Allt vi vet. Och inte vet.

Har snöat in på det där med Coltings fasta. Läste runt bland hissar och dissar och på många ställen läser jag ordkombinationen ”det låter”. Ingen som vet alltså. Surfade vidare och hamnade på olika forum och lite hobbyforskningsbloggar jag inte brukar läsa. Fortfarande ingen som riktigt säkert vet. Men många som tror. Och tycker. Bara några enstaka som testat.

Och jag började skriva ett eget inlägg. Som fortfarande ligger kvar i draftmappen. Jag skrev ett nytt. Som jag raderade. För jag vet ju inte heller. Det enda jag kan konstatera att vi vet är att vi faktiskt inte vet.

Igår rapporterades det om att en studie som visade att vaccin gav oönskade bieffekter i själva verket var en bluff och betald av antivaccinrörelsen. Det är klart att det finns fler exempel på detta. Det är bara det att vi inte vet. Forskningen utvecklas och gamla studier har blivit inaktuella. Nya upptäckter görs och sanningar skrivs om. Vissa saker forskas det inte alls om – så vi vet inte. Och ju mindre det forskats inom ett ämne – desto större sanning har just det forskningsresultatet blivit. Även fast vi inte riktigt vet.

Jag har läst att upp till 10% av kvinnor har PCOS till exempel. Men otroligt lite forskning har gjorts på området. Så lite att många läkare inte ens vet vad det är. Jag kan inte uttala mig om ifall detta är ett typexempel på hur det ser ut generellt vad gäller forskning och kvinnor – men jag vet att det har pratats om att den mesta forskningen rör män. Många av de produkter som finns på marknaden idag är anpassade efter män och hur män fungerar.

Slutsatsen av det här inlägget, och de inlägg jag skrivit förut men raderat, är att vi inte vet. Just därför bör vi alltid påminna oss att ifrågasätta och tänka till lite inför de beslut vi fattar och de val vi gör. Framförallt att de sanningar vi hör inte nödvändigtvis är generella – om det ens är riktiga. Det enda sättet att avgöra är att testa själv.

Jag testade för övrigt att fasta igår. Jag har inte så mycket att säga om det annat än att det var väldigt tråkigt, precis som Soffan också kom fram till, men om det kan påverka min inre obalans (insulin) i rätt riktning och om det har dessa positiva effekter, så kan det vara intressant. Däremot kan det vara så att en mildare variant av fastan – att inte äta så sent på kvällen – kan göra just samma sak för min kropp. Men det där vet jag ju inte riktigt.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!