Vi är mitt i skidsäsongen (även om jag som bekant tycker att bästa skidåkningen i Sverige sker i mars) och har du inte redan tränat upp din skidstyrka hela hösten så är det hög tid att sätta igång nu så att du i alla fall börjar ”prata” med såväl muskler som nerver inför stundande åk i eller utanför pist. Inte minst är starka skidåkarben bra att ha under hela året till alla andra möjliga aktiviteter.
Även om man ofta tänker på just skidåkarben så är en stark core oändligt viktigt i såväl alpin skidåkning som längdskidåkning. Det är mitt första tips!
Mitt andra tips handlar om kondition. Kör intervallträning eller pulsbaserad styrketräning – skidåkning handlar både om styrka och kondition.
Mitt tredje tips är att ta en skidlektion när du är på plats på din destination. Kanske blir du alldeles för trött i onödan? Kanske kan du effektivisera din åkning? Är du t.ex. i Åre kan du välja mellan en egen skidlärare eller att åka i grupp genom Skistar Experience. Åker du i Whistler kan du spendera en halvdag med skidlärare tillsammans andra och dessutom få lite guidning samtidigt. Det är extra bra om du vill åka utanför pist vilket du definitivt vill i Whistler – du behöver inte vara våghalsig för det. I Whistler är offpisten närbelägen och det finns många ”bowls” som också är utmarkerade på karta.
Här är 13 andra tips för starka skidåkarben:
- Benböj på instabilt underlag! Du kan stå på ihoprullad matta, balansbräda av olika slag eller bosuboll till exempel. Att göra benböj med fötterna i redcordrep eller på pilatesboll är galet svårt, men såklart coolt om man kan – här snackar vi också stark core!
- Benböj på stabilt underlag med skivstång på axlarna – eller vikt på raka armar
- Pistols! Det är helt okej att inte kunna göra dem utan stöd (det betyder inte att du är svag – man blir som bekant bra på det man tränar och du har förmodligen tränat andra övningar) – testa att göra pistols i TRX
- Utfallshopp (telemarkshopp)
- Utfallssteg med främre benet på instabilt underlag (typ balansbräda eller liknande), eventuellt med vikt på raka armar
- Draken
- Höftlyft med fötterna på hög bräda eller pilatesboll
- Jägarvila (mest för att få till lite skidkänsla på gymmet, finns det någon mer klassisk skidövning än denna?)
- Boxjumps (upphopp på bräda eller låda)
- Plyometriska övningar. T.ex. hopp framåt och åt sidan på 1 eller 2 ben
- Övningar i benpressmaskin. Testa att variera hur du har fötterna för att komma åt muskler på olika ställen. Jämför t.ex. att ha smalt mellanrum mellan fötterna och brett mellanrum
- Airsquats (benböjshopp)
- Burpees