Svar på frågor

Hur du skulle utforma ett träningskonvent om du fick chansen. Vilka pass ska det vara? Andra aktiviteter som någon föreläsning? Vilka instruktörer finns på önskelistan?

Jag har ganska många tankar och idéer. Några har blivit verklighet – andra jobbar jag fortfarande på. Om jag skulle ordna ett event skulle det vara ett nischat sådant. Till exempel Blogger Ski Camp som jag anordnade i Åre i januari: det var skidåkning vi skulle träna och åkte skidor gjorde vi minsann. Det var kul. Jag skulle gärna anordna ett liknande ”camp” men kanske med löpning eller varför inte Blogger Spa Camp där fokus ligger på lite mer lyx och flärd. Eller varför inte en egen bloggversion på Springtimes populära träningsresor till Medelhavet! Vad gäller instruktörer har jag ingen favorit. I mina ögon är det unika med bloggträningsläger är inte instruktörerna, det är snarare de människor som kommer till campet.

Bild från Blogger ski camp, januari 2009

När jag tittar på min egen ”löpform” så verkar den vara starkt knuten till vad/hur jag äter. Kolhydrater ger mig enegri och därför går det också bättre om jag får i mig det under dagen när jag har tänkt ta mitt löppass.

Min fråga till dig är egentligen om du upplever att din kolhydratsnåla diet påverkar din förmåga i löpspåret, eller när det kommer till andra konditionskrävande aktiviteter? I min värld upplever jag att det skulle påverka min prestationsförmåga avsevärt. Hur tänker du kring de här sakerna?

Jag tycker egentligen inte om att skriva om kost. Det finns lika många kosttyckare som det finns människor. Kanske för att många av oss påverkas av kosten på så många olika sätt. Kanske finns det inte en väg att gå – kanske finns det fler. I våras åt jag extremt lite kolhydrater men kände mig inte påverkad alls när det kom till träningen. Jag tränade högintensivt och lågintensivt (pulsklockan ledde vägen), styrketräning och annan träning utan att jag kände mig energilös eller kände att återhämtningen tog längre tid. Den enda ändringen i träningsväg var att jag styrketränade tungt och med max 6 reps. Den största skillnaden var efter träningsuppehållet på 16 dagar i juni. Jäklarns vad jag sprang snabbt efter den vilan!

Hur gör du för att få all den enegi som behövs på annat håll?

Träning! Jag får sjukt mycket energi från min träning. Och väldigt många idéer. Och många lösningar på problem jag inte vet var jag ska göra av. Träning är nog det enda jag vet som man blir trött men pigg av. I senaste numret av Sportguiden sade jag något smart angående detta – men som jag tyvärr inte minns just nu…

Skulle du kunna ge nåt tips på hur man hittar den inre styrkan och peppar sig själv till att ge 100 procent på varje pass?

Det där upplever jag som svårt ibland. Men det hjälper mig att ha syftet med träningspasset klart för mig redan innan jag börjar träna. Man behöver inte ha blodsmak i munnen som mål inför varje pass. Ett eller två maxpulspass i veckan kan räcka. Ibland kan jag vara missnöjd när jag inte totalt tröttat ut mig efter ett spinningpass, men då hjälper det att tänka att enligt plan var detta faktiskt inte ett maxpulspass. Det kanske var ett återhämtningspass. I andra fall hjälper det att träna med pulsklocka – då ser man även den faktiska ansträngningen och inte bara den upplevda. Då triggas jag av att pressa siffran på klockan högre och högre, så att jag kommer upp i de där 90% av max eller vad målsättningen nu kan vara. Hoppas dessa tips hjälpte dig på vägen?

Jag har aldrig läst nåt i din blogg om att du har en dålig dag där du äter för mycket eller helt enkelt struntar i träningen för att du inte orkar. Har du såna dagar, om inte, hur gör du för att undvika dem?

Jag gillar mat, jag älskar choklad och muffins och Ben & Jerrys. Om jag sade till mig själv att aldrig äta sådant jag gillar skulle jag bli tokig. Jag har ätardagar. Men jag upplever de inte som dåliga eftersom jag inte känner någon ångest inför – eller efter – dem. Jag gillar att blanda mina strikta dagar med mer utsvävande dagar. Med min lågkolhydratskost saknar jag inte onyttigheter eftersom jag varje dag äter vad som förut oftast klassades som just onyttigheter. Det är okej med hallon och grädde ibland till exempel. Det är otroligt skönt!

Vad gäller träningen så hoppar jag ibland över pass. Eftersom jag ändå tränar så mycket tror jag inte att ett missat pass gör så mycket. Jag brukar skriva om det i bloggen när det händer, men kanske märks det inte så mycket just eftersom jag inte beskriver det som något negativt? (Eller så faller det bort bland mina ganska många inlägg per dag…)

Finns det något i träningsväg som du vill göra men inte vågat dig på ännu?

