Hemma i mitt kylskÃ¥p stÃ¥r ett gäng funktionella drycker i dörren. IgÃ¥r var jag pÃ¥ Grand Hotel för att smaka pÃ¥ Grönt Vatten – en ny ”funktionell dryck”, fast lite bättre – enligt producenterna. Enligt deras evolutionära teori har drycker gÃ¥tt frÃ¥n läsk till prestationshöjande till vitamindrycker och sÃ¥ nu: vatten med örter (t.ex. schisandra och rysk rot) som balanserar kroppen (s.k. adaptogener) och som ger samma effekt som naturläkemedel. ”Världens nyttigaste vatten” kallar man det. Grönt Vatten är framtaget tillsammans med Svenska Ãrtmedicinska Institutet och stÃ¥r bakom bästsäljare som Kan Jang.
Det finns olika typer av Grönt Vatten med olika syften: för att bli stark, pigg, ren och sÃ¥ vidare. De har inte riktigt lanserats ännu men finns idag pÃ¥ Urban Deli och Grand Hotel i Stockholm. Det ska bli spännande att se hur vattnet tas emot pÃ¥ marknaden. Designen pÃ¥ flaskan, butiks- och marknadsföringsmaterialet är skitsnyggt. Vattnet dÃ¥? Ja, det är gott och väldigt osött i smaken – men innehÃ¥ller 3.5 g fruktos per dl. Det är ingen mängd som stör mig – jag upplever drycken som lagom i smaken.
Den andra drycken i min kylskÃ¥psdörr är kokosvatten frÃ¥n Biofood som brukar kallas för ”naturens egen sportdryck”. Jag tycker personligen inte att kokosvatten utan smak är särskilt gott att dricka rakt upp och ner men det var grymt att mixa smoothie pÃ¥. Perfekt om man till exempel inte vill ha en bas pÃ¥ mjölk eller liknande.
Flaskan längst bort är Kombucha. Det är en supergammal fermenterad grön tedryck med speciell mikrobiotisk bakteriekultur  som kallas för ”livets elixir”. Min Kombucha har jag köpt pÃ¥ Blueberry Lifestyle.