Jag är en björn

Jag är inte så övernaturlig eller holistisk av mig, men jag tror att det finns fler X och Y och Z i en viktekvation än bara kalorier ut och kalorier in. Sömn påverkar en del tror jag, även om jag inte märkt av det själv. Vad jag däremot märker av som sjutton är stress och höst!

Jag tänker rätt mycket på vad jag äter och sedan en tid tillbaka har jag testat att äta ”allt” men att också hålla koll på kalorierna. Bad idea. Jag misstänker att vågen pekar uppåt (ett av målen för november var att inte väga mig så jag vet inte säkert): jag känner det på kläderna och dessutom har jag utvecklat degmage. Det är som om kroppen förstått att det är höst, tror att jag är en björn och att den lägger på sig allt vad den kan för att jag ska kunna gå i ide.

Lika som bär? Sara och en björn. Eller… en björn och Sara?

Årstidsteorin har jag nämnt förut. Jag bodde med 3 australiensare i Whistler och en av killarna sa att när det var vinter gick hans tjej upp i vikt medan han själv alltid tappade i vikt. Då började mina tankar snurra och bannemej om jag inte kände igen mönstret.

Förmodligen finns det ingen forskning på detta men det spelar inte så stor roll. Hur mycket forskning tror ni att det finns på PCOS till exempel? Inte särskilt mycket. Man ska ha en del tur om man kommer till en läkare som vet vad PCOS är och vilken typ av kost som faktiskt funkar bra för personer med PCOS. Det finns säkert många sanningar utan forskning…

(Det är nu jag tänker knyta ihop säcken.)

Jag kan hålla på och räkna kalorier och äta ”sunt” från tallriksmodellens alla delar i en evighet. Jag kommer fortfarande att ha en degig mage och uppleva viktminskningen som en kamp mellan mig och min egen kropp. Hur kul är det? Skittråkigt!

Att leva efter devisen att ”äta allt för om man utesluter* mat så är man inte hälsosam” gör mig till en björn.

Nilla har inspirerat mig till att ta tag i lågkolhydratsätandet igen efter en paus på några veckor. Jag misstänker att 1 kalori inte alltid är 1 kalori för sådana som mig. 300 kalorier chailatte är förmodligen sämre för mig än 600 kalorier bacon när man ser till vad som händer i kroppen när dessa kalorier väl inmundigas. Och ja, jag förstår att det uppfattas som helt fel för alla er som någonsin gått en utbildning inom kost och hälsa. Men, please – feel free to walk a mile in my shoes!

Jag och Nilla har matmsn:at under dagen och jag vill laga en massa gott från Airams mat! Jag är ingen jäkla björn och jag ska inte gå i något jäkla ide. Ikväll ska jag laga Nillas favorit baconröra i äggrulle. Någon dag ska jag testa jordnötskakor och så ska jag testa langos på oopsies.

*jag utesluter inte kolhydrater men ett intag på runt 5-7% upplevs av många som att utesluta dem

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
  • En kalori är en kalori oavsett vad man tror på eller äter, en enhet. Och att jämföra björnar med människor känns mkt långväga… många går upp i vikt kring julen, är det för att vi är jultomtar? Jag bara undrar 😉

    Däremot kan jag känna igen att jag också brukar gå upp i vikt under sensommaren och hösten. Men jag tror att det har att göra med andra anledningar än att jag skulle vara en björn, snarare ett och annat med SAD. Precis som med att en kalori är en kalori, så är det så att en björn är en björn och en människa är en människa.

    Degigare mage, det brukar vi gubbar skylla på att vi får för att vi stressar för mycket , framför allt under en årstid då man går ner i varv mentalt, och får en större dos av kortisol som mer än gärna hjälper till med fettsätta buken.

    Train on!

    badgear 2009-11-25 00:41:31 http://badgear.wordpress.com/
    Svara
  • Anonym: tråkigt att du känner så, och riktigt tråkigt att det inte var värt det!! hoppas att du mår bra igen – eller att du iaf är på rätt väg! 🙂
    själv har jag en kropp som fungerar lite annorlunda, och det är just det jag vill säga med detta inlägg. jag tror inte att lågkolhydratkost är bra för alla, tvärtom. men jag tror att den är bra för mig, och det fick jag bevisat i våras.

    traningsgladje 2009-11-24 22:29:25 http://traningsgladje.se
    Svara
  • I januari förra året gick jag ner över 10 kg på bara någon/några månader. Jag tränade spinning och annan konditionsträning 4-5 dagar i veckan men såg även till att gå promenader då och då. Jag uteslöt för det mesta kolhydrater under denna tid, annars var det bara rågbröd och annat fullkorn som var tillåtet. Det dämpade mitt sug efter socker och bidrog till en stor viktnedgång på kort tid, men nu i efterhand kan jag säga att det inte var värt det. Alla som säger att man mår bra av den kosten kan inte mena allvar. Jag sa precis samma sak ”jag mår bra av denna kost, det är bra för mig som har problem med magen”. Man går ner i vikt, det går inte att förneka, genom att utesluta kolhydrater ryker en del kalorier på tallriken och det förstår nog vem som helst.

