Varför?

Jag fick en intressant kommentar. Såhär löd den:

Ta inte illa upp nu men jag undrar bara hur man kan vara så pass kraftig som du är när man tränar så SJUKT mycket som du gör? Du skrev i något intressant inlägg för några veckor sedan om att “folk inte förstår att du också älskar att träna på grund av att du inte har en smal och spinkig kropp”. Har du alltid varit kraftig eller äter du grymt mycket? Hur länge har du tränat? Har du kollat din köldkörtel? Jag gick upp massor i vikt när jag hade underfunktion i den.

Ta hand om dig och kom ihåg att släppa in andra delar av livet i ditt hjärta också, träning är inte allt!

Jag tar inte alls illa upp av kommentarer som denna. Att folk inte tycker att jag är smal kommer ju inte direkt som en nyhet för mig. Jag vet ju själv att jag är kraftig och att det kan verka underligt när jag tränar som jag gör.

Jag har aldrig varit smal. Det finns nog inte en enda dag i hela mitt liv då jag sett mig själv som smal eller normalviktig. Jag har heller aldrig varit mobbad för min vikt, vilket är konstigt då det nästan alltid mobbas hej vilt i alla klassrum och på alla skolgårdar (tyvärr). Däremot har jag själv legat och vridit och vänt på mig och undrat varför jag inte får de resultat jag borde få, när jag skött min träning och kost så ”exemplariskt”.

Jag tror att min (över)vikt är både genetisk och hormonell. Jag är helt enkelt inte skapt för att vara smal. Min idealvikt ligger 10 kilo under det jag väger nu och det är ändå ett kiloantal många skulle höja på ögonbrynen inför. Men jag är en lång person (180 cm). Och jag är en person med mycket muskler. Det där med muskelmassan kan jag faktiskt tacka hormonrubbningen PCOS för. Anna beskriver det väldigt bra och kortfattat här. Jag förenklar det ytterligare genom att säga att när jag äter kolhydrater är risken stor att det lagras som fett. Och gissa vad jag ätit större delen av mitt liv? Just det. Pasta. Ris. Potatis. Bröd. Kolhydrater!

Många säger att det är enkelt att gå ner i vikt – det är bara att äta mindre kalorier än man gör av med. Det där är en sanning med modifikation. När andra äter 2000 kcal per dag och tränar 10 timmar i veckan går de ner i vikt. Men inte jag. Jag måste äta betydligt mindre för att det ska hända något. Och det är inte så himla lätt. Särskilt inte när man inte ens vet om att det är så man funkar.

Så ja, jag har alltid varit överviktig trots att jag inte ätit extremt mycket. Jag har alltså inte underfunktion på sköldkörteln utan jag har en annan hormonobalans som heter PCOS och jag har tränat väldigt mycket i ungefär 12 års tid. Trots min vikt har jag haft ont i knän och leder endast en kortare period för något år sedan, som förmodligen inte alls berodde på min vikt utan på mitt supinationslöpsteg. Trots min vikt har jag en grym kondition och ja, jag är stark. Nästan som en oxe.

Och angående det där sista: träning är inte allt för mig. Men det är väldigt mycket. Träningen har byggt upp min självkänsla enormt mycket. Den har gjort mig stark inifrån och ut! Men jag hoppas och tror att de som känner mig och träffat mig vet att det finns mer till mig än träning.

Kraftig, vältränad och lycklig. Det behöver inte vara ett motsatsförhållande!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
42kommentarer
  • Hej Sara! Jag hittade till din blogg och din podcast för några veckor sedan och ville säga massa massa tack för att du delar m dig av dina tankar och erfarenheter. Jag har mått så himla bra av att lyssna till dina poddar och dom har skapat nya hälsosamma tankar hos mig som jag tar m mig in i det här alldeles nya året. Din blogg är som en godispåse full av hälsosamma, färgglada smågodisar och får mig att må bra:) Jag känner igen mig i mycket av det som är du, inte minst vikten och det har fått mig att må bättre över att vara mig. Så tack snälla för att du är precis som du är! Massa kramar till dig!

