16-18 juni: Aj aj!!

Hade ingen träningsvärk efter gårdagen, kände mig som vanligt… tills jag råkade lyfta armarna lite för snabbt – och så kom skulderbladsspärren (igen).

Skulderblad

Sedan ett år tillbaks har jag haft problem med skulderbladen. De känns mer än de bör göra. Det är svårt att beskriva hur, men det är ibland som en molande tandvärk i dem och jag känner mig stel i den muskel som går från den högra skuldran och upp mot nacken.

Jag har varit hos husläkare (skrev ut antibiotika…), naprapat (knäckte några kotor och pratade om whiplash…) och sjukgymnast (nämnde dålig muskelmiljö och provade med nålar och el…). Ingenting har egentligen gjort det bättre. Det har varit frustrerande och jag har inte vetat var jag ska ta vägen med mitt problem.

Kändis-nappis!

Igår var jag hos en naprapat igen. Anja Pärsons naprapat faktiskt! Så han borde ju veta vad han gör…

Han klämde mest och knäckte nästan inget, men det var så skönt! Visst gör det ont när han trycker och klämmer på muskeln, men det är en skön smärta som man nästan vill ha mer av!

Denna nappis höll med om att det var viktigt att stärka muskulaturen i området så styrekträning var bra. Egentligen är allt som aktiverar muskeln bra (och som vanligt är stillasittande i jobbet allt annat än bra) så jag skulle fortsätta att träna och hålla igån tyckte han.

Det blev lite bättre efter besöket hos nappisen, dessutom tipsade han pojkvännen om bra massagegrepp för att göra muskeln bättre så nu ser jag fram emot mycket trevlig massage!

Mer om skulderblad:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Skulderblad
http://sv.wikipedia.org/wiki/Skulderbladets_muskler

Wikipedia skriver:
”De skelettmuskler som rör skuldergördeln i förhållande till bröstkorgen tillhör rygg-, bröst eller halsmuskulaturen. De har i allmänhet sitt ursprung i ryggraden, bröstbenet eller revbenen och de fäster i skulderbladet, nyckelbenet och/eller överarmsbenet.
De antingen lyfter/sänker skulderbladet, drar det medialt/lateralt eller roterar det. Vid abduktion av överarmen roteras skulderbladet så att dess ledyta mot överarmsbenet vänds uppåt. Vid flexion av överarmen glider skulderbladet utanpå bröstkorgen genom att hela skuldergördeln roterar med nyckelbenets mediala led som centrum samtidigt som skulderbladet roterar som vid abduktion av överarmen.
Det är det faktum att skulderbladet inte är ledat till bröstkorgen som ger den övre extremiteten dess rörelseomfång på nästan 180°. Priset för denna rörelsefrihet är begränsad stabilitet och axelleden är den led som lättast går ur led.”

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!