Ja. Jag undviker helt den typ av träning där man måste göra grejer i par och förlita sig på varandra. Typ NMT (Nordic Military Training som MarathonMia ofta skriver om). Jag tror att jag skulle älska den typen av träning – men den dagen kommer komma den också.

Visualiserar du? Dvs tänker i bilder om dig, hur du tränar, hur du ser ut vad du vill uppnå? Isåfall hur ser du ut, vad är dina prestationer i den bilden.

Ja, oftast när jag tränar spinning. Då är jag kungen på touren, eller så sitter jag på instruktörscykeln. I alla fall i mina drömmar. Men även förra veckan när jag sprang milen på 400-metersbana. Då tänkte jag på herrarnas sista löpgren i Finnkampen. Då när allting avgjordes och svenskarna tog sig ur vad som på pappret var underläge och kammade hem poängen! Annars är det inte alltid när jag tränar som jag visualiserar, utan mer inför träningen. Jag får väldigt mycket energi och träningslust av det! Och just det, när jag åker skidor visualiserar jag massor! Jag är inte Anja eller någon annan fartåkare – jag är den där grymma skidinstruktören från Quebec jag hade när jag gick min skidlärarutbildning i Whistler, med koll på varenda teknisk detalj. Han åkte skidor som en gud, och det gör jag också i mina drömmar.

Känner du att du börjat hitta den där nyckeln till din egen viktminskning. Att du vet att den där kosten med den typen av träning ger bäst resultat?

Ja, äntligen börjar jag förstå det! Och jag känner att det är rätt okej att väga 2 kg mer idag än i torsdags. Jag vet vad det beror på. Och jag vet att det är borta om 2 dagar igen. Jag vet att kroppen står stilla i vikt ibland och jag drabbas inte av den där paniken och oron som liksom skriker vad har jag gjort för fel?

Har du något mål med din blogg?

Jag har ett mål och det är långt ifrån mätbart. Men så länge det är tydligt för mig själv så är det ett väldigt SMART mål. Jag vill inspirera och inspireras. Jag vill inte ha den största läsarskaran – men jag vill ha en trogen och dedikerad läsarskara som känner gemenskap. Gemenskap med mig och med varandra. Jag blir glad när människor tränar. Inte de redan starka och vältränade, utan vanliga människor. Den här bloggen handlar inte om att bli vältränad, den handlar om att bli starkare. Jag är övertygad om att träning ger en styrka som inte bara syns i form av muskler. Träning har gett mig enorm självkänsla och jag önskar alla mina medmänniskor detsamma. Självkänslan har kommit genom små, små utmaningar och genom att tänja på mina gränser. Det behöver man inte springa ett marathon för att göra. Det räcker med att ta ett steg i taget.

Hur ser din träningshistoria ut? När blev du en toktränare? Har du alltid tränat massor?

Skolgymnastiken var det värsta jag visste men jag var rätt bra på basket och handboll. Friidrott var jag värdelös på och när vi skulle orientera gjorde jag som i den gamla teliareklamen: gjorde hål med nål i den där jäkla lappen. När jag gick på högstadiet började jag träna på Friskis och Svettis och jag tror faktiskt även att jag började springa. Jag sprang på den där terrängslingan jag förbannade på skolgympan. Men när jag sprang själv var det en helt annan grej. Då var det på mina villkor. På gymnasiet hade jag ingen skolgympa eftersom jag gick International Baccalaureate-programmet men jag tränade själv och träningstimmarna har hela tiden ökat. Det jag tycker är synd är att jag övergav timmarna i stallet. Jag red flera gånger i veckan när jag var mindre och det tänker jag börja med igen, när jag väger lite mindre.

Vad motiverar dig mest när du tränar?

Vad som motiverar mig är förmodligen en övertro på mig själv. Förmodligen en ganska förnuftig sådan. Jag tänker liksom inte ”jag kan aldrig” utan mer ”kan de så kan jag”. Det är så jag kommer på mina galna idéer.

Kunde du i din vildaste fantasi ana för 1-2 år sen att du skulle ha en så pass välbesökt blogg nu? Har det kanske varit ett mål? Eller bara blev det så?

Det är rätt grymt. Men det som är ännu grymmare är inte antalet läsare – det är att jag har så många fantastiska läsare!! Antalet läsare har aldrig varit ett mål, och kommer aldrig bli ett mål. Min blogg är så pass nischad och tilltalar inte alla.

Jag vill veta vad du egentligen jobbar med! Antar att du är frilansjournalist? Hur har du tagit dig dit du är i yrkeslivet idag, hur lyckas du?