    Julia 2014-01-17 08:12:27
    Svara
  • tycker du är jääävligt snygg och kvinnlig! dina former är ju faktiskt to die for, kram från en spinkig tjej på 157cm

    karolina.d 2012-04-11 13:46:11
    Svara
  • Det måste ju vara precis som att vissa är ”underviktiga” trots att de äter massor av båda mat och skräp utan att träna ett smack. Detsamma gäller väl dig då. Känner många som äter som mig och är många kilo tyngre, för jag har väl en relativt bra förbränning + att de kanske ”fuskar” oftare och inte tränar lika mkt alls. Min mamma är också väldigt kraftig till naturen och har alltid varit. Mkt muskler och ständigt sötsug, påminner om din sits… Alla är vi vääääldigt olika. Men vadfan, skitsamma. Du är snygg, härlig och självsäker. Vad mer kan man begära? Att du lever jävligt hälsosamt gör ju gott på insidan också, det är huvudsaken. Jag tycker att du är läcker!

    lifeiswhatyoumakeit. 2012-01-10 23:02:23 http://benniysworld.blogg.se/
    Svara
  • […] är jag tjock? Ja du, kanske på grund av detta. Kanske inte. Who knows – jag har besvarat frågan för länge sedan här. Jag äter inte bra alla dagar, men jag äter bra 5 dagar av 7. För många räcker det – men […]

    Varför är jag tjock? « Träningsglädje 2011-12-05 23:40:28 http://www.traningsgladje.se/2011/12/varfor-ar-jag-tjock/
    Svara
  • Alla ser olika ut, vissa är ju jättesmala och kan äta hur mycket som helst. Det viktiga tror jag är vilken livsstil man har, du verkar ju ha en sund livsstil och ser verkligen ut att må bra om man kollar på alla bilder och så -du strålar verkligen!:)

    sofia 2009-09-28 16:30:08
    Svara
  • Det här finner jag såklart fantastiskt intressant…

    Alla ni som retat upp er på den kommentar Sara fått, fundera över detta.

    Jag har förstått att väldigt många finner stor inspiration här på träningsglädje.se. Ett bra val så vitt jag kan avgöra. Men om en person som likt ni söker inspiration, idéer och vägar att lyckas på denna sida stöter på något hon eller han kanske måste ifrågasätta, varför ska denne inte få göra det?

    Det gläder mig att Sara tog sig tid att uppmärksamma och besvara kommentaren. Det gör hennes blogg trovärdig och fortsatt värd att rekommendera.

    Den träningsblogg som inte klarar av att ifrågasättas är förmodligen inte värd att läsas heller. Tyvärr fyller inte träningsbloggarna sin funktion. Det är aldrig någon som vågar ifrågasätta något. Och utan diskussion tror jag vägen till framgång blir alltför svårforcerad.

    Kritiskt tänkande och ifrågasättande föder utökad kunskap och större framgång. Lycka till.

    rosenblom 2009-09-25 23:50:32 http://rosenblom.wordpress.com
    Svara
  • Sara – jag beundrar dig jättemycket, för den du är, för din smittande träningsglädje, för din KROPPSglädje. OM jag skulle välja mellan en spinkig PT och dig som träningskompis skulle jag självklart välja dig. För jag tror att av dig skulle jag lära mig just – livs- och kroppsglädje!

    magdalena 2009-09-25 18:30:20 http://pladuska.blogspot.com
    Svara
  • […] vad många kommentarer jag fick på inlägget nedan. Jag blev faktiskt helt rörd, tänk att det kan finnas så mycket nätkärlek! Ni är fantastiska, […]

    Träningsglädje 2009-09-25 17:24:07 http://traningsgladje.se/ni-ar-fantastiska/
    Svara
  • Vaaa ? Tycker inte att du är kraftig !! Du verkar muskulös, men smal, likadan kroppsbyggnad som många av mina gyminstruktöret på mitt gym… Hmmm

    baby L 2009-09-25 13:37:11
    Svara
  • Tack för ett riktigt bra inlägg!
    Det är skönt att få ta del av den sunda inställning du har till din kropp! Det ger oss andra hopp om att vi en dag kan må lika bra i oss själva 🙂

    Jag är en kort tjej, så mina extrakilon syns rätt väl.. mitt ideal är absolut inte att vara size 0, snarare önskar jag att min träning skulle synnas på kroppen. Det du skriver om PCOS låter intressant & även bekant, när jag jämför med min egen kropps reaktioner. Det skulle vara super om du kunde skriva ett inlägg om symptomet!! Med info om hur det märks, hur man kan konstatera det & vad man kanske skall tänka på, om man misstänker att man har det..

    Tack för en sund, inspirerande & positiv blogg!!

