Yoga
Min helg började ju igår. Med antioxidanter (läs vin) i lugna vänner lag. Och lagomt tidigt imorse var det dags för 90 minuter skön svettig yoga. Jag är fortfarande betagen i bikram yoga som yogaform.
Hitills är du Calme på Birkagatan den enda studion i Sverige, men till höst öppnar även en studio på söder i Stockholm. Jag kikade in, inte bara på
www.bikramyoga.se utan
www.bikramyoga.com, och här finns alla studios i världen listade. Inte nog med det, här finns ocksÃ¥ alla träningsscheman. Emilia har fel när hon sjunger ”it´s a big big world”. SÃ¥här pÃ¥ nätet är världen fjuttig.
Jag har bara varit på Bikram yoga runt fyra gånger, men jag har känner redan hur jag gör framsteg. I vissa poser kan jag sträcka lite mer, lite djupare, och i andra börjar jag hitta hur det ska kännas. Det i sig är väldigt sporrande!
Ekologisk mat
Idag ska jag inte göra någonting alls. Bara vara. Det är en underbar känsla som jag ler åt hela dagen. Jo, en sak ska jag göra förresten. Det är att kolla Eurovision ikväll. Tillsammans med ekologisk lövbiff och sötpotatis.
Jag är ingen trädkramare med hampakläder, piercade hudflikar och dreadlocks. Men jag köper gärna ekologisk mat ändå. För miljöns skull, javisst. Men framförallt för hälsans skull.
Enligt Mark Hyman (och boken Bränn Fett) är det värt att betala lite extra för ekologiska varor. Ekologisk mat innehåller inte de höga halter av bekämpningsmedeler, hormoner och antibiotika som man hittar i koventionellt odlad mat. Enligt forskning innehåller ekologisk mat mer näring än konventionellt odlad mat. Därför ser jag till att försöka köpa framförallt mjölkprodukter som är ekologiska. Och till ikväll slog jag faktiskt på stort och köpte ekologisk lövbiff.
Ãven om Mark Hyman uppmanar att köpa ekologisk mat, sÃ¥ finns det vissa livsmedel som är hälsosamma även om de inte är ekologiska:
Ananas, Avokado, Bananer, Blomkål, Broccoli, Gröna ärter, Kiwi, Lök, Mango, Papaya, Sparris.
Apropå antioxidanter
Antioxidanthalten i livsmedel brukar kallas ORAC-värdet. Detta är en process som fortfarande utvecklas, men enligt Mark Hyman ser antioxidanttopplistan ut såhär:
1. Små röda bönor (torkade)
2. Vilda blåbär
3. Röda kidneybönor
4. Pintobönor
5. Odlade blåbär
6. Tranbär
7. Kronärtskocka (kokt)
8. Björnbär
9. Katrinplommon
10. Hallon
11. Jordgubbar
12. Ãpplen (Red Delicious)
13. Ãpplen (Granny Smith)
14. Pekannötter
15. Bigarråer
16. Mörklila plommon
17. Potatis (Russet, kokt)
18. Svarta bönor
19. Plommon
20. Ãpplen (Gala)