Myter om Muskler

Styrketräning – denna mytomspunna aktivitet. Det är mycket vi inte vet, och mycket vi tror oss veta…

Myt 1: Träningsvärk

Träningsvärk är ett resultat av små bristningar i musklernas fibriller och att det är därför skadligt att träna innan man är
smärtfri.

Det finns många olika teorier om vad träningsvärk beror på. Fram till för ett par år sedan dominerade muskelbristnings-teorin.

Men genom analyser av muskelbiopsier hade man sett att det inte alls rörde sig om några bristningar, utan att musklerna direkt svarade på ansträngning genom att förstärka sig. Detta sker genom att mängden protein ökar samtidigt som de minsta sammandragande enheterna i musklerna blir fler.

Man har fortfarande ingen bra förklaring till själva smärtan, men antar att den beror på den svullnad som uppstår kring den belastade muskeln. Ytterligare träning då muskelvärken har inträffat är alltså inte skadlig på något sätt.

Än i dag står det fortfarande fel i många handböcker. Endast nyare artiklar hänvisar till den senare förklaringsmodellen till hur muskelvärken efter träning uppstår.

Myt 2: Stretching

Stretching minskar träningsvärk

Stretching har, i motsats till vad många tror, ingen positiv effekt på träningsvärk. Det finns åtminstone inga studier som visar på detta.

Myt 3: Lågintensiv träning

Lågintensiv träning förbränner mer fett

I en sex månaders studie på 67 överviktiga människor, förlorade den grupp som utförde korta övningar med hög intensitet mer fett än den grupp som utförde flera övningar med låg eller måttlig intensitet.

Likaså antar de flesta att långa konditionspass med låg intensitet bränner mer fett. Men mer och mer forskning visar att det är intensiteten, alltså
ansträngningen, som är nyckeln till fettförbränning och inte tiden.

Intensiv styrketräning kan alltså vara lika effektiv som konditionsträningen för fettförbränningen. Dessutom fortsätter musklerna sin aktivitet långt efter styrkepassets slut, vilket ytterligare spär på fettförbränningen

Myt 4: Stretch

Att stretcha före styrketräning förbättrar resultatet

En hel del studier bekräftar numera att passiv stretching före en intensiv muskelkontraktion minskar möjligheten att skapa bäst styrka.

Rekommenderad uppvärmning inför styrketräningen är att göra lättare set på den övning du ska köra.

Stretching är viktigt för att bygga styrka och förbättra prestationsförmågan eftersom det ökar/behåller rörelsefunktionen på leder. Men lämna stretchingen till i slutet av träningspasset.

Myt 5: Lätta vikter

Om du lyfter lätta vikter med fler antal repetitioner så kommer du att ”tona” och ”definiera” dina muskler

Man kan inte forma en muskel på olika sätt förutom att göra den större eller mindre.

Vill du att en muskel ska bli större och synas tydligare måste du träna den så att den blir större.

(Källa: primaviva)

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!