Lindexskandalen

Nu har Lindex fått en helt egen skandal uppkallad efter sig och förmodligen har ni redan läst om det. På Aftonbladet. Hos Bloggkommentatorerna. Hos Angela Monroe. Eller kanske hos Fotbollsfrun. Nu läser ni om det på Träningsglädje!

Jag har inga problem med att en viss klädkollektion görs i några få storlekar. Är det diskriminerande att alla ”Generous”-kollektioner bara görs med typ 42-44 som minsta storlek? Ingen i storlek small har väl någonsin klagat på det? (Vilket förmodligen beror på att det sällan görs särskilt snygga kläder i större storlekar)

Problemet är att Lindex, och även andra företag, sätter krokben för sig själva genom att göra en åtråvärd kollektion som man hajpar och marknadsför som lyxig och helt enkelt lite bättre – enbart i små storlekar. Nu tycker jag personligen inte att storlekarna är särskilt små. Jag provade en topp i storlek 42 (så vitt jag såg stod det inte S eller M på lappen utan sifferstorlekar) och den passade – men den satt ganska konstigt så det blev inget köp.

Lindex är inte de enda som bara gör kläder upp till 42. Ta Vila eller VeroModa till exempel – där kommer jag sällan i kläderna. Men Lindex smalkollektion kommer jag i. Men det gör inte Angela Monroe.

Och det beror inte på att jag är liten och hon är stor. Det beror på att vi är olika byggda i kroppen. Men så går man till klädbutiken och så hamnar man i ett fack. Petite eller generous eller kanske en helt vanlig 38:a. Och så går man och mår dåligt över att man är en viss siffra eller ett visst namn – eller kanske blir jätteglad över att man lyckades stoppa in kroppen i en storlek mindre än vanligt och plötsligt höjs självförtroendet och man känner sig snyggast i världen. Tack vare några siffror som i alla fall inte säger ett endaste dugg om hur hälsosam du är, hur bra du är, hur lyckad du är eller som det till slut ofta handlar om – hur snygg du är.

Snygghet sitter inte i lappen på byxorna. Se på Angela Monroe. Hon har en kropp som är grym – men hon är för stor för kläderna på Lindex. Plötsligt känns vårt sätt att tänka, att identifiera sig genom en siffra, ganska puckat!

Hade de kommit i Lindex smalkollektion?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
  • […] ”S” och ”M” än ”L”.. Nu är nog Lindex ute och snurrar Lindexskandalen Lindex gör kläder i S och […]

    Fina kläder från Lindex | Elina - Livet som jag.se 2009-11-12 16:17:56 http://livetsomjag.se/2009/11/12/fina-klader-fran-lindex/
    Svara
  • Jag vet inte om jag tycker att det är så vansinnigt konstigt att en butikskedja gör en kollektion i 36-42. Jag tycker i ärlighetens namn inte att det är det minsta anmärkningsvärt och hade aldrig reagerat på det om det inte hade blivit sånt ramaskri. Nej, lösningen för mig är helt enkelt att handla någon annanstans om jag inte kan ha kläderna. Så coola är inte Lindex.

    Eva 2009-11-12 15:36:44 http://www.renaramagrekiskan.se
    Svara
  • Vad bra att du fick svar av Lindex!

    Sporty Spice, jag har ofta storlek 32, speciellt i toppar men ibland även i byxor. Är ganska liten helt enkelt… Det är bättre nu men för nagra ar sen hade jag ofta svart att hitta kläder. Blir oftast jeans, kjol eller klänning. Vanliga byxor är alltid förstora. Men jag vet inte om storlek 32 verkligen motsvarar double zero?? Det verkar himla litet. Tror att jag har ett par jeans fran Zara i storlek 32 som det star är size 0..

    Haller verkligen med om att det borde göras kläder för alla former och storlekar!!

    ParisLisa 2009-11-12 11:23:28 http://parislisa.blogg.se
    Svara
  • Hej Anna, otroligt proffsigt att kommentera detta inlägg tycker jag! Roligt att intresset varit över förväntan men tråkigt om missförståndet. Tack för klargörandet, det uppskattas! Fortsätt designa snygga kläder och göra spännande kollektioner, vi gillar sådant! 🙂

    traningsgladje 2009-11-12 11:20:52 http://traningsgladje.se
    Svara
  • Hej,

    Jag heter Anna Lindblad och jobbar på Lindex informatinosavdelning. Angående Lindex designkollektion och diskussionen som varit de senaste dagarna, så bottnar det i ett missförstånd. Plaggen i kollektionen Affordable Luxury finns i fyra storlekar, från 36 till 42, där 42 motsvarar Large. Men för enkelhetens skull har vi i de 4 av de 15 plaggen, som har en oversized passform, valt att kalla dem Small och Medium.

