Torsk med sötpotatis

Jag skulle äta torsk mycket oftare om det bara lät lite roligare. Torsk liksom, det låter så tråkigt. Och det låter så tråkigt när ett av de bästa tipsen är att tillaga den i ugn med salt och peppar.

Men oj vad gott det blir alltså!

I helgen åt vi ugnsbakad torsk med sötpotatispuré, broccoli, bakad lök och kall crème fraîche-sås med citron. Det var så himla enkelt att göra och så otroligt gott att äta.

Tänk att man ibland kan ha så himla dålig matfantasi, medan man andra dagar bara svänger ihop kalasgoda grejer som om man inte gjort annat.

Jag gillar rena och runda smaker när jag lagar mat och kryddar oftast inte med annat än salt och peppar. Ungefär såhär gjorde jag:

Sötpotatispuré: jag skar sötpotatis i stavar och rostade i ugn med ringlad olja och flingsalt. Sedan mixade jag till puré med en skvätt grädde (för lite tunnare konsistens).

Broccoli: förväll i en minut i sjudande vatten. Slå av vattnet i durkslag och ringla över olivolja och strössla över flingsalt och nymald peppar.

Torsk: lägg en färsk torskfilé i ugnssäker form, dra över några (rätt många) varv med pepparkvarnen och strössla över flingsalt. Ställ in i ugnen, ca 20-25 minuter på 225 grader.

Såsen: blanda creme fraiche med citronsaft, nymald svartpeppar och ett uns flingsalt.

Nu vill jag äta torsk typ alla dagar i veckan. Har du bra tips eller recept med torsk att dela med dig av?

> Godaste torsken har jag ätit på Restaurang Salt på Tylösand, då var den pocherad och serverades med tryffelhollandaise!

laga torsk 2 IMG_7772 laga torsk 2 IMG_7775

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
  • Och nu har jag provat – blev supergott så tack för inspiration till en god middag!

    anneliten 2015-11-09 15:37:49 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
    Svara
  • Rimma den i saltlag en stund, stek i smör som nästan är lite brynt. Gör en puré på palsternacka (grädde/mjölk osv) Strössla över knaperstekt bacon och stekta champinjoner. Servera med fräsch sallad, en citronklyfta och ev lite mera brynt smör!
    Vill man glänsa lite så strimla en palsternacka med potatisskalare, fritera dem gyllenbruna i olja och salta lite. Toppa med dessa!

    Maria Elf 2015-11-04 22:18:02
    Svara
  • Jag har en favorit med vit fisk som är rödspättarulader med lufttorkad skinka och kronärtskockskärm – men den kan lika gärna göras med torsk. Då brer du ut kronärtskockscrémen ovanpå fiskfiléen istället för att rulla ihop, och bara lindar skinkan runt om. Supergott! http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.se/2014/02/nyarsloftes-succen.html

    Johanna 2015-11-04 10:29:29 http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.se
    Svara
  • Håller med – torsk låter hur trist som helst, men i din tappning låter det underbart. Ska absolut härma dig 🙂

    anneliten 2015-11-04 08:10:11 http://annelitenmottanteliten.blogspot.com
    Svara
  • Åhh spännande recept. Det ska testas. Tycker också torsk är gott men låter lite tråkigt.

    Ida 2015-11-04 03:33:07 http://mittaktivaliv.com
    Svara
  • Enklaste och godaste torsken:
    Ta portionsbitar (filé eller skivor).
    Lägg den helst i saltat vatten en stund (gärna 1 timme) innan den ska tillagas (ca 1/2 dl salt per liter), men om du inte hinner går det bra ändå.
    Koka upp vatten med rikligt med salt (mindre salt om fisken legat i saltvatten innan, annars samma mängd som ovan) samt pepparkorn och gärna något lagerblad.
    När vattnet kokar, lägg i fiskbitarna.
    När vattnet kokar igen, sänk värmen till lägsta möjliga.
    Vänta 5-10 minuter beroende på hur tjocka fiskbitarna är.
    Klart.
    Servera med t ex creme fraiche och lime, eller äggsås, eller smält smör och riven pepparrot, eller persiljesås, eller… Såsen blir mindre viktig, men genom att ha ordentligt med salt i vattnet blir fisken mycket fastare och smakrikare.

    Mats 2015-11-04 01:10:31
    Svara
  • Min svärmor bjuder på sherrysås till torskryggen, en riktigt härlig gräddsås som är magiskt god! Helst äter jag den till pressad potatis så potatisen verkligen suger upp såsen. Jag måste ta reda på hur hon gör den där såsen.

    Nellie 2015-11-03 21:39:29 http://www.flyinghippo.se
    Svara
  • Älskar torsk, så himla gott! Pappa brukade alltid göra med äggsås till, verkligen en maträtt som präglat min barndom haha. Gillar också att steka den och sedan skira smör och pressa över lite pepparrot och äta med kokt potatis och ärtor. Mums!

    Paula 2015-11-03 21:13:33 http://livehealthier.blogg.se
    Svara
    • Svar på Paulas kommentar.

      torsk med äggsås är en klassiker som jag aldrig ätit faktiskt. måste bli ändring på det!!

      traningsgladje 2015-11-03 21:40:01
      Svara
  • Är oxå nyupptäckt torskfantast! Så gott när man får den sådär perfekt glansig och saftig! Ett tips är att lägga den i saltlag en stund innan, för mera smak. En liter vatten och en dl salt! Då räcker det att peppra sen och hela torsken blir salt!

    Helena Elf 2015-11-03 15:58:12 http://www.helelena.blogg.se
    Svara
  • Mums! Älskar torsk min favvis mat sedan genom hela livet. Helst med potatismos och lingonsylt till.

    pilla 2015-11-03 15:45:24 http://runwayp.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!