Lurad!

Förtroendet för livsmedelsbranschen är rekordlågt enligt konsumentföreningen i Stockholm. No wonder. Skandal efter skandal radar upp sig och sist ut är förpackningsdatumet som det mixtras med som P1 rapporterar om idag. Branschorganisationerna (inom livsmedel) må bli hur förbannade som helst för att deras medlemmar inte kan bedriva en sund och riktig verksamhet men vad hjälper det? Företagen kör på ändå. ”En miss som vi rättat till” ursäktar sig skurkarna med.

Det som gör mig arg när sådant här kommer fram är att jag som konsument är hjälplös. Jag kan värja mig mot onyttigheter, mot tillsatser, mot sådant som inte är bra för mig – om jag får möjlighet att själv värdera och tolka den information som finns tillgänglig för mig. Då har jag en chans att göra ett val. Att äta si eller så. Men när informationen är dold, när den inte framkommer, när jag blir lurad – så har jag ingen chans att göra ett val. Det gör mig arg!

Jag har noll tilltro till livsmedelsbranschen. Jag tror sällan på att innehållsförteckningen stämmer. Jag är misstänksam mot att det som märks som kravmärkt och ekologiskt verkligen är det (P1 rapporterade för en tid sedan att krav-märkningen väldigt sällan följs upp). Jag är väldigt cynisk.

Ända sedan jag flyttade till Halmstad har jag tänkt göra verklighet av min önskan att köpa mitt kött och mina ägg på ett mer naturligt sätt. Från den gård där det produceras. Här i trakterna finns mängder med gårdsbutiker, många av dem är ekologiska (hur det kontrolleras vet jag inte – det måste jag kolla upp!). Jag vill inte köpa kött som transporterats från Brasilien, eller ens från Skåne via en central någonstans i landet till en butik nära mig. Det verkar onödigt. Jag vill vara förnuftigare än så. Jag har förmodligen skrivit om det förr, men jag har inte fått tummen ur än. Nu är det hög tid att göra slag i saken. Så jäkla svårt är det inte.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
  • Du som verkar insatt i träning.. hur blir jag av med min mage fortast möjligast? Jag promenerar, gör yoga och kör kardio på gymmet men magen sitter fast medan allt annat försvinner. Är det bara att fortsätta så ska de gå till slut eller?

    Petra 2009-04-27 16:16:56 http://petras.blogg.se/
    Svara
  • Mamma och pappa hade en KRAV-gårdsbutik när jag var liten, och levererade till mataffärer, och jag kommer inte ihåg så himla bra, men jag minns att det ett par gånger iaf var en kontrollant hos oss o kollade så djuren hade det bra, dom tog säkerligen prover för att kolla att vi inte använde fel bekämpningsmedel också.. men ringer du till KRAV, om det är en organisation eller vad exakt det är, då kan du säkert få all den infon 🙂

    // http://www.forHair.nu
    Allt om hår,hårvård och hårprodukter.

    Tessan 2009-04-27 15:36:02 http://www.forhair.nu
    Svara
  • Suck.
    Att dom helatiden ska hitta en massa nya saker som dom gör fel på inom livsmedelsindustrin. Men att vara i sverige är en stor fördel framför många andra länder, här i Kina skriver dom inte ens ut energi eller näringsvärde på de flesta av sakerna.

    Wushu Cissi 2009-04-27 15:19:32 http://ceciliamoberg.blogg.se
    Svara
  • Krav-gårdar kontrolleras en gång per år- vilket är ofta. EU-eko gårdar är jag mer osäker på, tror det är som med stödkontrollerna att ett antal väljs ut (slumpvis -men om en gård haft anmärkningar så är sannolikheten att den väljs igen större) för kontroll varje år.
    Jag har dålig koll på livsmedelsmärkning men vet att fodermärkningen kontrolleras skandalöst dåligt -typ ett hundfoder som kallas nåt som det inte är kan ligga ute hur länge som helst pga byråkrati och skit… Borde va bättre koll på humansidan men man vet ju aldrig… Jag kan störa mig nåt otroligt på att ursprungsmärkningen är så diffus… om det står att det är svenskt så ska det ju va det också!

    TIna 2009-04-27 15:04:11 http://pterno.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!