    Affordable Luxury är vårt första designsamarbete och vi har då valt att göra det som ett test i en begränsad omfattning. Kollektionen finns till exempel bara att köpa i vissa utvalda Lindexbutiker. Vi valde denna gång att börja i en liten skala för att se hur det tas emot av Lindex kunder. Storleksspannet för denna specialkollektion valde vi för att det är inom storlek 36-42 som våra kunder köper flest plagg. Självklart går det att i vårt huvudsakliga sortiment hitta modeplagg i storlekar från 34 upp till 46.

    Jag ber om ursäkt för att vi inte varit tillräckligt tydliga med vårt budskap. Vi kunde inte ana att intresset för kollektionen skulle blir så stort och tar såklart till oss de reaktioner vi fått på designsamarbetet i vårt fortsatta modearbete.

    Hör av dig om du undrar över något!

    Vänliga hälsningar
    Anna Lindblad, på Lindex

    Anna Lindblad 2009-11-12 11:07:16 http://www.lindex.com
    Svara
  • Jag har köpt en klänning i strl 38 från den kollektionen. Den svarta med asymtersik skärning med en bar axel och en lång ärm. Lös överdel med tight kjol. To die for! Var mkt nöjd när jag testade, sen provade jag också en ”fodralklänning” a´la den lilla svarta. Det var komik och tragik i båset!

    Klänningen var för stor imidjan, men jaghade ca 1,5 dec för bred rygg för att ha en chans att få igen dragkedjan. Vi snackar inte att jag har bröst som bygger och är i vägen, nej, det var helt enkelt likosm bröstkorgens och ryggens bredd ( med muskler under) som gjorde klänningen helt omöjlig för mig.

    Har ofta detta problem just med klänningar. Minns jakten på klänning in mot millenieskiftet, var hemam från Tärnbay efter en vansinnigt tung gymträninghöst och hade byggt massa muskler. Jag och mamma hade åkt till stan för att köpa klänning till mig och jag började till slut grina i en provhytt eftersom vi gått igenom hela stan och jag inte fixk upp några klänningar i ryggen, om de satt ok på andra ställen. Suck- men nuförtiden, alal är byggda olika, man får köpa det som passar – för en av klänningarna passade ju!

    Sofy 2009-11-12 10:58:30 http://www.uppochhoppa.se
    Svara
  • Missat ”Lindex skandalen”, men ser ofta fina saker i deras skyltfönster men mkt sällan jag kan handla där för deras S & 36 är för stor för mig & de gör inte så ofta XS & 34 (likadant på Indiska) i sitt ordianrie sortiment. Accepterar & går till H&M där 34 definitivt är för litet för mig… Standarden är olika. På mina ½långa Addidas thigts är det 38, de långa 36 -båda sitter som gjutna 😉

    maja 2009-11-12 10:47:44
    Svara
  • 32 finns. Saken är ju den att det finns korta människor. Jag har vänner som behövt handla på barnavdelningen som är mycket glada över att det nu finns vuxenkläder de kan köpa. Jag tycker 32 har existensberättigande på samma sätt som 52 borde ha det. Alla kan inte ha strl 38.

    Veronika 2009-11-12 09:25:46 http://pugillaria.wordpress.com
    Svara
  • Jag tycker detta är så osmart av Lindex. Fattar de inte att de kommer att få dålig press? Sen att allt promt måste finnas i alla storlekar är ju knappats nödvändigt. Här i USA finns ganska många butiker där klädstorlekarna börjar på storlek 16. Men så är väl ”marknaden” större här om man säger så. Men så blir man ständigt förvånad över att det ens görs double zero. Vad f*n är det för storlek? Måste ju motsvara typ storlek 32 eller XXXS. Finns det ens på svenska?

    Sporty Spice 2009-11-11 23:39:14 http://www.metrobloggen.se/sportyspice
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!