    Vad jag vill säga är att hur man än vrider och vänder på det så tror jag inte att någon mår bra av ett uteslutande av kolhydrater i kosten och absolut inte när man tränar. Jag ska inte snacka för alla, men kolhydrater påverkar våra tankebanor och utan det blir vi orkeslösa, både i hjärnan och kroppen. Jag blev deprimerad tack vare mitt låga intag av kolhydrater (tillsammans med min hårda träning), och har dessutom svårt för att gå tillbaka till det vanliga numera pga. att jag uteslöt det innan. Just för att ”jag äter ju inte kolhydrater”.

    Jag skulle i de allra flesta fall föredra GI-metoden. Det finns så många bra alternativ där. Jag säger det av egen erfarenhet och för att ingen annan ska falla ner i samma grop som mig. Hela den där jäkla dieten påverkade mig negativt i alla fall, och jag vill inte att någon ska vara med om samma sak. De borttappade kilorna på min kropp var inte värt det. Inte så som det ställt till det för mig i efterhand.

    Hej. 2009-11-24 22:22:47
    Svara
  • I`m a bear too.

    Katarina 2009-11-18 13:07:56 http://www.cykelmygg.se
    Svara
  • Roligt, men ändå inte, att så många känner igen sig. Man tror att man är alldeles ensam men det är man aldrig. Och jag tycks visst ha glömt bort att jag inför sommaren sa att jag skulle äta lågkolhydrat under vinterhalvåret och vanligt under sommaren (älskar ju jordgubbar). Då passar det bra att jag gör det också. Kram till alla er fina där ute!!!

    traningsgladje 2009-11-18 10:03:23 http://traningsgladje.se
    Svara
  • Jag känner så väl igen mig i ditt resonemang Sara! Under hösten har jag oxå ätit efter devisen att allt är tillåtet i rimliga mängder. Resultatet har inte låtit sig utebli – uppblåst & viktuppgång med ca 4 kg.. Jag VET att det är kolhydraterna som spökar! För att bryta kolhydratsuget har jag nu i 3 veckor gått på en VLCD-diet. I vanlig ordning reagerar inte min kropp som ”alla andra”. Normal viktnedgång under VLCD-diet brukar vara 1,5-3 kg/v. Själv har jag gått ner 2,5 kg på 3 veckor. Det är skrattretande!! Hur som helst är min skalle envisare än kroppen, så jag fortsätter ngn vecka till =) för att sedan övergå till LCHF. Kroppen är ju i ketos så det kommer att bli en lätt övergång och jag vet ju att min gamla PCOS-kropp mår så mycket bättre med denna typ av kost.

    Susanne 2009-11-18 09:17:26
    Svara
  • Verkar vara väldigt mycket björnar här ute i bloggvärlden. Själv känner jag inte igen mig, dock brukar jag träna mer på hösten och nu när det är skidsatsning så räknar jag med att formen blir som bäst fram till mars. Sedan brukar jag alltid tappa stinget under våren och tyvärr vara störst och lösast 🙂 under sommaren och tyvärr inte känna mig alltför bekväm i bikinin… Så var glada för att ni är i bäst form när ni får vara lättklädda 🙂

    Annika 2009-11-18 08:42:48 http://www.tremil.blogg.se
    Svara
  • Lycka till!
    Kommer följa med spänning har också PCO men jag blir knäpp om jag inte får äta kolhydrater. Antar att det gäller att hitta det som funkar för en själv oavsett vad som funkar för andra.
    Har testat att minska på kolhydraterna rejält och då försvinner den där magen ganska fort men jag fixar inte den maten. Pest eller kolera känns det som ibland.
    Men det som är störande är de där smala som ser vältränade ut och inte kör några större vikter och där står man själv och vet att man är starkare än dem, men det hade varit trevligt om det synts och inte bara finns i ens medvetande.

