Jag har läst Camilla Porsmans nya bok (Uthållighetsträning). Jag har lärt mig ett och annat: och fått min tidigare kunskap bekräftad.
Uthållighetsträning
Jag har fått frågor om min puls. Antagligen tycker ni att det är konstigt att jag kan ligga så högt. Eller så tycker ni något annat. Jag har inte gjort något maxtest på lab. Jag använder mig inte heller av någon formel. Formeln ger mig en alldeles för låg maxpuls. 226 – min ålder (27) ger en maxpuls på 199. Den har jag ”tränat över”. Det är inte ovanligt att formeln ”felar” med mellan 10-15 slag. Oftast ger formeln en för låg maxpuls.
Genom att löpträna och köra på max och bli så trött jag bara kan (i en backe där pulsen ”tog slut” snarare än benen) + ha lagt på några pulsslag eftersom jag vet att jag har svårt att ta ut mig till max och eftersom jag heller inte spydde eller något sådant under det passer, så har jag uppskattat min maxpuls till 206 slag/minut.
Jag tycker att puls är intressant, mycket eftersom det finns så många felaktiga uppfattningar om den. Som om maxpulsen skulle bero på hur vältränad man är till exempel. Det stämmer inte. Maxpulsen är genetisk och sjunker med åldern (den sjunker mindre om man tränar). Många tror dessutom att maxpulsen den högsta pulsen man kan ha under en längre period. Det stämmer inte heller. Maxpulsen är den högsta puls du kan komma upp i. Maxpulsen säger ingenting om en persons prestationsförmåga eller uthållighet. Dessutom är den sportspecifik. Sådant, och annan bra information, kan man hitta i Camilla Porsmans senaste bok ”Uthållighetsträning”.
Att läsa om olika pulszoner är också intressant. Men vad jag vill veta mer om är hur jag ska lägga upp en veckas träning utifrån de olika pulszonerna. Inte specifikt utan mer generellt.
När jag tränar ligger jag ofta på en medelpuls på runt 80%. Det är pulszon 3. Camilla Porsman skriver att ”förmågan att utnyttja fett som energikälla vid högre intensitet förbättras av träning i den här pulszonen”. Ganska ofta ligger jag också i pulszon 4: 85-95% av max. Det är en pulsintervall i vilket min mjölksyratröskel ligger. Camilla Porsman skriver: ”vältränade motionärer klarar att träna på en intensitet motsvarande sin mjölksyratröskel i cirka 30-60 minuter”. Det är alltså inte så konstigt att jag kan ligga runt den här pulsen och träna under en spinningklass.>