    Alexandra 2009-09-25 12:26:48 http://anas-anan.blogspot.com/
    Svara
  • Gud vad fräckt att skriva som hon gjorde riktat mot dig. Tack gud för att alla människor ser olika ut. Jag tycker att du är jättefin, ser hälsosam ut och inte alls överviktigt. Men om du inte rör på dig, hur skulle du se ut då? Ingen träning och soffläge jämt? Du utstrålar massor med god vilja, energi och bra självkänsla. Fortsätt med det! Jag diggar dig hårt.

    Helena 2009-09-25 08:29:16
    Svara
  • Det är så sjukt att många tjejers ideal är att vara pinnsmal.
    Tränar man är det mer sunt att inte vara så smal. Man bygger ju på sig muskler. När jag började öka min träningsdos har jag bara ökat i vikt och i omfång. Alla tror dock att man ska bli pinnsmal bara för att man tränar en del.
    Gillar ditt självförtroende och utrstrålning! Det skulle finnas mer folk som dig! Bra inlägg.

    Malin 2009-09-25 07:04:56 http://www.healthandliving.blogg.se
    Svara
  • Bra inlägg!

    Fast, jag tycker inte att du är ”kraftig”. Alls.
    Vi lever i en värld med skruvade ideal.

    MrsW 2009-09-25 04:04:58 http://watsonbrunei.blogspot.com
    Svara
  • Fortsätt att köra din grej, tro på dig själv och vara precis som du är. Du är INTE överviktig och alla behöver inte vara spinkiga! Go girl! Många kramar!

    Miss Agda 2009-09-24 22:24:33 http://www.missagda.blogspot.com
    Svara
  • Vill bara skriva att jag absolut inte tycker att du är överviktigt. Du ser sund och fräsch ut. Människor som är pinnsmala och tränar aktivt äter högst antagligen alldeles för lite. Din inställning är toppen och du inspirerar många till ett sunt liv.

    Jenny 2009-09-24 21:39:03 http://jennyclofqvist.blogg.se
    Svara
  • Att dumma frågor ger dumma svar gäller inte i det här fallet. (Själv hade jag säkerligen lyckats frambringa något i stil med ”Stick och brinn, dumjävel”.) Grymt bra!

    soffan 2009-09-24 21:22:31 http://metrobloggen.se/soffans
    Svara
  • Gud vad du är bra! Och SNYGG!

    Malena 2009-09-24 21:02:32 http://bredablick.wordpress.com
    Svara
  • Tack!
    Jag har aldrig heller ätit jättemycket, och jag har varit tävlingssimmare i 9 år och jag tränar på gym 4 dagar i veckan. Plus att jag går mycket på jobbet och annars rör på mig. Gissa vad? Jag är också överviktig, jag har nu en stenhård koll på min mat så att jag skulle kunna gå ner i vikt. Jag är alltså större än dig just nu, men annars så känner jag igen mig väldigt väl. Jag är 177 cm lång och jag satsar på att väga 85 kg med muskler, för jag tror inte att jag kan väga mindre…

    Ylva 2009-09-24 17:32:20 http://www.0ceansoul.blogspot.com/
    Svara
  • […] har skrivit ett väldigt bra och tankeväckande inlägg på sin blogg Träningsglädje, kolla här. Bra sagt […]

    Ett ord, så många tankar | Sportguiden 2009-09-24 17:17:01 http://www.sportguiden.com/2009/09/24/ett-ord-sa-manga-tankar/
    Svara
  • Jag tycker också att du ser oerhört start och vältränad ut. Alla är vi olika och tur är väl det, mångfald är underbart.

    Fast vi får nog tacka tjejen som skrev kommentaren så att vi fick möjlighet att läsa ditt kloka inlägg!!

    En helt underbar inställning till träning och hälsa har du minst sagt.

    Ser fram mot att träffa dig och lära känna dig i helgen!!!

    Carina 2009-09-24 16:57:33 http://carinatranar.blogspot.com
    Svara
  • Jag håller med många andra som kommenterat. Du ser inte överviktig ut. Dina starka muskler väger troligen en hel del, och ger dig samtidigt en vältränad form, du ser fast och välformad ut!
    Det är underbart att det finns en träningsblogg där form inte nödvändigtvis mäts i synliga magrutor, vilket är rätt ointressant att läsa om.
    Du är en grym förebild, inte för ”kraftiga” utan för träningsglada!

    Malin W 2009-09-24 16:56:21
    Svara
  • jag läser din blogg ofta och tycker du har en jätte fin kropp. Inte alls tjock utan du ser sund och välmående ut. Jag skulle då gärna ha den kroppen =)

    Linda 2009-09-24 16:42:50
    Svara
  • Sen är ju frågan den om man verkligen blir lyckligare av att väga x kilo? Så länge man njuter av sitt liv, tränar, äter bra och mår gott så kommer man långt enligt mig.

