Jag började den här dagen i hälsans tecken (ja, det brukar jag i och för sig göra…) tillsammans med Axelsons Gymnastiska Institut som firar 50 år i år. Jag hade ingen aning om att de var så banbrytande i branschen – och att svensken Ling var så banbrytande i världen med att systematisera branschen. På 1840-talet publicerade han sina resultat i vetenskapliga tidskrifter. När Hans Axelson startade Axelsons Institut var omvärlden en helt annan än idag. TV:n fanns knappt till exempel. Då var massage en metod för allt i kroppen – man använde olika tekniker för att behandla hjärta, förstoppning eller slembildning. Idag ser världen annorlunda ut. Vi sitter still – vilket är typ världens sämsta grej! Att sitta ner, kombinerat med stress (hej kontorsjobb!) skapar spänningar vilket är det främsta behandlingsområdet idag. Detta förstod Axelsons redan 1978 – men det kom att slå igenom först på 90-talet i samband med den stora massagevågen (vilket en del politiska beslut också banade väg för).
Axelsons var också de som först startade naprapat- och kiropraktorbehandlingar så nog har man haft näsa för kommande hälsotrender. Nya inriktningar och utbildningar som står på agendan just nu är naturlig ”face lift” (genom massage) och att lära sig anatomi via en digital kurs (lanseras nästa vår) som blir en slags äventyrsresa genom kroppen.
Den stora hälsovågen som vi ser nu är till stor del nödvändig. En framtidsstrateg från Kairos Future (mina idoler och mitt CV:s våta dröm) pratade om framtidens hälsa och hur 25% av Sveriges befolkning kommer att vara över 65 år 2030 (jämfört med 17% idag). Detta ställer krav på sjukvården – och politikerna. Man måste börja jobba mer hälsofrämjande – och man måste arbeta med att erbjuda en aktiv vård istället för en passiv vård. Många av de olycksfall vi ser idag (t.ex. äldre som trillar och slår sig) kan bero på stillasittande och muskler som inte orkar – inte på ålder i sig. Det är för dyrt att ignorera hälsan!
Även politiker har börjat använda sig av begrepp som ”anställningsbarhet” vilket skulle ha väckt ramaskri för några år sedan. Det är färre som inte tränar alls nu jämfört med några år sedan (fortfarande är det dock fler som inte tränar än som tränar) och den grupp som fått upp ögonen för hälsans betydelse för karriären är kvinnor (med högskoleutbildning). Hälsa är attraktivt på arbetsmarknaden.
Hälsotrenden är en stark pådrivare i utvecklingen och tillsammans med modern teknik finns det idag många möjligheter – på gott och ont. Kairos Future menar att det kommer bli en allt intensivare etisk debatt de kommande åren vad gäller hela frågan kring hur vi använder kunskapen om vårt DNA och genteknik. Inte lika omdiskuterat är de nya hälsobanden vi redan sett genom t.ex. Nike Fuel och Jawbone och Under Armours klädesplagg med inbyggd dator. Den digitala verkligheten har också gett upphov till communities och tjänster – och sätt för sjuka att leva med sitt tillstånd i vardagen på ett enklare sätt genom att man t.ex. kan ha koll på sin arytmi i telefonen. Hälsotjänster är en del av upplevelseindustrin och i takt med att allt fler engagerar sig finns massor med data och information – men samhället saknar instanser att ta emot den.
Kairos Future jobbar med många framtidsrapporter som bland annat levereras till politiker. Långtidsstudien om morgondagens hälsokonsument ”Opinion hälsa” är en av dem. Kanske har Kairos Future också en fot med i Framtidskommissionen som är ett regeringsinitiativ – den sista bilden i presentationen för morgonen var en tweet från min krönika på ämnet hälsa och framtid som en slags snygg röd rosett som knöt ihop hela morgonen: hälsa är nyckeln till välfärd! Gissa om jag blev glad? För mig är detta som att vinna ett stort bloggpris! Det är nästan så att jag kan dra mig tillbaka… Eller fortsätta påverka!