Matval

Jag Ã¥t frukost med en förebild imorse. En förebild pÃ¥ alla sätt – dessutom äter hon föredömligt. Och det där med att äta föredömligt vill jag med. Typ sÃ¥här. Som ni ser sÃ¥ syftar jag inte pÃ¥ att äta ”lite” – utan att äta för att tanka energi som sedan kan användas. Muffins är inget effektivt bränsle. Inte Ben & Jerry’s heller. Och för mig är inte pasta det, till exempel. Jag tjuvkikade lite pÃ¥ vad Mia lade pÃ¥ tallriken och jämförde med vad jag själv plockade pÃ¥ mig.

Jag var nog lite mer generös med grönsakerna än jag brukar. Jag ville ju imponera lite. Ett gäng cocktailtomater, röd paprika och gurkbitar fick fylla tallriken tillsammans med skramlade ägg, keso, tonfiskröra och en bit brie. Brieosten var väl det mest omaka i det sällskapet men fett fyller en funktion och ska inte mobbas ut.  I en annan skål hade jag yoghurt med frukt, nötter och pumpakärnor och kanel. Det hade Mia med.

I ett annat samtal i en bil fram och tillbaka till ett stall ute pÃ¥ storstadslandsbygden med den här fina tjejen pratade vi om vad det är vi gör bara för vÃ¥r egen skull. Mycket av det vi tror att vi gör för oss själva, gör vi lite grand för nÃ¥got annat syfte ocksÃ¥. För att visa att vi är duktiga, stilla ett samvete eller för att det är en ”mÃ¥ste-grej”.

Jag skulle vilja göra mat till en sÃ¥dan där grej jag verkligen gör för mig själv. För att liksom ge till mig själv – ett slags unnande av en helt annan karaktär än det man vanligen menar. Och visst, det kan ju funka med Marabou och McDonalds. Gott? Javisst. Men – inte särskilt snällt mot kroppen. Och dÃ¥ gör man det heller inte för hela sig själv. SÃ¥ som jag uppfattar Mias matfilosofi (jag vet, jag är Miatjatig men jag kan inte lÃ¥ta bli) sÃ¥ är det för att äta för kroppens skull och för att den ska fungera.

Hjärnan, boven i matdramat, är också en del av kroppen och mer matkomplex än man kan tro. Det är inte för att vi är dåliga människor med taskig självdisciplin som vi tycker att en hamburgare låter godare än en sallad. Det är substanser i hjärnan som styr och det där är en hel vetenskap som man kan läsa i en förenklad men mycket intressant version av i böcker.

Jag vill inte utesluta sÃ¥dant som hjärnan gillar. Jag vill fylla pÃ¥ med bra mat som är snäll mot mig, mot djur och mot natur. Fett, protein och kolhydrater – men pÃ¥ ett bra sätt som gagnar min kropp. Det är den jag vill äta för. Mig själv: själ och hjärta. En chokladfondant nu och dÃ¥ är tillÃ¥tet – men det ska vara av bra kvalitet och bra rÃ¥varor. Det känns minst lika viktigt som att en mÃ¥ltid har optimal sammansättning. Nu när det inte alltid är sÃ¥ självklart sÃ¥ mÃ¥ste jag pÃ¥minna mig om det ofta – tills det blir det naturliga valet. Innan jag stoppar nÃ¥got i munnen vill jag veta var det kommer frÃ¥n och vad det innehÃ¥ller för att säkerställa att det gör gott för min kropp. Det är just detta som jag Ã¥syftar i min utmaning med att göra bra matval.

Mias frukost högst upp. Min frukost längst ner.

(…jag missade groddarna!)

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!