    Linwin 2009-11-18 06:56:53
    Svara
  • Jag tror att det är därför det var lättare för dig i våras.. (och för mig själv)
    Det är då vi gör av med det vi samlat på oss under höst/vinter..
    Tror också på björn teorin..
    Jag är en ”björn”..
    Du är inte ensam.. =/

    Caena 2009-11-17 23:21:55 http://www.10kvadrat.blogspot.com
    Svara
  • Jag är nog också lite Björn. Det är alltid något som händer på hösten även om jag är beredd på det. Ofta har jag en tränings/motivationssvacka. Jag känner för att vara hemma och ”mysa” + att jag är sugen på mer kraftig mat. Jag lägger också på mig under hösten/vintern för att minska under våren sommaren.

    Ofelia 2009-11-17 23:12:26 http://ofeliakommeriform.blogspot.com/
    Svara
  • Det som är bra med lågkolhydratksot under höst/vinterhavlåret är att man slippe den där komakänsla efter en lunch med pasta och potatisberg. Och pigg behöver man ju vara i mörkret. Jag tror oxå att ljus och en inställning mot stress (=träning??) är viktigt! Björnfettet ahr jag för mig försvinner lätt på våren?

    magdalena 2009-11-17 22:31:19 http://pladuska.blogspot.com
    Svara
  • I min nya strategi försöker jag (träna på ) att tänka:

    a) Hur mår jag av den här maten
    b) Hur ser närinsgvärdet ut
    c) Främjar den viktnedgång och/eller muskeluppbyggnad
    d) Hur kombinerar jag detta med annat ex. är det del av en tallrik mat och hur ser den ut.Hela måltiden är viktig.

    Ofelia 2009-11-17 22:20:40 http://ofeliakommeriform.blogspot.com/
    Svara
  • Intressant diskussion här..
    Till Johanna: Kroppen har inte så mkt kolhydrater på lager när man tränar innan frukost och då blir det lätt att musklerna ryker, annars skulle ju kolhydraterna förbrännas först. Det som rekommenderas (eller sägs vara OK, ingen motion rekommenderas utan energi i kroppen) på tom mage är lågintensiv träning såsom powerwalk och då förbränner man prosentuellt sett mest fett, men skulle du äta frukost och träna sedan mkt hårdare så skulle du allt som allt förbränna mkt mer kalorier varav en större absolut mängd fett (trots att det prosentuellt sett skulle vara mindre).
    Jag har själv brottats med frukost eller inte. Mitt mål är dock inte fettförbränning utan vill träna med kvalitet. Och slutsatsen är att promenader och lätt jogg under 60 min är OK innan frukost, allt som är hårdare och framför allt gym kräver ens en liten frukost innan och stor frukost efter. Annars orkar jag inget. Men så är jag också extremt känslig för blodsockersvängningar och slutar helt fungera när jag är hungrig. Och jag är också en typisk person som dör utan kolhydrater:)
    Vi är alla olika, det gäller att hitta det som funkar för en.

    Miss Agda 2009-11-17 22:16:12 http://www.missagda.blogspot.com
    Svara
  • Jag tror helt säkert att vi reagerar olika på maten. Det finns inget kostkoncept som passar alla, även om man skulle kunna tro det när man läser vad kostexperterna och dietister predikar. För min del innebär mindre kolhydrater ett minskat sug, och hunger (håller blodsockret jämnt) vilket i sin tur gör att jag kan hålla vikten eller går ner. Sedan vet jag inte om jag lägger på mig mer vikt av kolhydrater man av protein. Om man förrutsätter att kolisarna är långsamma ex grönsaker. Men med din PCOS så kan jag tänka mig att din kropp reagerar annorlunda.

    Ofelia 2009-11-17 22:15:48 http://ofeliakommeriform.blogspot.com/
    Svara
  • Åh, jeg har det på akkurat samme sett! Ville bare si takk for en fin inspirerende blogg, får alltid lyst til å trene når jeg er innom, og ender som regel med å dra på treningssenteret. Du er litt som en personlig trener 😉
    Hang in there
    klem

    gitte 2009-11-17 21:52:38
    Svara
  • Sofy, du kommer inte att åka på däng…. 😛 Jag tycker bara att det är roligt att få veta om kost och träning, för jag är väldigt inresserad av det, jag vill bara lära mig så mycket som möjligt. Men om kroppen förbränner från kolhydratpåerna först även innan frukost, varför säger då olika experter att det är nedbrytande och varför tycker jag att det är jobbigare (jag är en morgonmänniska!)?

