Spring rolls med mango

Spring rolls, eller vietnamesiska vårrullar, är en maträtt jag gör ganska ofta här hemma; ofta med olika slags fyllningar även om lax är ett stående inslag som rullas i rispapper – och doppas i god sås.

Rispappret finns på nästan alla matbutiker som är relativt välsorterade. De är platta, hårda och supertunna och går sönder rätt så lätt. I början kan det vara lite meckigt att veta hur man ska hantera dem men ge det några försök så får du kläm på det!

spring rolls - vietnamesiska vårrullar

Jag brukar hälla vatten i en stekpanna som får koka upp, och sedan drar jag ner plattan till typ 3 (jag har induktionsspis) så att vattnet knappt sjuder. Sedan lägger du i ett rispapper i några sekunder så att det mjuknar.

Med en tång fiskar jag upp det mjuka rispappret som lätt krullar ihop sig, men med fingrarna kan man räta ut det och lägga det rätt så slätt på en tallrik. Nu ska du fylla din spring roll med dina favoritsaker – och rulla ihop!

När jag gjorde spring rolls nu i veckan så skar jag tunna strimlor av paprika, gurka och avokado. Och så hade jag ärtskott och färsk koriander – och lax och mango. Det blev så himla gott!

Vissa vill fylla sina spring rolls med nudlar eller ris men jag får aldrig plats med det – mina vietnamesiska vårrullar är sprängfyllda med goda grejer ändå!

När jag har majonnäs hemma kan jag klicka i lite sådant också, för ett krämigare innehåll!

Det som är viktigt när du gör spring rolls är att ha en god sås. Jag brukar göra en riktigt god sås med jordnötssmör men jag hade inte alla grejer hemma. Det som behövs är jordnötssmör, vatten, sesamolja, rapsolja och hackad chili. Jag brukar höfta med proportionerna och kan därför inte säga exakta mått men det finns nog där ute på Google någonstans? Eller så får du prova dig fram!

Nu senast gjorde jag en sås på crème fraîche och sambal oelek. Superenkelt – supergott!

spring rolls - vietnamesiska vårrullar spring rolls - vietnamesiska vårrullar spring rolls - vietnamesiska vårrullar

> Visst har du provat min fish taco? Annars måste du verkligen göra det nu. Fish taco med hallon och mango!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
  • Jag har bara gjort liknande en gång, en vegetariskt variant med marinerad rödkål. Jättegott! Jag gjorde som Cissi och lät pappret ligga i kallt vatten. Blev sugen på att göra det snart igen, med lax, det lät gott. Borde vara perfekt med laxrester.

    Nellie 2016-04-23 13:18:28 http://www.minvardagshalsa.se
    Svara
  • Gör också ofta. Älskar att en kan pula ned vilka goa rester som helst, även om koriander, salmalax, mango, tunna stavar av avokado, selleri och morot samt glasnudlar är favoriter hos mig. Plus snyggt!

    Jeanna 2016-04-16 11:06:17 http://Healthyliving.se/blissjunkie
    Svara
  • Åhh så gott! Älskar verkligen dessa färska spring-rolls! Fick en tanke nu att det är dags att dra ihop lite vänner och äta detta… Dags att skriva inköpslistan & bjuda in.

    Anna . P 2016-04-16 08:20:02
    Svara
  • åh det är ju så himla gott! måste börja göra det hemma!

    Johanna 2016-04-15 21:31:30 http://johannamontell.se
    Svara
  • När du säger lax menar du varmrökt då eller rå??

    Anna 2016-04-15 17:35:25 http://www.annamjansson.se
    Svara
  • Så jäkla gott och fräscht! Älskar vårrullar <3
    Jag tycker att det är enklast att fylla en pajform med varmt vatten, som man sen kan ha vid bordet. Då kan man rulla allt eftersom 🙂

    Annie - lättlagat vegokäk 2016-04-15 17:17:36 http://vegokak.se/
    Svara
  • Åh, det går att göra det såååå mycket lättare för sig. Ta bara en pajform eller liknande med kallt vatten och doppa ner det hårda pappret. Pappret mjuknar på några sekunder och blir precis lika gott som om du kokar det.

    Vi brukar göra dem vid bordet, så får alla plocka ihop vad de själva vill ha i – ”Hipster-tacos” heter det hos oss 🙂

    Lax och mango låter som en super-kombo, det får det nog bli sånna i helgen

    Cicci 2016-04-15 13:32:27
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!