    Och enligt mig är du skitbra och skitsnygg precis som du är 🙂

    Erika 2009-09-24 16:38:44 http://dicram.blogspot.com
    Svara
  • Tycker absolut inte att du ser överviktig ut. Du ser välmående ut och utstrålar energi och inget annat. Hur rolig hade världen varit om alla sett likadana ut?

    cade 2009-09-24 16:20:13
    Svara
  • Jag blir minst sagt bedrövad när jag läser sånt där trams. Hur kan man säga att du är ÖVERviktig? (mer än på så vis att du är mycket viktig.:-) )
    Jag tycker inte heller du tränar sjukt mycket. Allt är som bekant relativt… Det är precis som om vissa saker är ok att göra mycket av. Hade du suttit och glott på tv:n lika mycket som du tränar, eller virkat, hade nog ingen sagt något. Jag tror att det stavas a v u n d s j u k a. Berätta gärna mer om PCOS. Tror många vill veta.

    Ingmarie 2009-09-24 16:17:58 http://blog.nemonisimors.com
    Svara
  • Du är grym! Du är en inspiration! Och du är ett sånt otroligt föredöme just när det gäller att tänka klokt, inte ta åt sig åt såna kommentarer, att köra på din egen väg.
    Sen jag började läsa din blogg har jag både inspirerats till att träna mer (för att det är roligt!) och till att tänka att en smal kropp inte är hela världen.
    Om det är nån idol eller föredöme jag har så är det du.
    Tack för din blogg, och sluta aldrig!

    Gunilla 2009-09-24 15:56:35 http://gunilla85.blogg.se/08
    Svara
  • Överviktig?? Det haller jag inte alls med om!! Bara för att du inte är spinkig betyder väl inte det att du är överviktig? Och dessutom har du säkert mer muskler än vad de flesta av oss kan drömma!!

    Bra svar!!

    ParisLisa 2009-09-24 15:50:09 http://parislisa.blogg.se
    Svara
  • Du är så jävla stencool och din inställning är fantastisk! Tänk om fler kunde ha din självkänsla.

    Du vet säkert hur mycket som helst om PCOS, hormoner och mat … men har du läst Jillian Michaels bok ”Master your metabolism”? Handlar just om hur man kan påverka hormoner och därmed förbränning och vikt med kost. BL-deltagaren Brittany hade ju just PCOS och efter hårt slit och mycket forskning fick Jillian vikten att rasa på även henne. Intressant.

    Sporty Spice 2009-09-24 15:07:51 http://www.metrobloggen.se/sportyspice
    Svara
  • Jag läste ditt svar som du gav på kommentaren innan du skrev det här inlägget. Jag blev helt varm och glad inombords, kändes som om du hittat glädjen i träningen och i dig själv på ett äkta sätt!

    Lotten 2009-09-24 15:05:03
    Svara
  • jag blir nästan lite störd själv.. jag kan inte på något sätt se dig som kraftig! du är grovare byggd bara och det lyser verkligen igenom dig hur vältränad du är.

    Jag är själv 1.85 lång och automatiskt så ser nog folk en som ”kraftigare” just bara för att man är längre.

    det jag vill komma till.. Du är snygg! (och har en jäkligt motiverande blogg!) 🙂

    San 2009-09-24 14:48:21 http://www.mynameissan.blogspot.com
    Svara
  • Du är fantastiskt vacker precis som du är! Vaddå kraftig och överviktig – det är ju som du säger: Lättare för vissa att bli större och det beror på vad man stoppat i sig som barn och får kämpa med i vuxenlivet. Och vem bestämmer vad som är normalt, smalt och hälsosamt.

    Du är hälsosam. Jag kan tänka mig att du har bättre värden och resultat på tester än spinkiga otränade tjejer – så kroppsbyggnaden är inte allt. Dessutom är du en sjuhelvetes inspirationskälla – vilket är fantastiskt.

    Marathonmia 2009-09-24 14:38:26 http://marathonmia.blogspot.com/
    Svara
  • Underbart inlägg Sara! 🙂 Vad glad jag blev av att läsa det.

    Dessi 2009-09-24 14:32:19 http://www.dessi.se
    Svara
  • Trådsmal eller inte, jag tycker du är vacker!

    UlrikaF 2009-09-24 13:58:45
    Svara
  • WORD!
    Väldigt bra skrivet, jag känner igen mig i flera saker du skriver och har funderat mycket över PCOS. Hur har du fått din diagnos? Många av symptomen stämmer lite väl bra på mig.