    Häftigt att du Sara inte känner av i ork och liknande att du inte äter mycket kolhydrater, men det här med kost är ju väldigt individuellt. Du kanske alltid skulle skippa kolhydraterna för att må som bäst? Men precis som du sa så är ju det gott…. 😉

    Johanna 2009-11-17 21:42:53
    Svara
  • jag tror på individuella lösningar rakt av. Gör det som funkar! Men Johanna… det där med att kroppen ”bara bränner fett före frukost” det är långt ifrån sant. Kroppen förbränner alltid ur kolhydratdepåerna först!

    (med risk för att nu åka på däng..men så har jag fått det förklarats av flera fysiologer och nutritionister)

    Sofy 2009-11-17 21:28:24 http://www.uppochhoppa.se
    Svara
  • Johanna: men det är just det som är grejen, eftersom min kropp mår bra av att inte äta kolhydrater så mår jag inte dåligt av att inte äta det. dvs jag orkar precis som vanligt. jag förstår att det är svårt för nån som inte mår bra utan kolhydrater att förstå. och tro mig, I LOVE kolhydrater!!! (men jag gillar ägg o grädde också) 🙂

    Johanna: kanske finns ngt bakom mina tankar ändå

    Dessi: fast jag har alltid räknat kcal på lågkolhydratkost också. ska testa att inte göra det ett tag

    Veronika: haha ja just det!!

    Nilla: ensam är stark. tillsammans är lite starkare?

    Linnea: se där, logiskt!

    Andrea: tack för ditt mail 🙂

    Sophia: då är vi 2 björnar… 🙂

    traningsgladje 2009-11-17 19:14:50 http://traningsgladje.se
    Svara
  • Jag tycker det där med att vissa inte tål att äta kolhydrater verkar spännande, men det är inte så roligt för dig. Jag själv har inga problem med att äta kolhydrater och skulle inte kunna tänka mig att leva utan dem. Det är ju kolhydrater som gör att vi orkar träna och hjärnan behöver främst kolhydrater, så hur känns det egentligen de perioder som du bara äter väldigt lite kolhydrater? Hur känns det med träningen då o.s.v.? Det är ju fett och kolhydrater som förbränns vid träning, men vid t.ex. träning innan frukost så används det bara fett och jag tycker att det är mycket jobbigare att träna då. Träning innan frukost har bara blivit en joggingtur någon gång då och då, och jag skulle aldrig kunna tänka mig att träna hårdare, experterna säger ju t.o.m. att det är nedbrytande att göra det! Om du inte äter mycket kolhydrater så blir det väl som morgonträning för dig jämt och kan du/ orkar du träna hårt då?

    Jag läste om detta i en bok att vissa mår bäst av att äta mycket kolhydrater, andra av att äta mest protein och fett och resten av en hälften av varje. Jag tycker som sagt att detta är fascinerande och jag är väldigt intresserad av kost och jag tror att vi kommer att ha vilka ”mattyper” vi är i åtanken mycket mer i framtiden.

    Johanna 2009-11-17 18:00:20
    Svara
  • Hmm…. instressant… jag tenderar också alltid att gå upp under vintern och sen ner inför våren/sommaren… iof är det kanske lite medvetet inför våren och sommaren, men definitivt inte inför höst/vinter… jag vill fortfarande gå ner lite då men går typ alltid upp istäöllet…. kan det bero på årstiderna?

    Johanna 2009-11-17 17:34:04 http://inshape.blogg.se
    Svara
  • Jag håller med om det du skriver! Jag kan äta betydligt mer kalorier från fett och protein än från kolhydrater och ändå gå ner lika mycket. För att inte tala om hur mycket bättre min kropp mår!

    Dessi 2009-11-17 16:15:13 http://www.dessi.se
    Svara
  • Du är ju en puma! Ingen björn! 🙂

    Veronika 2009-11-17 15:55:22 http://pugillaria.wordpress.com
    Svara
  • Ne, du e ingen jäkla björn! Så välkommen upp ur idet så går vi vägen tillsammans! Det e ju välkänt att det är roligare med sällskap, eller hur! *s*

    Nilla 2009-11-17 15:51:27 http://nillastraningsblogg.blogspot.com/
    Svara
  • :o) jag är oxå en björn på höst/vinter, det har jag länge hävdat, men alla bara skrattar åt mig, skönt att höra sanningen från en annan björn.
    Det är bara att vi kämpar på!

    Sophia 2009-11-17 15:34:25
    Svara
  • You´ve got mail 🙂

    Andréa 2009-11-17 15:03:36 http://lopningolivet.blogspot.com
    Svara
  • Det går åt mer kalorier att bränna 1 g protein än 1 g kolhydrater så visst ligger det något i det du säger =)

    Linnea 2009-11-17 14:27:55
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!