Svensk superfood

En läsare pÃ¥pekade vänligt i en kommentar till ett av mina smoothieinlägg att den svenska superfooden – supermaten – kommit i skymundan för allt det som är nytt, roligt och spännande frÃ¥n andra delar av världen. Och lite sÃ¥ är det ju. Incabär lÃ¥ter häftigare än gul lök – och det är synd!

BlÃ¥bär är ett supersvenskt superbär – även om mycket av det vi ser i butikerna inte alls är svenskt. BlÃ¥bär är en av de saker som toppar ORAC-listan (ett rankingsystem över antioxidanter i ett ”livsmedel” kan man säga) och i boken Food for thought hävdar man att 17% av Sveriges yta bestÃ¥r av blÃ¥bärsris även om Ekot igÃ¥r morse spred nyheten att blÃ¥bärsriset minskat i Sverige under senare Ã¥r.

Svarta vinbär är rika pÃ¥ C-vitamin och finns i var och varannan trädgÃ¥rd. Personligen gillar jag inte alls svarta vinbär – även om jag vet att de innehÃ¥ller mycket mer C-vitamin än en apelsin. Det kan liksom inte hjälpas.

Hallon är godast när de är nyplockade och den säsongen har vi precis lämnat – men de har en antiinflammatorisk effekt, sägs skydda mot cancer och innehÃ¥ller relativt lite kolhydrater (om man nu tänker pÃ¥ det).

Typ alla bär man plockar pÃ¥ sommaren är egentligen superbär. Jordgubbar innehÃ¥ller C-vitamin och andra bra grejer och skyddar mot cancer och björnbär är rika pÃ¥ fiber och ”motverkar” Ã¥ldrande.

Havre är typiskt svenskt och det sädesslag som är mest näringsrikt. Det innehåller till exempel selen som bland annat har en reparerande effekt på vår arvsmassa och så innehåller havre andra bra grejer som är bra för hjärt-kärlsystemet och har inflammationshämmande effekt.

Lax kanske inte alltid är supersvenskt – men i alla fall nästan. Och det fÃ¥r man itutat sedan barnsben att det är bra. Punkt.

Fler bra grejer på L är linfrön. Vete sjutton om det är vanligt att det odlas i Sverige dock? Däremot har vi lök! I lök finns krom, C-vitamin, fibrer, flavonider och en mix av mer än 500 svavelhaltiga ämnen som bland annat fungerar som kraftfulla antioxidanter och motverkar att det bildas cancer, hjärt- kärlsjukdomar och infektioner av bakterier, svamp och virus. Lök finns med som topp-20 på den där ORAC-listan jag nämnde. Och ja, den där textremsan kommer rakt ur en bok: Supermat av Helena Nyblom från vilken jag hämtat en del information till hela det här inlägget. En superbra bok som jag rekommenderar tillsammans med Food for thought och Mat det är någon mening med!

Det finns massor med svensk supermat och man kan gotta ner sig i det hur länge som helst. Tomat, äpple, yoghurt, grönkÃ¥l, rödbeta, havtorn, andra bär – ja you name it… (fast gurka verkar ju rätt värdelöst sett ur ORAC-synpunkt).

PÃ¥ det stora hela kan man ju säga att allt som växer eller finns naturligt faktiskt tillför bra grejer. Sedan finns det sÃ¥dant som växer eller finns naturligt som tillför en hel del massa mer bra grejer. SÃ¥dant som inte växer eller finns naturligt innehÃ¥ller rätt ofta rätt mycket dÃ¥liga grejer, även om bra grejer är tillsatt sÃ¥ kan det vara dÃ¥ligt ändÃ¥ eftersom det är processat. Träffande nog sÃ¥ pratar Jillian Michaels om just detta i sitt sprillans nya podcastavsnitt som heter ”Eating real food” (finns gratis pÃ¥ iTunes).

Det här med mat tycker jag är sjukt intressant alltsÃ¥. Inte matmat. Utan mat ur just den här vinkeln – vad den faktiskt tillför. Ju mer man lär sig desto mer fattar man poängen med mat och varför man ska äta bra mat. Det är inte för att kamma hem duktighetspoäng och komma i ett par mindre jeans – det är ju för sÃ¥ mycket mer. Hur vi faktiskt mÃ¥r! Vilken insikt.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!