Grabben gästbloggar: marathon vs. halvmarathon

Gillar man intervaller och hatar långpass? Eller hatar man intervaller och gillar långpass? Vill man hellre springa något snabbt och bli av med det fort eller springer man hellre lite längre om man kan få springa långsammare? En del springer 100 meter och en del springer ultralopp. Frågorna är många när man funderar på vilken distans man gillar – och inte gillar.

Jag och en polare har funderat över vilka personbästa vi skulle vilja förbättra och vem som har lättast respektive svårast att klara av det. Så här ligger det till: Polaren har gjort 1.18 på halvmaran och jag 1.22. På maran har polaren gjort 3.08 och jag 2.57. Polaren är alltså bäst på kortare distanser medan jag vinner i längden. Det finns två gränser man (vi) vill komma under, 1.20 på halvmaran och 3 timmar på maran. Polaren har klarat det på halvmaran och jag har klarat det på maran. Frågan är då: har jag lättare att gå från 1.22 till 1.20 på halvmaran än vad polaren har att gå från 3.08 till 3 timmar på maran – eller tvärtom?

Som lite bakgrund till detta ska sägas att jag har säkert gjort 10-15 lopp på halvmaran på 1.22 – 1.25, men aldrig snabbare. Polaren har bara gjort ett lopp på maran som blev 3.08 där han hade en bättre tid på gång, men kroknade efter 35 km (vilket i och för sig inte är så ovanligt).

Att springa halvmaran på 1.20 innebär en kilometertid på ca 3.47min/km och att springa maran på 3 timmar innebär en kilometertid på ca 4.16min/km. Det skiljer alltså ca 30 sekunder per kilometer på vilken fart som måste klaras av att hållas i 21.1 resp 42.2 kilometer.

Så med utgångspunkt från ovanstående, vem av oss borde ha lättast resp svårast att nå vårt mål, som den andre redan har klarat?

Såhär hoppar inte Grabben av glädje efter en mara. Inte efter en halvmara heller.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!