Ãnnu en dag när kylan sträcker sig en bra bit under -20 här i Funäsfjällen. Vi Ã¥kte mot Ramundberget strax efter lunch och trotsade den med mÃ¥nga lager underställ. Vi klarade oss rätt bra fram till liftfärden, dÃ¥ kröp kölden ikapp. Det blev 2 timmars Ã¥ktid innan vi spenderade eftermiddagen med aprés inne pÃ¥ FjällgÃ¥rden. Mysigt som tusan – och väldigt genuint. Min kompis Petter jobbar med turismutveckling här uppe i Funäsfjällen och han berättade om deras arbete och vad som särskiljer Funäsfjällen och skidomrÃ¥dena här med de andra drakarna i Sverige. Jag gillar saker och ting som har en historia bakom sig och föll som en fura. Här uppe finns hur mÃ¥nga historier som helst att berätta – storytelling i sin mäktigaste form!
NÃ¥gon timme tidigare hade vi gjort nÃ¥gra svängar i skogen och ett gäng till i pisten med vÃ¥r andra kompis Simon. Vi träffades alla i Whistler när vi jobbade som skidlärare och medan Simon stannade kvar i Kanada ett gäng Ã¥r sÃ¥ Ã¥kte jag och Petter hem till Sverige och gjorde andra grejer. Det var 6 Ã¥r sedan. Mycket har hänt sedan dess, men mycket är sig likt. Vi är bara lite äldre…
Fjällen är kärva och luften krispig när det är sÃ¥här kallt – men backarna i Ramundberget är faktiskt helt fantastiska. Deras koncept ”bara äkta vara” (alltsÃ¥ inte ett endaste uns konstsnö) ger pister med snällt före som tillÃ¥ter i stort sett all slags Ã¥kning. Skogen är gles och snön lätt och fluffig trots att det inte har snöat pÃ¥ ett tag. Perfekt för alla.
När det blev för kallt värmde vi oss en stund inne pÃ¥ backrestaurangen Rudolf. Det ser kanske inte sÃ¥ mycket ut för världen men deras koncept är himla smart. De säljer tunnbrödrullar med fjällröding eller fjällbeteskött och hamburgare gjorda pÃ¥ kor som betar pÃ¥ här pÃ¥ fjället bredvid skidomrÃ¥det Ã¥ret om. PÃ¥ deras brickor stÃ¥r: Djur som mÃ¥r bra smakar bra. Tänk er kalvar som skuttar fritt pÃ¥ fjället. Dricker vatten frÃ¥n iskalla bäckar. Lever pÃ¥ en kost av lav, orkidéer, blomsterängar och lingonris. Givetvis ger det förutsättningar för ett kött med ett näringsvärde högt över det normala. Men framförallt – djur som mÃ¥r bra. Det är ju sÃ¥ att man blir alldeles kär i det här stället.