Personlig tränare

Jag har fått en del kommentarer om att jag ska skriva hur jag värderade kostnaden för den PT-träning som jag körde ganska intensivt i våras. Det gör jag gärna! Här kommer min något långa utläggning:

Jag har tränat med PT vid flera tillfällen. Bland annat 2 gånger på SATS: på Zenit (Stockholm) och i Halmstad. När jag tränade med PT på Zenit (våren 2006) köpte jag 6 eller 8 timmar. I Halmstad köpte jag 30 timmar (och fick 3 på köpet). Dessa 30 kostade mig runt 12 000 kronor (det är billigare att träna med PT på SATS i småstäderna än i Stockholm…). Det var en stor kostnad – särskilt som jag var tvungen att betala alltihop i förväg. Men jag såg det aldrig riktigt som en kostnad. Jag såg det lite mer som en investering. Och att det antingen kunde bli en dyr investering, eller en billig investering – trots att den faktiska kostnaden var densamma.

Min PT-satsning i våras var ett verktyg i min målsättning att gå ner i vikt. Om jag lyckades gå ner de kilon jag ville med hjälp av PT:n så var PT-kostnaden en billig investering. Att vara nöjd med mig själv är viktigt för mig – och värd alla kostnader i världen. Men – om jag inte lyckades, trots PT, så skulle det bli en dyr investering. Likvärdigt med att slänga pengarna i sjön. Det hade jag gjort förut – med PT:n på Zenit. Den gången gav det mig 0 resultat och jag blev varken starkare eller mer peppad. Trots att dessa 6 PT-timmar kostade mindre än mina senaste 30, så kändes de väldigt dyra i jämförelse.

Att välja PT är svårt. För ja – du ska verkligen VÄLJA! Den personliga kontakten är en viktig framgångsnyckel. Ställ krav och be om en ”test-timme”. Det gjorde jag aldrig med min Zenit-PT. Vi klickade inte alls. Timmarna kändes istället stela och tråkiga. Hon gav inget av sig själv och inspirerade mig aldrig till stordåd. För någon annan hade hon säkert varit en perfekt PT. Men inte för mig. Vi var en dålig kombination.

Med den dåliga erfarenheten i bagaget var jag otroligt skeptisk när jag träffade PT-Fredrik i Halmstad. Som första test-pass körde vi crossfit. Jag höll på att dö. Det var perfekt! PT-Fredrik var lagom. Inte för tuff och inte för snäll. Inte för personlig och inte för avståndstagande. För min del blir jag nervös med en för tuff PT. Jag blir lat med en snäll PT. Jag blir för mycket kompis och bekväm med en för personlig PT. Och likgiltig inför en för avståndstagande PT.

I efterhand visade det sig att PT-Fredrik var mycket mer än bara lagom. Han var jäkligt ambitiös. Förberedde våra pass i salen med en massa redskap och prylar. Svarade på mina mailfrågor närhelst jag skickade dem. Drog över passet några minuter när vi inte hann med det vi skulle. Intresserade sig för mina frågor och letade upp svaren när det jag undrade blev för komplext. Han gjorde ingenting på rutin. Han var verkligen en personlig tränare. Det uppskattade jag väldigt mycket!

Jag valde att satsa på riktigt många PT-timmar och att avverka dem på kort tid för att verkligen ta mig i kragen och kicka igång mig själv. I snitt tränade jag med PT-Fredrik 2 gånger i veckan. I maj intensifierades träningen och vi tränade ihop 3 gånger i veckan. Både styrka (rena gympass) och kondition (crossfit, stationsträning eller andra högintensiva pass). Det var perfekt och det var helt klart värt det. Det var ett intensivt projekt som jag gick in i till 110% och att jag faktiskt la ner pengar på det gjorde mig motiverad när det gällde andra viktiga bitar också. Jag åt bättre till exempel. Om jag nu la ner så mycket pengar på PT ville jag inte förstöra det med dåliga matval.

Jag är en projektmänniska och skulle nog inte kunna ”slentrianträna” med en PT. Då skulle jag maska eller känna mig omotiverad och det skulle inte vara värt pengarna. Om du har ett mål så kan en PT vara värd alla pengar i världen: om målet är viktigt för dig vill säga.

Det bästa med en PT är att det ger mer än bara bra och effektiv träning. Jag valde inte att träna med PT för att jag inte vet vad jag ska göra på gymmet. Jag valde att träna med PT för att jag skulle träna bättre på gymmet. Och när jag tränade med PT-Fredrik blev jag mer motiverad till att göra allt annat bra. Jag blev supermotiverad och hejdundrande inspirerad. Och det var ovärderligt. Det var helt klart en av framgångsnycklarna till mitt fina resultat i våras! Jag upplevde därför aldrig mina 30 timmar med PT som dyra. Ställt i relation till vad jag fick ut av träningen med PT:n så var det en ganska billig peng.