Jag jobbar som projektledare och kommunikationskonsult. Det är rätt så flummiga begrepp men det är nog för att det innefattar så pass olika saker beroende i en och samma roll. Kontoret ligger egentligen i Stockholm vilket gör att jag jobbar hemifrån när jag är i Halmstad. Jag jobbar antingen i kortvariga eller långvariga projekt. Hela hösten och våren jobbade jag hos en och samma kund och var alltså aldrig på hemmakontoret – just nu är det lite tvärtom. Uppdragen är väldigt olika, från att jobba med PR-frågor till events till att skriva artiklar/katalogtexter/säljtexter/informationstexter och en massa andra texter, på uppdrag. Jag jobbar både praktiskt och strategiskt med all slags kommunikation som ett företag sänder ut, antingen till konsumenter eller till andra företag.

Och så hjälper jag Grabben att driva företaget FyrverkeriDesign också. Han är nog en av Sveriges bästa fyrverkeridesigners idag. Det är fantastiskt kul när kunder säger att det fyrverkeri vi nyss sköt för t.ex. 25 000 kr faktist var det bästa kunden sett och att han jämför det med andra svenska fyrverkerier och gigantiska fyrverkerier i Cannes och andra hotshotställen.

Kan man beställa från träningsprylar till Finland också?

Det ska jag se till att fixa!

Kan inte du ge lite tränings/motivations tips?

Träna något du tycker är roligt! Tränar du klasser på gym och börjar bli uttråkad? Byt klass, eller instruktör! Testa en timme med PT. Köp lite nya kläder så blir det roligare att träna! Brukar du springa men har tröttnat på det? Variera dig! Intervaller, snabbdistans, backintervaller, långpass… det finns många olika pass man kan träna! Eller orkar du inte ut genom dörren? Tänk att ett löppass till exempel, tar bar 40 minuter. Det är knappt mer än ett Friendsavsnitt. Och tänk vad skönt det kommer kännas efteråt!

Jag älskar baljväxter (gröna & röda linser, kikärtor, vita & kidney bönor) men de är tyvärr inte snälla mot min mage:( Blir uppblåst och gasig! (Brukar mixa bönorna vilket hjälper lite) Vad finns det annars för alternativ till baljväxter som är snäll mot magen? (Äter inte ris, pasta eller potatis-ser det som onyttigt/högt GI)

Jag vet inte riktigt, jag är inte ett fan av baljväxter. Men ett tips, som inte har ett endaste dugg med baljväxter att göra, är att göra blomkålsstomp och äta istället för pasta/ris/potatis. Supergott! Eller gör en sallad på tomat och fetaost.

Vilket är bäst: Fiberhavregryn eller råggryn? (vad gäller nyttighet, gi, för magen etc..) Finns det andra gryn som man kan göra nyttig gröt av?

Nu är jag ute på djupt vatten igen för jag vet inte. Alla gryn är väl ”nyttiga”. Mitt tips är att ställa dina frågor till någon som har stenkoll på mat, testa bloggen Löpning & Livet till exempel!

Jag som har problem med magen (IBS, gasig, uppblåst, bullrig mage etc..) är psylliumfrön bra för mig då? Vad är fördelarna med psylliumfrön? Och innehåller de verkligen inte några kalorier? Hur många msk psylliumfrön om dagen är ok?

Jag har ingen dokumenterad kunskap inom kost så jag vet inte. Jag har för mig att krossade psylliumfrön innehåller kalorier – hela gör det inte. Hela frön går rakt genom kroppen och näringen kan inte tas upp. Om det är bra för dig eller hur mycket man kan äta vet jag tyvärr inte…

Hur kan man smälta maten i magen bäst och fortast? Genom att röra på sig direkt efter eller att vila?

Jag vet inte… någon annan som vet? För egen del brukar jag vila lite efter jag ätit innan jag tränar. Annars riskerar maten att liksom fastna i halsen.

Hur många ägg om dagen/veckan är OK att äta? (Hört att det inte ska vara bra med ägg varje dag, varför vet jag dock inte) Ex går det att äta 3 kokta ägg om dagen?

Det där är en fråga som togs upp i senaste numret av Fitness Magazine. Vilka kostråd som ges idag beror lite på vilken hållning man har i kostfrågorna. Men jag tror att de flesta tyckte att det var okej att äta många ägg varje dag.

Äter du frysta färdigrätter som är nyttiga? Finns det nyttiga utan en massa tillsatser?

Jag äter aldrig frysta färdigrätter. Jag tycker att det är det tråkigaste som finns. Ja, det finns rätter utan tillsatser men inte alltid och inte på alla ställen.

