Om att konsumera för mycket

Guilt free shopping kallar jag det för, min (över)konsumtion av träningskläder. Det är ungefär som att köpa grönsaker i matbutiken, det kostar för jäkla mycket och man kan egentligen köpa hur mycket som helst och man borde inte få dåligt samvete över det Ullaredslånga kvittot med broccoli och avokado och you name it för det går ju faktiskt till någonting bra: en bättre hälsa. Ändå kunde jag inte låta bli att ta åt mig av Grabbens förmanande ord idag ”men Sara, du har ju redan en massa träningskläder” när jag suktande petade på några galgar med lockande träningsplagg.

Ja, jag har en massa träningskläder. Jag har så pass mycket träningskläder att de dominerar min garderob och jag skulle behöva en walk in closet för att hänga upp alla mina funktionsplagg för att få full koll på dem. Men ändå kan jag inte få nog. Ändå känns det som att varje nytt plagg jag hittar i en butik faktiskt fattas mig. Som den gula löparjackan. Jag har ingen gul löparjacka sedan tidigare, alltså är det ett hål i min rikliga träningsgarderob. Det fattas en gul träningsjacka!

Likadant är det med de där svarta träningsbyxorna, fast på ett annat sätt. För jag har rätt många svarta träningsbyxor som går strax under knäet. Men det spelar ingen roll, för om jag så köpte 10 till så skulle de ändå användas flitigt. Och det är lite det som är grejen med träningskläder. De är så jäkla snabbrörliga. De är extrema FMCGs på sitt alldeles egna sätt!

Träningskläder är inte som jeans direkt, som man har på sig ett halvår utan att tvätta. Mina träningskläder tvättar jag i stort sett efter varje pass (med undantag för tights som jag upplever håller sig fräschare längre) om jag inte tränar yoga eller något annat som är mer lågintensivt. Högarna i garderoben befinner sig därför i ständig rörelse från hyllplanen i garderoben till tvättkorgen till torkstället tillbaks garderoben. Tyvärr är det så att förvaringen i tvättkorgen blir till en flaskhals eftersom jag inte hinner med att tvätta i samma takt som jag svettas ner mina träningsplagg Ibland när jag ska packa väskan till nästa pass så svär jag över att jag inte har några träningskläder trots att så egentligen inte är fallet om nu bara allt skulle vara tvättat och vikt och ligga prydligt staplat i garderoben typ jämt.

Den fråga jag vill ha svar på är om man kan köpa för mycket träningskläder? Bör jag ha dåligt samvete för att jag idag hittade ett gäng träningsplagg helt otippat i Team Sportiaaffären i Halmstad (där jag väldigt sällan hittar något som inspirerar mig till köp) som jag vill köpa, trots att jag redan har det jag behöver?

Nyckeln till frågeställningen ovan är de där sista orden som liksom river mig i samvetesskinnet: ”redan har det jag behöver”. Rent krasst behöver jag inga fler träningskläder. Det grundläggande behovet är mättat: jag är inte längst ner på Maslows behovstrappa, om man nu skulle applicera den på träningsklädesshopping. Men jag tycker att träningskläder är kul. Och jag vill ha fler. Men allt konsumerande tynger mig. Det gör lite ont i mig att ständigt fiska upp plånboken och köpa. Smärtan är dock ganska kortvarig och består egentligen bara under själva köpetillfället. När jag kommit hem och packat upp påsen är det dåliga köpesamvetet som bortblåst och jag njuter istället av ett sprillans nytt plagg nästa gång jag är i gymmet.

Kul kläder från Röhnisch (också på TeamSportia). Jag tycker de är snygga även om de inte alls är min stil.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
  • Gud så snygga, helt i min smak iaf! 🙂 de har verkligen känsla för feeling på Röhnisch tycker jag!

    Mikkan 2009-12-07 10:58:20 http://www.njutmaten.blogspot.com
    Svara
  • Jag är precis likadan. Jag vill bara ha mer och mer roliga kläder i fina färger. Min kille undrade senast idag hur många träningstights jag har egentligen. Själv undrar jag om man kan ha för många?

    Russin 2009-12-05 22:48:58 http://raisinruns.blogspot.com/
    Svara
  • Om man tänker såhär: Har man fler omgångar kläder, nöter man dem mindre, alltså håller de längre. Iofs. kanske man inte kasserar träningskläder för att de är utslitna (det gäller kanske främst typ strumpor o skor o sport bh typ).

    Kanske en idé skulle vara att shoppa bara det du verkligen vill ha? Vilka av de träningskläder du såg idag, känner du när du vaknar i morgon att du fortfarande vill ha?

    (Hihi, lite kul att läsa om Maslow; den snubben hade jag glömt bort.)

    Snorkkis 2009-12-05 18:45:02 http://snorkfrokens.blogspot.com/
    Svara
  • Jag är precis som du. Behöver inget (förutom nya löparskor då o då) och ändå så köper jag nya träningskläder och -prylar varenda vecka. Dessutom har jag ett till shoppingproblem: söta barnkläder till kompisars söta barn och brorsans kommande bebis, kan bara inte låta bli och guddöttrarna skäms bort med 10 paket om året. Fast de tycker säkert inte att jag har problem, he he 🙂 Så alla har vi nog våra konsumeringsproblem skulle jag tro.

    Miss Agda 2009-12-05 18:26:01 http://www.missagda.blogspot.com
    Svara
  • Därför att någon annan inte tycker att det är bra att ha mycket träningskläder. För att den personen kanske bara springer… Men att ha mycket att välja mellan förenklar livet! Och höjer upp humöret.

    alis 2009-12-05 17:19:03 http://mittalisliv.blogspot.com
    Svara
  • Tjenare! Tack för en bra blogg 🙂
    Hur tvättar du dina funktionsplagg? Vissa tål ju inte maskintvätt.

    Johan 2009-12-05 17:16:28
    Svara
  • Alis: ja exakt, olika träningskläder funkar ju för olika typer av träningar. men rent krasst skulle alla typer av träningsplagg funka för all träning. varför brottas jag med dåligt samvete? hur ska jag stänga av det? aaagh!

    traningsgladje 2009-12-05 16:49:41 http://traningsgladje.se
    Svara
  • Träningskläder är som vanliga kläder. Man använder dem vid olika sorters träning. Jag kan t.ex. inte springa i fladdrande byxben. Man kan inte ha långa tights på spinning, Ett par av mina bh:ar är svåra att få av efter bodypump och axelträning. För att inte tala om med eller utan ärm, lång eller kort…. Dessutom måste man kunna kombinera rätt, efter temperatur om man springer ute… Ja listan kan göras lång. och det är jättebra att ha träningsjacka under vinterjackan om det är kallt! Tjocka strumpor vid löpning, tunna på spinning. … etc etc…

    alis 2009-12-05 16:40:04 http://mittalisliv.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!