    Förövrigt tycker ag inte alls du ser kraftig ut, kraftfull – ja! Du ser stark, vältränad och sund ut. 🙂

    ÄtaTränaKämpa 2009-09-24 13:50:58 http://atatranakampa.wordpress.com
    Svara
  • Alltså, folk MÅSTE förstå att idrottare och människor som tränar mycket inte nödvändigtvis är det vi normalt förknippar med smala. I många idrotter är en låg kroppsvikt en fördel, i många andra är det bättre att vara stor och tung. Som tur är har vi människor olika storlekar, kroppsbyggnad och förutsättningar. Jämför med tyngdlyftare, kulstötare och spjutkastare t.ex. – ni tror väl inte en sekund att de är mindre tränade bara för att de är stora?! (Då skulle Sara ändå behöva äta upp sig betydligt för platsa i det gänget ;))

    Att konditionsidrottare på elitnivå inte ser ut som Sara beror på att konditionsidrotter som löpning etc. vinner på en lägre kroppsvikt, eftersom idrotten ”går ut på” att förflytta denna kroppsvikt. För att platsa i eliten måste man alltså ha en idealisk kroppsbyggnad för just dessa grenar. Det hindrar inte motionärer från att springa eller cykla eller vad det nu är, topprestationer är inte nödvändiga så det gör inget att de kroppsliga förutsättningarna inte är optimala. Man kan prestera tillräckligt bra ändå.

    Visst, man kan även som storväxt gå ner några extra kilon ifall man vill och är beredd att lägga sig på det energiunderskott som krävs. Sålänge man tränar och är i energibalans kommer man dock ”bara” att må bra och ha roligt. Men man går inte automatiskt ner i vikt bara för att man tränar mycket.

    gullfot 2009-09-24 13:39:06 http://gullfot.blogspot.com
    Svara
  • Jag hejar på dig!

    Sanna 2009-09-24 13:31:23
    Svara
  • Intressant…
    Sara jag tycker inte alls att du ser överviktig ut för din längd. Varför ska man vara så smal? Jag tycker att du ser grymt vältränad och stark ut. Grym teknik på cykel efter 3 timmar det är det inte alla som har.

    Keep going girl!

    Åsa 2009-09-24 12:43:29 http://asaehrnholm.blogg.se
    Svara
  • TACK Sara för det svaret! Vi är en hel del personer som tränar som tokar, äter mer eller mindre exemplariskt men ändå har de där förbaskade kilona ”över”… Har hela tiden höra samma sak som kommentaren: Hur kan du vara så stor när du tränar så mycket?! Spyless är vad jag blir!
    Så tack för ditt förståndiga och vänliga svar, som jag nog inte kunnat knåpa ihop själv.
    Kram!

    Jenny 2009-09-24 12:40:24 http://jennysundin.blogg.se
    Svara
  • Aningens märklig kommentar från någon som inte känner dig. Bra att du inte tar illa upp. 🙂 Och jag kan bara hålla med några av de andra kommentarerna – du är cool och har en underbar utstrålning, och det inspirerar i en värld där vacker tydligen är lika med pinnsmal. Och dessutom, om vi nu tvunget måste tala om vikt – hellre lite kraftigare och vältränad, än smal och orkeslös.

    Therese 2009-09-24 12:21:08 http://theresewahlgren.blogspot.com/
    Svara
  • Vem säger att man måste vara smal som en pinne för att räknas som vältränad? Din hållning och utstrålning skvallrar mer än väl att det står en stark person både till vilja och kropp på fotot ovan 🙂

    Elin 2009-09-24 12:01:33 http://elinbjorklunds.blogg.se
    Svara
  • Utseende är inte allt! Du är stark, du har grym kondis, du är seg, uthållig, galen och cool. Vad spelar kilon hit eller dit för roll!?Huvudsaken är att du mår bra och att din kropp orkar det du vill att den ska orka. As simple as that liksom! Känns så fruktansvärt skönt med någon som är nöjd med sig själv! Fortsätt inspirera och var precis den du är!

    Anna (orka mera) 2009-09-24 11:58:43 http://blogg.piggelina.se
    Svara
  • En sund själ i en sund kropp!!!
    Du ser ut som sundheten själv och har en jättefin kropp.
    Se dig som en förebild för många andra.
    Superbra blogg!

    Må väl!

    Henrik 2009-09-24 11:49:32
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!