PCO(S)

Fitness Magazine har dimpt ner i brevlådan hos många de senaste dagarna. Idag kom den till mig. På sidan 58 kan man läsa om Viveca. Hon har PCOS. Det har jag också. Det är ett tillstånd med både fördelar och nackdelar. Typ. Fördelen är att det är ett tillstånd som gör att det kan vara enklare att bygga muskler. Därför är det extra många elitidrottstjejer som har tillståndet. Nackdelen är att man ofta är extremt sötsugen – eller har svårt för att gå ner i vikt. Där har ni min situation.

Anna har förklarat det hela väldigt bra på Vivecabloggen. PCOS är en hormonrubbning som yttrar sig i sämre insulinkänslighet. Låg insulinkänslighet leder till ökad produktion av insulin som är ett fettbildande hormon = ökad risk för övervikt.

Min PCOS är en anledning till varför jag äter lågkolhydratkost. Det är ett sätt att kontrollera blodsockret och minska insulinpåslaget. Lågkolhydratkost – ett namn jag hellre använder än LCHF eftersom det är förknippat med så många kontroversiella åsikter – funkar helt enkelt suveränt bra för min kropp. Den bråkar med mig när jag äter kolhydrater. Lurar mig att jag vill ha mer.

I Fitness kan ni läsa mer om PCOS. Tack Fitness för att ni skrev om det! Någonstans mellan 5-20% av alla kvinnor har tillståndet utan att veta om det – men hur många har egentligen hört talas om det?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
  • […] är jag tjock? Ja du, kanske på grund av detta. Kanske inte. Who knows – jag har besvarat frågan för länge sedan här. Jag äter inte bra […]

    Varför är jag tjock? « Träningsglädje 2011-12-05 23:40:13 http://www.traningsgladje.se/2011/12/varfor-ar-jag-tjock/
    Svara
  • Blev diagnostiserad med PCOS för bara ett par dagar sen.
    Känns som ett slag i magen för att vara ärlig.
    Härligt att se att du är så öppen med det 🙂 Pluggar själv till sjuksköterska och vet därför allt för väl allt som PCOS innebär.

    Sophie 2011-04-11 22:05:58 http://www.sooffiproopp.blogg.se
    Svara
  • […] finns alternativ – inte minst för de som inte KAN äta kolhydrater hur gärna de än vill (Sara förklarar det bra här) – och att vi alla får tro på precis vad vi vill och äta vad vi vill. Givetvis finns det […]

    Pantat utan kolhydrater « Kraft och energi! 2011-03-07 12:16:59 http://kraftochenergi.wordpress.com/2011/03/07/pantat-utan-kolhydrater/
    Svara
  • Inser att det är möjligt att jag också har detta. Måste snabba mig att läsa på mer! Tack för tipset och för en mycket inspirerande blogg för övrigt!

    Alex 2009-08-28 23:47:49 http://lexoliz.blogg.se/
    Svara
  • Du ser oförskämt fräsch ut 🙂 verkar som du onekligen hittat en bra balans trots pco. Trevlig helg på dig!

    Ann-Sofie 2009-08-28 14:13:40 http://www.annsofiem.blogg.se
    Svara
  • Jag hörde om det i Kropp & Själ i P1 för nåt halvår sen, och bloggade om det. Det blev en rejäl diskussion bland mina läsare, så tydligen är det ett ämne som berör de som är drabbade. Men det behövs nog mer information om PCO-S för att gemene man ska veta vad det är.

    Rebecca 2009-08-27 17:22:05 http://rebeccaskitchen.se
    Svara
  • Har aldrig hört talas om men med mitt halvsjuka sockerbehov så kanske jag har det… Intressant, ska kika på länkarna!

    Annika 2009-08-27 16:41:13 http://www.tremil.blogg.se
    Svara
  • Jag har också PCO, fast i en ”mildare” form än PCOs. Jag hade inte haft mens på över 7 månader och gick till läkaren (som skickade mig till en gynekolog) som efter undersökning kom fram till att jag hade detta. Hade heller aldrig hört talas om det förut.
    Jag känner igen mig i att det är lättare att bygga muskler, men jag har aldrig varit överviktig (även om jag har lätt att gå upp i vikt!), men kämpar ständigt mot ett nästan konstant sötsug.
    För bara några år sedan var PCOs nästan helt okänt, även för sjukvården, så det är verkligen bra att det uppmärksammas mer!

    Gunilla 2009-08-27 09:40:12
    Svara
  • Keron: det fick jag reda på för ungefär 2 år sedan efter att i många år undrat varför jag hade mens så sällan och oregelbundet. hade gått till många gyn/läkare med denna fråga förut men ingen hade sagt något om att det finns något som heter pcos. man fastställer det genom en ultraljudsundersökning.

    Helena: hoppas den kommer!

    traningsgladje 2009-08-27 08:05:16 http://traningsgladje.se
    Svara
  • Oj…har aldrig hört talas om det! Väntar fortfarande på min Fitness Mag (varför kommer den inte?) och ska läsa om det direkt när jag har den i handen! Intressant!

    Helena 2009-08-27 08:02:47 http://h-examino.blogspot.com
    Svara
  • Hur visste du att du har PCOS då? Har du listat ut det när du experimenterat med maten elller genom nåt test?

    Keron 2009-08-27 00:15:14 http://keron.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!