och ja, jag känner igen mig och jag tror att alla påverkas och jämför sig MER eller MINDRE på något sätt. Jag jobbar hela tiden på att sluta jämföra mig med andra, men det är skitsvårt! Men ju mer man jobbar på det desto bättre blir det. Det både hoppas och tror jag! 🙂

    DU är bra på det DU gör, JAG är bra på det JAG gör och ANDRA är bra på det DE gör!

    Andréa 2009-12-21 21:56:16 http://lopningolivet.blogspot.com
    Svara
  • Oh jag älskade förklaringen att dålighetskänslan uppstår när man jämför sina svagheter med någon annans styrkor. ´Mitt i prick, och väldigt skönt att höra någon sätta ord på det, ska använda mig av det mycket hädanefter, överallt i livet. Stor kram!

    Susanna 2009-12-21 21:55:40 http://powersus.blogspot.com
    Svara
  • Tack för det här inlägget! jag står i valet och kvalet om jag ska anmäla mig till en halvmara, och anledningen till att jag tvekar är att jag förmodligen kommer sist. (det är en väldigt liten tävling). Jag borde såklart vara nöjd med att bara springa mitt bästa. Tack! kram!

    Malin W 2009-12-21 21:37:47
    Svara
  • BRa inlägg Sara. Vi har alla våra styrkor men jämför vi oss så blir de lätt till skuggor och skapar bara mindre kärlek till sig själv! Vi må hetsa varandra lite, tja, jag kallar det inspiration och ibland en välbehövlig spark i baken. Tänk så många soffpotatisar det finns trots det!

    magdalena 2009-12-21 21:20:14 http://pladuska.blogspot.com
    Svara
  • dina svagheter heter det såklart. 😛 vafan kan man inte redigera kommentarer för..? 😀

    Esroth 2009-12-21 21:03:00 http://esroth.blogspot.com
    Svara
  • Bra Sara!

    Den enda du ska och kan jämföra dig med är dig själv. Beakta och analysera den svagheter och dina styrkor. Hur du kan hantera svagheterna och vilken användning du har för dina styrkor. Svagheterna kanske rentav kan bli till styrkor. Dålig är du aldrig, så länge du gör ditt bästa i nuet, och det gör du alltid.

    Esroth 2009-12-21 21:01:15 http://esroth.blogspot.com
    Svara
  • Du är så bra insperation för mig! Tack för att du finns! Vilken tjej du är!

    Jentan 2009-12-21 20:51:37
    Svara
  • You nailed it! Det stämmer verkligen.

    Cizzi 2009-12-21 20:50:20 http://aktivera.blogspot.com/
    Svara
  • Tack för ett tänkvärt inlägg. Skönt att andra kan få en att öppna ögonen och att tänka till ibland! 🙂

    Jenny, Halmstad 2009-12-21 20:38:34 http://millbergskan.blogg.se
    Svara
  • Gud vad jag känner igen mig! Tack för ett grymt bra inlägg! Kram

    Miss Agda 2009-12-21 20:28:55 http://www.missagda.blogspot.com
    Svara
  • Bra skrivet, Du har helt rätt! Gott med skumtomtar 🙂 ///Lina

    Svara
  • Klokt skrivet – precis som vanligt! 🙂

    Prralin 2009-12-21 20:10:11 http://prralin.blogspot.com
    Svara
  • japp så är det!
    hoppas vi har varsin plats mitt emot varandra på ett fik snart! eller bredvid på något träningspass =)

    god jul raring!!!!!

    emliscious 2009-12-21 19:39:04 http://www.emliscious.blogspot.com/
    Svara
  • Tack för detta inlägg 🙂 Du är så duktig på att skriva!

    Ebba 2009-12-21 19:38:12 http://ebbastraningsblogg.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!