Jag har skrivit om chiafrön förut. Jag använder ofta en matsked eller så i smoothies. Chiafrön kan vara världens grej! Det blev mycket uppmärksammat i boken Born to run som en verklig ”superfood” (i alla bemärkelser).
Personligen märker jag en enorm skillnad i mättnadskänsla när jag äter chiafrön. Det har en förmåga att sakta ner upptaget av socker i blodet (stabiliserar blodsockerkurvan), har ett högt fiberinnehåll och är rikt på näring (kalium och magnesium till exempel). Chiafrön finns att köpa på t.ex. Go For Life eller Superfruit (lika bra att skriva så behöver ni inte fråga).
Imorse testade jag för första gången att göra chiagröt. Det blev en riktig raw food-frukost! Innan jag gick och lade mig igår lade jag 2 msk chiafrön i en skål med 1 dl vatten. Det fick stå över natten. Imorse hade chiafrönen svällt och det hade bildats som en gröt. Jag skivade i en banan, hällde över en liten näve pumpakärnor och ringlade över raw agave. Sedan var jag nyfiken på hur den där svarta sörjan skulle smaka. Och vet ni – det var ju gott! Stort tack Anna på Särdals Kvarn för tipset!
Om ni undrar vad agave är så kan jag berätta att det också härstammar från ungefär samma ställe som chiafrön. Det är ett naturligt sötningsmedel som kommer från samma planta man gör tequila av. Agave verkar antiinflammatoriskt och antibakteriellt i kroppen och användes till sårläkning av aztekerna. Agave har låg påverkanpå kroppens blodsockerkurva och är till smaken sett mitt absolut bästa sötningsmedel.
Chiagröt till vänster. Egengjord juice på äpple och citron till höger.