Jag brukar vika hundöron i mina tidningar när jag hittar något extra intressant. Jag har fått för mig att jag kommer ihåg det bättre då. Det senaste numret av Runner´s World har en massa hundöron!
Smarta grejer
Mycket av det läsvärda som finns i Runner´s World är inte nödvändigtvis tips och råd. Mycket handlar om inspiration, om igenkännelser och om sådant som ligger en nära.
På sidan 14 finns en skön krönikaaktig text och här är lite härliga citat ur den:
” Det är häftigt att träna intervall. Tänkte jag nyligen när jag hade gjort det. Det är nämligen inte så ofta jag gör det. Det är ju så förskräckligt jobbigt. Blotta tanken på att springa intervall tycker jag är jobbig. Den mentala förberedelsen inför ett intervallpass börjar flera dagar i förväg. Idag är det söndag och på onsdag ska jag springa intervall. Ojojoj, vad jobbigt det ska bli. Och man vill helst smita och rulla iväg på någon skön tvåmilare i stället. Men så följer man ett jämrans träningsprogram inför maran och där står det klart och tydligt 4×1000 meter på onsdag” // ”Men som sagt, det är häftigt att springa intervall. När man väl kommer till skott. Intervall får en att känna sig som en riktig löpare. Att springa på gränsen till sin förmåga lämnar inga tvivel. Då lämnar man finlöpningen bakom sig. Ögonvitor på gränsen till sammanbrott, munnen på vid gavel, fradga i mungiporna. Så ser en seriös löpare ut.”
Intervaller och effektivitet
Och när vi ändå är inne på det här med intervaller så kan jag ju dela med mig med lite matnyttigt som jag läst i Runner´s World (RW).
För enligt RW så är inget seriöst träningsprogram komplett utan intervallträning (snabba pass där du inte orkar springa på max i några minuter). Konditionen består av flera komponenter, till exempel blodkärlens förmåga att föra ut syre med blodet och cellernas förmåga att omsätta energi. När man springer fort, typ intervaller, så tränas också en tredje komponent – hjärtats slagvolym: hur mycket blod hjärtat orkar pumpa ut varje slag.
Som motionär behöver man inte vara petnoga med tiden för de uttänkta intervallerna (annat är det för eliten) – huvudsaken är att de blir av.
För att kunna springa snabbt ska du egentligen ha så lite markkontakt so möjligt. Då springer du nämligen effektivare. Mellan en uppvärmning och nedvarvning på 10 minuter vardera, koncentrera dig på att springa 10 steg med minimal markkontakt, löp långsamt en minut, sedan 20 steg med minimal markkontakt, därefter 25 och till sist 30, med en minut mellan varje. På så sätt övar du upp ett effektivt löpsteg – och ett snabbare löpsteg.