Jag brukar låta frysta matvaror tinas upp i kylskåpet, men ifall man har bråttom hur skall man gå tillväga då? Micron? Tänker på fryst kött/kyckling samt frysta kokta bönor.

Testa tiningsfunktionen på mikron! Eller lägg kycklingen i en plastpåse och lägg i en bunke med varmt vatten.

Jag har skaffat mig en köksvåg och förstår inte riktigt hur man ska räkna för att få fram kaloriinnehållet på ex röda linser. Om ex 1 dl okokta röda linser är 90gram hur räknar jag ut hur många kalorier det är? (Enligt Risenta innehåller 100g okokta röda linser 325kalorier) Matematik är tyvärr inte min starka sida.

För att göra det väldigt enkelt tänk såhär: 100g är 325 kcal. Varje gram är då 3.25 kcal. Äter du 90g så är det alltså 3.25×90, äter du 150g så är det 3.25×150… 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
  • […] missade en fråga häromdagen. En ganska intressant fråga […]

    Träningsglädje 2009-09-10 20:01:20 http://traningsgladje.se/pratar-jag-bara-traning/
    Svara
  • Roligt att läsa om Sara bokom träningsglädjen! Din blogg är verkligen superhärlig. Har nu sprungit ett lopp i tyskland och precis som du sa, de är hejare på att anordna lopp! Ett till kvar enl. plan (men hoppas på fler). I söndags var det Alsterlauf i Hamburg, runt sjöar, INGEN trängsel, folk stod i RÄTT stargrupp och påhejande publik längst hela banan. Självklart fick man medalj, ros och ÖL efteråt… skulle vara grymt och planera en bloggerjogger trip till tex kinesiska muren marathon (kan springa 10 km med) nästa år i maj. eller något kul lopp i Europa (weekend style resa) Jag anmäler mig som volontär till planering av träningsresor 🙂

    thePilla 2009-09-08 22:47:04 http://www.pernillabredolt.blogspot.com
    Svara
  • Oj, tack för berömet! 🙂

    Andréa 2009-09-08 21:52:56 http://lopningolivet.blogspot.com
    Svara
  • Oh my! Om du ordnare ett Blogger spa camp så är jag den första som anmäler mig! Kanske massvis med flärd och lyx kombinerat med typ yoga? 😀

    Therese 2009-09-08 16:13:44 http://theresewahlgren.blogspot.com
    Svara
  • Man blir ju alltid så glad när det kommer kommentarer till ens inlägg, och detta tycker jag verkligen förtjänar en kommentar:
    Du är superinspirerande!!!

    Även om jag inte alls tränar på samma ”nivå” eller sätt som du (jag bor i tropikerna och har lite andra förutsättningar t.ex), så glädjer jag mig varje dag när jag ser att du publicerat ett nytt inlägg! Jag blir så smittad av din träningsglädje, och får genast energi, bara av att läsa din blogg!

    Keep it up!

    MrsW 2009-09-08 15:29:00 http://watsonbrunei.blogspot.com
    Svara
  • Grymt bra inlägg! Även om du ”bara” svarade på frågor så hade du mycket välformulerade och inspirerande svar på väl utvalda frågor. Bra jobbat!

    Josefine 2009-09-08 13:28:41
    Svara
  • @Martina: Vad gäller att tina frysta varor. Det är helt korrekt att man ska tina mat, kanske speciellt kräftor, i kallt vatten. Men inte för att det går snabbare. För det gör det INTE. Man gör det för att ju långsammare man tinar en vara desto mindre kvalitetsförlust. Om man tinar en kycklingfilé i plastpåse i varmt vatten är det risk att man får en nästan kokt yta och en ännu fryst kärna. Vad gäller micro kanske det finns bra ugnar nuförtiden. Jag har inte använt någon på väldigt många år.

    Kycklingfilé är dock väldigt tacksamt om man som jag är hyfsat usel på att planera. Kycklingen är rätt mjuk även som djupfryst. Med ordentlig skärbräda, bra kniv och lite kraft kan man trycka kniven igenom köttet. Dela kycklingen i cm-stora skivor och det tinar skonsamt och fort. Om man vill servera den hel är god planering den bästa lösningen.

    rosenblom 2009-09-08 11:59:21 http://rosenblom.wordpress.com
    Svara
  • Tänkte påpeka om den nästsista frågan, om hur man tinar snabbt och inte i mikron. Jag trodde också man ska sätta det i varmt vatten, och tykte det avr asdumt att det stod kallt vatten på kräftpaketet, men mamma sa att det är bättre att tina i kallt vatten. Det tinar upp sig fortare då. vet inte varför, men det stämmer! Kanske köttet kan fokusera mera på att tina då, annars kyler det ju bara ner det varma vattnet.

    Martina 2009-09-08 11:16:58 http://attdansa.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!