Jordnötssmör var bannlyst under min uppväxt. Förmodligen med all rätt eftersom jag gissar att det dÃ¥ fanns rätt litet utbud.  Jag misstänker, helt baserat pÃ¥ mina egna fördomar om hur det var förr, att det fanns Skippy och Skippy att välja bland. Skippysmöret är verklingen inte ett bra jordnötssmör. Andra varianter, som enbart innehÃ¥ller jordnötter (eller annan nöt – det finns mÃ¥nga sorters nötsmör idag) är bra grejer!
Jag köper nötssmör i perioder. Just nu är jag inne i en nötsmörperiod. Ett tips är Kung Markattas (se dock upp för ”american style”-varianten dÃ¥ den innehÃ¥ller socker) eller ett danskt ekologisk märke som har grön och vit etikett (minns inte namnet). De finns bÃ¥da i mÃ¥nga matbutiker. Ãven mandelsmör tillhör en av mina favoriter, och det finns att köpa pÃ¥ Blueberry Lifestyle pÃ¥ Sibyllegatan (Stockholm).
Mitt bästa tips är att bra nötsmör pÃ¥ äppelskivor till mellanmÃ¥l – och frÃ¥gar man à sa är det förmodligen att ha nötsmör pÃ¥ gröten. Jag har testat – och det är himla gott faktiskt!