Den här PT:n hjälpte mig att gå ner 15 kilo och att minska i både fettprocent och omfång. Det var helt klart värt det. Med min förra PT fick jag 0 resultat. Då var det inte värt det. Undrar du hur det hänger ihop? Läs texten ovan!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
  • Hejsan!
    Jag har följt din blogg sporadiskt och jag kom ihåg det här inlägget och tänkte höra en grej med dig. Jag har haft svåra problem med min rygg och nu blivit ordinerad att träna mera av min doktor, styrketräning minst 3ggr i veckan, och jag är mycket intresserad av en PT. Så jag tänkte bara höra hur du fick tag i din PT i Halmstad, för jag bor också här och skulle vilja ha tag i någon. Mvh Josefine

    Josefine 2009-10-11 21:43:33 http://april.blogg.se
    Svara
  • Tack, detta var precis vad jag behövde läsa. Jag ska ta tag i PT-letandet efter semestern dvs om ett par-tre veckor och räknar med att det inte kommer att bli helt lätt att hitta den rätta/e.

    Miss Agda 2009-08-11 15:10:54 http://www.missagda.blogspot.com
    Svara
  • Jag skulle kunna tänka mig en PT men så vitt jag vet har de inga såna på mitt gym.
    Jag ska ta och googla lite och se om jag hittar någon i Helsingborg.

    Dunceor 2009-08-10 13:19:12 http://dunceor.wordpress.com
    Svara
  • riktigt bra inlägg!! tack!
    fick mig att börja tänka till ordentligt- angående mina PT-köps-drömmar!

    Din Emliscious 2009-08-09 16:24:25 http://emliscious.blogspot.com/
    Svara
  • Tack! Intressant och inspirerande. Har dock inte bestämt mig för om jag ska investeras i en PT eller inte.

    Frida 2009-08-09 16:07:21
    Svara
  • Superhärligt att det blev så himla bra med din nuvarande PT! Det var verkligen flax att jag och min tränare Lovisa klickade så direkt. jag sökte en sjukgymnast och fann en PT som var gullig och snäll på tan men stenhård med träningen. Hon ser vekrligen mig och min nivå, låter mig inte sälja mig själv kort men ser när det är allvar med saker som jag inte klarar av. Hon är liksom inte dumdristig eller militärisk för sakens skull. Match made in heaven – och hon skall med på vasan, det är hon som dragit igång mig!

    Hoppas du får det lika härligt under höstens PT-pass, det är vekrligen en investering i dig själv, i en hälsosam framtid och det betalar sig ju även i tid eftersom ens egna träning blir så sjukt mycket mer effektiv! 🙂

    Mikaela 2009-08-08 13:24:18 http://www.njutmaten.blogspot.com
    Svara
  • I get it. Ni drog i gång i går! Game on, säger jag! 😉

    Ofelia 2009-08-08 00:45:09 http://ofeliakommeriform.blogspot.com/
    Svara
  • När drar ni i gång med Biggest Loser tävligen?

    Ofelia 2009-08-08 00:40:44 http://ofeliakommeriform.blogspot.com/
    Svara
  • @Keron: japp, har 12 timmar innestående så jag fortsätter i höst!! 🙂

    traningsgladje 2009-08-07 23:15:08 http://traningsgladje.se
    Svara
  • @Fredrika: håller med dig om att han nog var speciellt duktig och ambitiös också!! 🙂 ska kolla om han vill svara på vad träningsglädje är!

    traningsgladje 2009-08-07 23:14:43 http://traningsgladje.se
    Svara
  • Intressant analys där! 🙂
    Skulle verkligen vara kul att göra en sån satsning som du gjorde, nån gång! Som du sa då blir det verkligen en investering i sig själv!
    Blir det fler pt-timmar i höst eller kommer vi känna igen nåt av din träning ändå från pt-tiden även utan pt?

    Keron 2009-08-07 23:11:49 http://keron.blogg.se
    Svara
  • FEMTON!?! Holymoly! Det var duktigt jobbat.

    Guld att du hittade Fredrik. Personkemi okej, men jag tror nog han var alldeles speciellt duktig och ambitiös också. Kan inte han få svara här på bloggen vad träningsglädje är 🙂

    Fredrika 2009-08-07 23:00:58 http://gullfot.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!